שתף קטע נבחר

בתוך שעות: 2 תינוקות נפטרו ממוות בעריסה

תינוק בן שנה מנצרת עילית ותינוקת בת חצי שנה מהפזורה הבדואית בנגב נפטרו בתוך שלוש שעות, שניהם ככל הנראה ממוות בעריסה. בשני המקרים התגלו התינוקות במיטתם כשהם ללא דופק ונשימה על ידי הוריהם

שתי טרגדיות בתוך שלוש שעות: תינוק בן שנה נפטר היום (ג') בביתו שבנצרת עילית, ככל הנראה בשל מוות בעריסה.  שעות ספורות אחר כך נפטרה תינוקת כבת חצי שנה מהפזורה הבדואית בנגב. גם במקרה זה הילדה נמצאה במיטתה ללא דופק וללא נשימה על ידי הוריה ונפטרה ככל הנראה ממוות בעריסה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

איך מבצעים החייאת תינוקות ?

 

בסביבות השעה שבע בבוקר מצאו הוריו של התינוק בן השנה מנצרת עלית את בנם במיטתו כשהוא חסר הכרה, לא נושם ופניו כחולות. ההורים המבוהלים התקשרו למוקד מד"א וקיבלו הדרכה טלפונית כיצד לבצע החייאה, ובמקביל הגיעה לדירה ניידת טיפול נמרץ. לצוותי ההצלה שהגיעו למקום סיפרו כי כשעתיים לפני כן הילד התעורר, אכל וחזר לישון.

 

הפרמדיקים החלו לבצע בו החייאה ממושכת ופינו אותו לבית החולים "העמק" בעפולה. "מצאנו את הילד ללא דופק וללא נשימה כשהאבא מבצע החייאה תוך כדי תדרוך טלפוני של המוקד. התחלנו לבצע פעולות החייאה מתקדמות במשך כחצי שעה וכשהתאפשר פינינו את הפעוט לבית החולים, תוך כדי המשך הטיפול הרפואי", סיפר הפראמדיק אמיר אלישע.

 

הרופאים בבית החולים ניסו גם כן להציל את התינוק והמשיכו את ההחייאה, אך לבסוף נאלצו לקבוע את מותו. הרקע למקרה לא ברור והחשד הוא שמדובר במוות בעריסה. סיבה נוספת שנבדקת היא מחלת רקע ממנה סובל הילד.

 

שעות ספורות לאחר מותו של התינוק נפטרה תינוקת כבת חצי שנה מהפזורה הבדואית בנגב. כאמור, גם במקרה זה הילדה נמצאה במיטתה ללא דופק וללא נשימה על ידי הוריה. ממד"א נמסר כי בשעה 9:30 התקבלה קריאה על תינוקת מחוסרת הכרה שמגיעה במכונית פרטית מאחד הכפרים בפזורה הבדואית, וכי אמבולנס של מד"א פגש אותם בצומת הנגב והצוות החל לטפל בתינוקת. "ביצענו החייאה מתקדמת במשך חצי שעה והמשכנו בפעולות תוך כדי הפינוי לבית החולים 'סורוקה'", סיפר הפרמדיק תומר קפלן. למרות המאמצים, רופאי בית החולים נאלצו לקבוע את מותה.

 

מוות בעריסה: החורף הוא המסכן ביותר

ניתוח של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שנערך בעבר, וסיכם את שיעור מקרי המוות הבלתי מוסבר של תינוקות על פני טווח של 12 שנים, מצא כי בעונת החורף נרשם המספר הגבוה ביותר של מקרי מוות בעריסה. עוד נמצא כי מקרי המוות הפתאומי בתינוקות גבוה פי שלושה בקרב האוכלוסיה הערבית ופי 1.5 בבנים מאשר בבנות.

 

תסמונת המוות בעריסה, המכונה גם SIDS (קיצור של Sudden Infant Death Syndrome) מוגדרת כמצב בו נמצא תינוק שגילו מתחת לשנה על מיטתו, ללא סימני חיים וללא סימנים שסבל ממותו. בנוסף קובעת ההגדרה כי סיבת המוות לא ידועה, לא נמצאה מחלת רקע של הילד או משפחתו וכי גם בנתיחה שלאחר המוות, אם זו בוצעה, נותרה סיבת התמותה לא ידועה.

 

אבחנה של מוות בעריסה דורשת גם חקירה של זירת המוות ונסיבות המוות, וכי לא היה כל גורם בסביבתו של התינוק שהביא למותו.

הסיבות לתסתמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.

 

עד כה המליצו ארגון הבריאות העולמי, כמו גם משרד הבריאות הישראלי, להשכיב את התינוק לישון על גבו (בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב). בנוסף הוזהרו ההורים מפני שינה משותפת עם הילדים, לאחר מקרים טראגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם בזמן השינה מבלי ששמו לב לכך.

 

הנחיות החדשות שפורסמו לאחרונה קבעו המומחים כי על סמך דיווחים על מקרי מוות בעריסה ברחבי ארצות הברית בשנים האחרונות, עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות החדשות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו כשהיא ריקה מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.

 

משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההנחיה תפורסם בקרוב באתר המשרד, וההמלצות יופצו באמצעות האגף לבריאות הציבור לטיפות החלב בארץ ולציבור ההורים.

 

ההחלטה על שימוש במוצץ התקבלה על ידי המועצה לבריאות הילד, הממליצה למשרד הבריאות בנושאים שונים. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוות בעריסה. ישנן פעולות שיכולות להפחית הסיכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים