שתף קטע נבחר

החגים מלחיצים אתכם? כל השיטות להירגע

הארוחות, ההכנות וכל מה שמסביב הם סיבות מספיק טובות להיכנס ללחץ ולחרדה. מה עוד עלול לגרום לנו לחרדות ולמתח, מהם התסמינים המוקדמים ואיזה טיפולים יעלימו וירגיעו?

חגים מכניסים אותנו ללחץ - זו עובדה. זה שילוב בין מחויבויות, לחצים חברתיים ומשפחתיים שלא לומר, המון מניפולציות רגשיות. וזו רק דוגמה אחת ללחץ שהחיים מזמנים לנו. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר איך לזהות את המצבים המלחיצים ואיך להירגע?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חרדות ומצבי לחץ הם מצבים מאוד שכיחים בקרב אנשים והם למעשה תגובה פיזיולוגית תקינה של הגוף לשינויים, אולם כאשר החרדה או מצב הלחץ מעיק ומשפיע על התפקוד היומי, יש מקום לחפש משהו שיעזור למטרה.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

צפו: לעבור את החג בלי צרבות ועלייה במשקל

אלרגיה של אביב: מה הטיפול שיעלים?

עייפים כל הזמן? למה זה קורה ומה הטיפול

 

תסמינים רבים מלווים את תופעת החרדה ולמעשה היא יכולה להשפיע על כל המערכות בגוף האדם והתסמינים שונים מאדם לאדם.

 

דוגמא לחלק מהתסמינים הם: פחד מלבצע פעולות, מחשבות שליליות, דאגות, חוסר יכולת להתרכז, כאבי ראש, אי יכולת להתמודד עם המצב, בחילות, סחרחורת, חוסר יציבות, נרגזות, אי יכולת לסבול רעשים, בכי, רעדים בגוף, דפיקות לב, כאב באזור החזה, יובש בפה, קושי בבליעה, צימאון גובר, כאבי בטן, שינויים בהרגלי היציאות, מחסור בחשק מיני ובנשים גם הפרעות במחזור החודשי.

 

חרדה יכולה להיות גם בפני עצמה או להיות מלווה למצבים נפשיים נוספים כגון דיכאון או מאניה. חרדה ואי שקט עלולות להיות גם חלק ממחלה סיסטמית או על רקע של נטילת תרופות (קפאין, פסאודואפדרין ותרופות נוספות שמגרות את מערכת העצבים המרכזית).

 

זיהוי וטיפול מתאים

אם אתם מרגישים שהחרדה מפריעה לכם לאיכות החיים, כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי (פסיכותרפיה עם דגש על טיפול קוגניטיבי התנהגותי) מאחר ויש לו השפעה ארוכת טווח ובה ניתן להסיר הרבה מהתסמינים של החרדה, הלחץ הנפשי והפחד.

 

בנוסף, כדאי לפנות גם לרופא בעיקר אם מתפתחים תסמינים כגון דפיקות לב מואצות וכאבים באיזור החזה, על מנת לשלול בעייה בלב שעלולה להתפתח.

שיטות טיפוליות נוספות – יוגה, פעילות גופנית, תרפיה של גוף-נפש.

 

בכל מקרה, במצבי חרדה קלים או הרגשה לא נעימה או לחץ מתון מומלץ להתחיל עם טיפולים טבעיים לפני שעוברים לתרופות. כהן מפרט ומסביר למה בדיוק הם עוזרים.

 

לא רק פרי. יכול להרגיע את הלחץ (צילום: יעל גרטי) (צילום: יעל גרטי)
לא רק פרי. יכול להרגיע את הלחץ(צילום: יעל גרטי)

 

הצמחים המרגיעים

ולריאן: צמח הולריאן גדל באירופה ובאסיה. תמצית המופקת משורש צמח הולריאן יכולה לעזור במצבי חרדה קלים וגם במצבים של הפרעות שינה.

 

בארץ ניתן לרכוש את צמח הולריאן רק בבתי מרקחת כי הוא מוכר כתרופה. הוא נמצא כמרכיב במספר תכשירים וביניהם טיפות ולריאן, כדורי רילקסין, נרבן דרג'ה, סונגה נייט וקלמנרבין.

 

פסיפלורה: הגיעה מאמריקה הלטינית, ושמה בעברית הוא פרח התאווה. ברפואת צמחי המרפא נהוג להשתמש בפסיפלורה לטיפול בהפרעות חרדה קלות ולהפרעות שינה.

 

פסיפלורה נמצאת כמרכיב בתכשירים שונים כגון רגיעון יום ורגיעון לילה, ביוקאלם של חברת אלטמן, איזי דיי ואיזי נייט ולייף דורמי פרו.

 

כשותית: צמח השייך למשפחת הקנאביס אולם הוא לא מכיל תרכובות הדומות לקנאביס עצמו. מדובר בצמח שיכול לסייע במצבי לחץ וחרדה קלים. הוא נמצא בתכשירים כגון לייף פרו דורמי, רגיעון יום ורגיעון לילה וביוקאלם של אלטמן.

 

מליסה: צמח נוסף שיכול לעזור בהפחתת החרדה ולחצים. מרכיב בתכשירים כגון נרבן דרג'ה, רגיעון יום ורגיעון לילה ולייף פרו דורמי.

 

פרחי באך: שיטת טיפול על בסיס צמחי מרפא של ד"ר באך. תמציות פרחי באך עוזרים בהקלה על מתח, חרדה, לחצים ואי שקט. נמצא בתכשירים רסקיו רמדי ואיזי דרופס של לייף.

 

ויטמינים מקבוצת B: בחלק מהתכשירים המיועדים להפחתת הרגעה נהוג להוסיף ויטמינים מקבוצת B ובעיקר ויטמין B1, B2 או B6. לוויטמינים אלו השפעה על מערכת העצבים המרכזית והם יכולים לסייע בהפחתת חרדה בנוסף לצמחי המרפא.

 

טיפול תרופתי

תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים: משפחה זאת של תרופות שכיחה מאוד בשימוש כרוני, אולם היא למעשה מוגבלת בשימוש עד לארבעה שבועות בגלל שבשימוש ממושך עלולה להופיע תלות בתרופה או שמתפתחת סבילות לתרופה.

 

תרופות אלו משמשות גם לטיפול בהפרעות שינה וגם כטיפול נגד חרדה. הן מחייבות מרשם רופא. דוגמאות אסיוול, לוריוון, קסנקס, קסנאגיס וקלונקס.

 

ההבדלים בין התרופות במשפחה הוא במספר בחינות ובהן ניתן למנות הבדלים שקשורים לזמן השפעת התרופה, תדירות נטילת התרופה, יכולת להשרות שינה וכיוב'. תופעות הלוואי האפשריות הן עייפות, קושי בריכוז ושיכחה.

 

תרופות נוגדות דכאון: קיימות תרופות רבות ממשפחות שונות שהן נוגדות דיכאון ויכולות לסייע בסימנים של לחץ וחרדה. הן מחייבות מרשם רופא ובד"כ ניתנות בהתחלה ע"י פסיכיאטר. רובן לא מתחילות להשפיע מייד עם נטילתן אלא לוקח להן כשבועיים עד ארבעה שבועות עד שהן מתחילות לפעול.

 

לתרופות לוקח זמן להשפיע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לתרופות לוקח זמן להשפיע(צילום: shutterstock)

 

הכנה נפשית לפני התקופה הלחוצה 

אם אתם יודעים שהתקופה הלחוצה לפניכם, יש כמה דרכים שיכולים לעזור להתכונן:

 

1. אל תעמיסו על עצמכם. אל תיקחו אחריות גדולה יותר ממה שאתם מסוגלים.

 

2. אל תנסו לנהל או לשנות אנשים אחרים. תמיד זכרו שלאנשים אחרים יש רצונות, דעות, זיכרונות וחוויות אחרות, הקשורות לחגים, אולי בשונה מכם. הקשיבו בסבלנות, יתכן ותוכלו גם ללמוד משהו על הדרך.

 

3. דעו לצפות לאירועים או לעיכובים. נהלו רשימה מסודרת, הכוללת קניות, מתנות ומזון, תכנון הכנת הארוחה, זמן משוער ליציאה מהבית במידה ואתם מוזמנים ותכנית לבילוי בימי החג.

 

5. אל תחוו כאב מיותר. פעמים רבות הלחץ והמתח עלולים להוביל למתח וכאב באזור הגב והצוואר, מתח זה יכול לגרום לכאבי ראש. הכאבים הללו לא יעזרו לכם לראות את המציאות באור חיובי.

 

6. פעילות מקלה. נסו לפעול בדרך משחררת הנוחה לכם כמו לצאת להליכה או לבצע יוגה, ובמידה והכאבים לא עוברים ניתן ליטול משגגי כאבים כמו אדויל ליקווי ג'ל או אדויל פורטה למשל, שתוכל להעביר את הכאב.

 

7. הימנעו משימוש במזונות "מנחמים". בתקופות לחוצות אנשים רבים מחפשים נחמה ומוצאים אותה במזון או באלכוהול. אמנם הנחמה תגיע, אך זהו פיתרון לטווח הקצר בלבד. 

  

השיטות הטבעיות שירגיעו

איה הוד, מהמרכז לנטורופתיה ולרפואה משלימה, מציעה שיטות שיכולים לעזור גם במצבים מלחיצים קיצוניים וגם בשגרה היומיומית השוחקת.

 

1. למרוח שמן לבנדר מתחת לנחיריים "ולהסניף" בנשימה עמוקה. ניתן ואף רצוי להדליק מבער שמנים בבית או במשרד עם קצת מים ולטפטף כמה טיפות לבנדר  (אל תתפלאו אם כל בני הבית נרגעים יחד איתכם).

 

2. שתייה של תה מליסה ותה קמומיל לאורך היום תעשה הבדל גדול.

  

3. נשימות בטן. קחו 5 דקות ביום ופשוט נשמו. אבל נשמו לבטן שכן הנשימה שלנו בחיים הלחוצים היא שטחית ולא רגועה ולרוב אנו עוצרים את נשימתנו כמה פעמים ביום.

  

4. הקדישו זמן קצר לתרגול נשימה מודעת. למלא את הבטן באוויר ולהוציא. אפשר לתרגל את זה אפילו בזמן נהיגה ותתפלאו כמה פחות עצבניים תהיו על הכביש

  

5. מדיטציה. גם 5 דקות ביום יכולות להיות משמעותיות. שבו, נתקו טלפונים, סגרו את הדלת, עצמו עיניים, הקשיבו למוסיקה נעימה ונסו לא לחשוב על כלום. נסו להזהות בכל פעם כאשר המחשבות מתגנבות שוב לראש ושימו אותן בצד.

  

6. שיבולת שועל נחשבת למזון מרגיע שמעלה את רמות הסרוטונין במוח. מומלץ להתחיל את הבוקר עם דייסת שיבות שועל מופלאה וטעימה

  

7. מגע. פעם בשבוע שבועיים מומלץ לגשת לעיסוי/רפלקסולוגיה/שיאצו. למגע יש יכולת להרגיע באופן מיידי. אמצו אותו חלק מהחיים האינטנסיביים שאתם מנהלים.

  

8. הכל מתחיל ונגמר בשינה. שינה טובה, מלאה, מספקת ומרעננת בכל לילה תסייע לנו להתמודד טוב יותר (הרבה יותר טוב) עם לחצי היומיום. דברים יתנהלו רגוע יותר ותהיה לנו יותר סבלנות להתמודד איתם.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחץ, מתח וחרדה. איך מטפלים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים