שתף קטע נבחר

צילום: EPA, AFP, רויטרס

גורבצ'וב: באוקראינה לא הייתה דמוקרטיה

השליט הסובייטי לשעבר, שהרפורמות הדמוקרטיות שלו הובילו לקריסת ברית המועצות והקומוניזם, מצביע על הגורם המרכזי למהפכה באוקראינה

אחד שיודע דבר אחד או שניים על מהפכות: שליט ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצ'וב אמר היום (יום א') שהמשבר באוקראינה נובע מכישלונה של הממשלה לפעול בצורה דמוקרטית.

 

המהפכה באוקראינה:

המתאגרף, הלאומן ויוליה. אנשי המהפכה

עושים סדר בבלגן האוקראיני. שאלות ותשובות

טימושנקו: הביאו את ינוקוביץ' בכוח לכיכר, לא נסלח

שלום לנין: פסלי המהפכן מוטטו באוקראינה

 

דבריו של גורבצו'ב נאמרו יממה לאחר שמפגיני אופוזיציה השתלטו על הבירה קייב ועל משרדו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ' ולאחר שהפרלמנט הדיח את הנשיא מתפקידו והודיע על עריכת בחירות חדשות ב-25 במאי.

 

 

בשנה שעברה יצאו המוני מפגיני אופוזיציה לרחובות קייב כדי למחות על החלטת ינוקוביץ' לדחות את הסכם שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי, שהיה מחזק את קשרי אוקראינה עם המערב. במקום זאת הוא העדיף להתקרב דווקא לרוסיה ולבקש ממנה סיוע כלכלי.

 

אבי ה"פרסרטויקה" וה"גלסנוסט"

"בסופו של דבר זו התוצאה של כישלון הממשלה לפעול בצורה דמוקרטית ולקיים דיאלוג וללחום בשחיתות", אמר גורבצ'וב במהלך נאום שנשא בכנס שנערך בעיר שארג'ה שבאיחוד האמירויות הערביות. הוא הוסיף שהשורש למשבר העמוק באוקראינה הוא ה"הפרעה לפרסטרויקה" בהתייחסו למדיניות הרפורמות שהוא ביצע לפני נפילת ברית המועצות.

 

גורבצ'וב בן ה-82 היה שליטה האחרון של ברית המועצות והרפורמות שהוא יישם הובילו לנפילת הקומוניזם. לאחר שמונה לשליט הסובייטי ב-1985 דחף גורבצ'וב לקידום מדיניות של "גלסנוסט" (פתיחות) ו"פרסטרויקה" ("ארגון מחדש"). הכוונה שלו הייתה רק לבצע רפורמות, אבל המדיניות שלו יצרה שינויים דמוקרטיים שבסופו של דבר הובילו לקריסת ברית המועצות ב-1991.

 

מבקר חריף של פוטין. גורבצ'וב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבקר חריף של פוטין. גורבצ'וב(צילום: AFP)

גורבצ'וב זכה בפרס נובל לשלום ב-1990 בשל חלקו בסיום המלחמה הקרה, אולם כיום אין לו יותר מדי השפעה על הפוליטיקה והחברה הרוסית. בשנים האחרונות הוא הפך לאחד ממבקריו הגדולים ביותר של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

בדצמבר 2011 הוא קרא לפוטין להתפטר בשעה שעשרות אלפי מפגיני אופוזיציה דרשו ממנו לקיים בחירות חופשיות.

 

במהלך המהפכה האוקראינית ניצבו רוסיה ופוטין לצדו של ינוקוביץ', שלא זוכה לתמיכה רבה במערב אוקראינה, אך לא כך הדבר במזרח דובר הרוסית.

 

ובינתיים באוקראינה, איש אינו יודע היכן נמצא הנשיא המודח ינוקוביץ'. באחד הדיווחים נמסר כי ינוקוביץ' היה על סיפון מטוס שביקש להמריא מהעיר דונייצק לכיוון רוסיה, אולם בקשתו נדחתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מדבר מניסיון. גורבצ'וב
צילום: AFP
מומלצים