שתף קטע נבחר

אלרגיה של אביב: מה הטיפול שיעלים?

בכל שנה כולנו כבר מחכים להן, לאלרגיות. הן חלק מעסקת החבילה של הפריחה, ההתחממות ובוא האביב. מה גורם לתופעות של האלרגיה להתפרץ ומה ניתן לעשות כדי להקל על הסבל?

אלרגיה עונתית מכונה גם בשם קדחת השחת, והיא אלרגיה שהיא בעיקרה עונתית אולם היא יכולה להיות גם כל השנה. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר למה היא מתפרצת ומה אפשר לעשות.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

האלרגיה נגרמת בשל מגע של אלרגנים עם רירית האף שגורמים לשפעול מערכת החיסון ולתגובה האלרגית. מבין האלרגנים הידועים ניתן למנות:

אבקני פרחים ואבקני עצים

נבגי עובש של פטריות

קרדית אבק הבית

אלרגיה כתוצאה מחשיפה לבעלי חיים – אלרגיה לפרוות חתולים וכלבים.

 

השניים האחרונים אופייניים לאלרגיה שקיימת כל השנה אולם בעונות מעבר הם יכולים להחמיר או להתווסף לאלרגנים האחרים.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

הרפס בשפתיים: הסיבות והטיפול היעיל

לקראת פורים: להסיר איפור בלי להזיק לעור

צפו: לעבור את תקופת המעבר בלי אלרגיות

  

איך תדעו שזו אלרגיה?

תסמיני האלרגיה העונתית כוללים בין היתר נזלת מוגברת, התעטשויות, גודש באף, גרד באף, אדמומיות או גרד בעיניים ולפעמים גם מופיעים כאבי גרון או אי נוחות בגרון. הנזלת האלרגית שכיחה אצל חולי אסתמה וכמו כן היא שכיחה אצל ילדים עם אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס).

 

גרד באף, גודש ונזלת הם מהתסמינים הראשונים לאלרגיה (צילום: ShutterStock) (צילום: ShutterStock)
גרד באף, גודש ונזלת הם מהתסמינים הראשונים לאלרגיה(צילום: ShutterStock)

 

מהו הטיפול היעיל?

אנטיהיסטמינים: אנטיהיסטמינים מהווים בד"כ את טיפול הבחירה לצד שימוש במשאפים המכילים סטרואידים. הם יעילים כנגד התסמינים של נזלת, התעטשות, גירודים באף ובעיניים. הם מייבשים את הנזלת אולם הם אינם מפחיתים את הגודש באף.

 

חלק מהם ניתן לרכוש ללא מרשם רופא כגון תרופות המכילות את החומר loratadine (לורסטין, אלרג'יX, לורטדים) או cetirizine (זילרג'י, היסטזין). מהאנטיהיסטמינים שמחייבים מרשם רופא יש כאלו שנחשבים ללא מרדימים (כגון טלפסט, אריוס) וחלק מהם מרדימים ולכן אסור לנהוג תחת השפעתם (אהיסטון, אוטרקס) ויש להימנע משימוש בהם במטופלים עם גלאוקומה.

 

תכשירים משולבים עם נוגדי גודש: לאנטיהיסטמינים אין פעילות נוגדת גודש ולכן לפעמים מקובל להוסיף לתכשירים לטיפול בנזלת אלרגית גם חומר נוגד גודש כגון pseudoephedrine ודוגמאות לתכשירים משולבים שמכילים גם אנטיהסטמין וגם חומר נוגד גודש הם נוסידקס, היסטפד וקלארינאז.

 

יש להיזהר בשימוש עם נוגדי גודש בחולים עם סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, הפרעות בבלוטת התריס ובאנשים עם הפרעות בשינה.

 

תרסיסים לאף: מי מלח (סליין) – מי מלח מאפשרים שטיפה של רירית האף מחומרים שגורמים לארלגיה ונמצאים באוויר והם גם עוזרים במניעת פוסט נאזאל דריפ (טפטוף של נזלת לגרון). מי מלח קיימים במגוון תכשירים: אמפולות לשטיפה, טיפות אף (שמות מסחריים: אף טיפונת של לייף, קלין אף, אלרין בייבי) תרסיסים לאף המכילים מי ים (סטרימר, רינומר, סינומרין, אוטרימר).

 

יש תרסיסים לאף המכילים מי מלח בריכוז היפרטוני (סינומרין, אוטרימר אלוורה) וריכוז היפוטוני (אוטריוויני בייבי) ויש תרסיסים שמכילים גם אלוורה (אוטרימר אלוורה, רינודורון) ויש גם תרסיסים שמכילים שמן אקליפטוס (אוטרימר קולד וסינוס).

 

נוגדי גודש: תרסיסים נוגדי גודש ניתן להשתמש בהם לפרק זמן קצר בלבד (בין 3-5 ימים) והם יעילים בהפחתת הגודש באף. דוגמאות אף טיפה של לייף, אוטריווין, אוטריווין מנטול, אלרין, אלנזה. קיים תכשיר חדש בשוק בשם אוטריווין קומפליט שמתאים מגיל 18 ומעלה והוא מכיל בנוסף לנוגד גודש גם חומר אנטיכולנרגי שעוזר לייבש את הנזלת.

 

תרסיסים המכילים סטרואידים (כגון פליקסונאז, נזונקס, אוואמיס, סטרונאז): תרסיסים אלו מחייבים מרשם רופא ובד"כ הם מהווים את טיפול הבחירה במניעת אלרגיה עונתית אפית. ההשפעה ההתחלתית שלהם היא יחסית מהירה אולם יש צורך בשימוש יומיומי על מנת לקבל את ההשפעה המלאה המיטיבה כתוצאה מהשימוש בהם.

 

טיפות עיניים: לטיפול באלרגיה בעיניים ניתן לתת טיפות של כרומולין, ניתן לרכשם ללא מרשם (שמות מסחריים: אופטיכרום וכרומאופטיק), טיפות אנטיהיסטמיניות כגון אופטריל ואופטילאסט (מחייבים מרשם מרופא).

 

כמו כן לפעמים משתמשים בטיפות עיניים המכילות חומר נוגד גודש tetrahydrozoline ודוגמאות לכך הן התכשירים ויזין, סטילה (טבע), אזולין (ד"ר פישר) ווויו (View) של לייף. תכשירים אלו מקלים על התסמינים (אדמומיות וגרד בעיניים) אולם הם לא מטפלים באלרגיה עצמה.

 

מכיוון והם מכווצים כלי דם בעינים ועלולים לגרום ל"התמכרות" אליהם, לא מומלץ להשתמש בתכשירים אלו מעל לתקופה של שבוע. באופן כללי לגבי כל טיפות העיניים, אין להשתמש בהם חודש לאחר פתיחת הבקבוק אלא אם צויין אחרת ע"י היצרן.

 

תכשירים טבעיים

כהן מסביר כי טיפוליים טבעיים נגד אלרגיה לוקים בכך שלא מספיק מחקרים נעשו בתחום זה ובד"כ משתמשים בצמחים המחזקים את מערכת החיסון (כגון, אכיניצאה, חותם הזהב וסמבוק שחור) לטיפול באלרגיה. תכשירים המכילים צמחים אלו כוללים את פרוטק, חיזוקית וסמבוכול. ניתן לנסותם למצבי אלרגיה שונים ולחיזוק מערכת החיסון.

 

תכשירים נוספים שיכולים לעזור הם קוורצטין קומפלקס (סולגר) הוא תכשיר המכיל נוגדי חמצון ועשוי להועיל במצבי אלרגיה. כמו כן, צמח בשם סקוטלריה (סולגר) יכול להיות בעל פעילות נוגדת היסטמין. לסדרת לייף יצא מוצר חדש שנקרא LERGY PRO (מכיל מספר צמחי מרפא כגון סקוטלריה, יופרזיה, שומר, שוש קרח ג'ינקו בילובה ואכיניצאה).

 

בסדרות התכשירים ההומיאופטיים ניתן למנות תרסיסים לאף: תרסיס בשם R49Histaminum מבית ד"ר רקביק (סדרה גרמנית) וכן תרסיס בשם Alergeel מבית היל יכולים לסייע בטיפול בתסמינים של נזלת אלרגית. כמו כן לחברת DHU הגרמנית יש תכשיר בשם ריניטל שניתן לטיפול באלרגיה עונתית.

 

לסדרה ההומיאופטית של לייף מצטרף מוצר חדש בשם הומיאו לרג'י ומטרתו לסייע במניעת התסמינים של נזלת אלרגית.

 

להפרעות עיניות: ישנן טיפות עיניים יופרזיה מבית וולדה וטיפות עיניים אוקולוהיל מבית היל וטיפות עיניים של חברת נווה-פארמה הנקראות Irritated eyes. הטיפות האלו יכולות לעזור במניעת תסמינים של גרד, אדמומיות ודמעת בעיניים.

 

להעביר את הגירוד ולהרגיע את הסבל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להעביר את הגירוד ולהרגיע את הסבל(צילום: shutterstock)

 

טיפול הומיאופתי

שמואל אלפי, הומאופת קלאסי מוסמך, אומר כי טיפול הומאופתי יכול לסייע לטיפול באלרגיות. "לפני הכל חשוב כדאי לזהות ממה נגרמה התגובה האלרגית כדי לדעת ממה להתרחק או להימנע, ואיך לטפל בתסמינים השונים", הוא אומר ומוסיף, "כיום, כמעט כל דבר יכול לעורר תגובה אלרגית אצל אנשים שונים".

 

לדבריו, ישנן בדיקות ודרכים שונות לאתר את הגורם המרכזי האחראי להתפרצות התגובה האלרגית אצל כל בן אדם, שיסייעו לדעת מתי אנו צפויים לסבול מתגובה אלרגית, אם ואיך יש באפשרותנו להימנע ממנה.

 

הרגיעו את הסימפטומים בעור. על מנת להתמודד עם התגובה האלרגית המתפרצת, חשוב לדעת כיצד היא באה לידי ביטוי: נזלת אלרגנית, עור אדמומי ומגורה, עיניים דומעות וכדומה. במצבים של גירוי חזק בעיניים ותחושת צריבה ובערה בעור, נסו להיעזר בקרח. קוביות קרח יכולות להקל משמעותית על הגרד ולהפחית את האדמומיות והדמע בעיניים.

 

דרך נוספת להתמודד עם עור מגורה היא באמצעות שימון הגוף. האלרגיות גורמות ליובש בעור באופן כללי, ובעור הפנים בפרט. מרחו שמן מיוחד לגוף נגד היובש, לדוגמא שמן שקדים, ובכך סייעו לעור לקבל לחות ולהפחית את הגירויים והאודם.

 

תכשירים הומיאופתיים. ההומיאופתיה עוזרת למנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף לפעול, היא מספקת לגוף כלים לרפא את עצמו ולטפל בשורש הבעיה. תכשירים הומיאופתיים לטיפול באלרגיות העונתיות, דוגמת ריניטל, תכשיר המספק עזרה ראשונה הומיאופתית במצב של אלרגיה עונתית. תכשירים הומיאופתיים אלו מקלים על הסימפטומים השונים, מקצרים את משך הופעתם ואף יכולים למנוע מראש הופעת התקף אלרגיה.

 

תוספים ומינרלים. לצד תכשירים הומיאופתיים ניתן להסתייע גם בטיפולים טבעיים הכוללים ויטמינים, מינראלים וצמחי מרפא. מינראל שעשוי לעזור הוא מגנזיום, חומצות שומן ונוגדי חמצון. חומרים טבעיים אלו תומכים במערכת העצבים, במצבים בהם האלרגיה מואצת ממצבי לחץ וסטרס נפשיים.

 

חיסון. מטופלים אשר מכירים את גופם ויודעים כי בכל אביב תגובת האלרגיה חוזרת ונשנית אצלם, לא אחת מעדיפים לנסות ולהימנע מתסמיני האלרגיה באמצעות קבלת חיסון מתאים נגד האלרגיה.

 

החיסון למעשה חושף את הגוף הרגיש לחומר המעורר את התגובה האלרגנית, בכדי להפחית את הרגישות. במרבית הפעמים מדובר בטיפול ארוך טווח (כשנה או יותר, משתנה מאדם לאדם), בו מקבלים מנות קטנות של האלרגן באמצעות זריקה. למרות הפוטנציאל הנתפס של חיסון מסוג כזה, מטופלים מדווחים כי הוא זוכה להצלחה חלקית בלבד ולפיכך אין לראות בו כטיפול היחיד שיש ליטול.

 

נסו ליהנות מאוויר נקי. בכל הזדמנות בה הגשם קופץ לביקור אל תהססו לצאת החוצה וליהנות מהאוויר הנקי. הימים הגשומים הם הזמן הטוב ביותר לסובלים מאלרגיה לצאת לאוויר החופשי, כיוון שהגשם שוטף את האבקנים ואת האבק שקיים באוויר לאחר ימי אובך.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם האלרגיה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים