שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

"רוסיה השלימה את ההשתלטות על קרים"

כיבוש ב-60 שעות: בזמן שהמערב מאיים בסנקציות וטוען כי פוטין "פועל באופן לא לגיטימי ומפר את החוק הבינלאומי", גורם אמריקני אמר כי למוסקבה שליטה מבצעית מוחלטת על חצי האי קרים. ביום שלישי קרי יגיע לקייב

אובמה כינה זאת "פעולה בלתי לגיטימית", מרקל טענה שזו "הפרה של החוק הבינלאומי" ובנאט"ו דרשו להסיג מיד הכוחות באוקראינה. אבל בזמן שהמערב מדבר - רוסיה פועלת. פחות משלושה ימים לאחר תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, מסר גורם אמריקני כי מוסקבה השלימה את ההשתלטות על חצי האי קרים. "למוסקבה שליטה מבצעית מוחלטת על קרים", אמר הבכיר האמריקני, שציין כי לרוסים 6,000 כוחות אוויריים וימיים באזור.

 

האמריקנים, בינתיים, פועלים במישור הדיפלומטי. גורם אמריקני ציין כי הנשיא ברק אובמה שוחח עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל והביע בפניה את התנגדותו הנחרצת לפעולה הבלתי לגיטימית, כהגדרתו, של הרוסים בחצי האי קרים. מזכיר המדינה ג'ון קרי, שמנה את הסנקציות האפשריות על רוסיה, יטוס לקייב ביום שלישי.

 

דגל רוסיה בחצי האי קרים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
דגל רוסיה בחצי האי קרים(צילום: MCT)

יומיים וחצי - וקרים הפכה לחלק מרוסיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יומיים וחצי - וקרים הפכה לחלק מרוסיה(צילום: רויטרס)

 

הלילה הניפו שבע המדינות המתועשות, G7, כרטיס צהוב לרוסיה, החברה השמינית במועדון. שבע המדינות - קנדה, יפן, גרמניה, צרפת, בריטניה, איטליה וארצות הברית - הודיעו כי הן משעות את ההכנות לכינוס ה-G8 שרוסיה אמורה לארח בחודש יוני בעיר סוצ'י. זהו רמז ראשון של המדינות המתועשות בנוגע לחרם כלכלי ומדיני אפשרי על רוסיה, אם היא תמשיך בפעילות נגד אוקראינה.

 

בהצהרה שפרסמו הלילה שבע המדינות הן גינו את "ההפרה הברורה מצד רוסיה של הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה, בניגוד להתחייבות של רוסיה לאמנת האו"ם והסכם צ-1977 עם אוקראינה". המדינות המתועשות קוראות לרוסיה להתמודד עם כל דאגה ביטחונית או של זכויות אדם שיש לה עם אוקראינה במו"מ ישיר ופיקוח בינלאומי או בתיווך תחת חסות האו"ם או הארגון לביטחון ושיתוף פעולה של אירופה".

 

המדינות המתועשות רומזות לרוסיה, שצורפה ב-1998 למועדון ה-G8, כי "מעשיה באוקראינה סותרים את העקרונות והערכים של הארגון. לכן החלטנו בינתיים להשעות את ההשתתפות שלנו בפעילויות הקשורות להכנות לכינוס בסוצ'י עד שהאווירה תחזור לאפשר קיום שיחות משמעותיות". מדינות ה-G7 הבהירו לרוסיה שבכוונתן לתמוך באוקראינה ובמאמציה לחדש את האחדות  ואת היציבות הפוליטית והכלכלית של המדינה. לשם כך הן יתמכו בפעילותה של אוקראינה עם קרן המטבע הבינלאומית לקבל הלוואות, עם האיחוד האירופי ועם מדינות בודדות כמו ארה"ב ומדינות באירופה שיפעלו לסייע כלכלית לאוקראינה".

 

ארצות הברית מוכנה לסייע

במקביל, גורם אמריקני אמר כי ארצות הברית בוחנת צעדים לזירוז הסיוע הכלכלי לאוקראינה. בכל מקרה, האמריקנים אמרו כי הם מתמקדים בתחומים הכלכליים, הפוליטיים והדיפלומטיים - והתערבות צבאית אמריקנית אינה על הפרק. במקביל, ביטלה וושינגטון פגישות כלכליות מתוכננות עם רוסיה.

 

לפני השיחה עם אובמה שוחחה מרקל עם פוטין, האשימה אותו בהפרת החוק הבינלאומי וקראה לו לכבד את הריבונות האוקראינית. דוברה של הקנצלרית אמר כי פוטין הסכים להקים צוות שיקיים שיח עם אוקראינה. על פי הדובר, הארגון האירופי לביטחון ולשיתוף פעולה OSCE יפקח על התנהלות הצוות.

 

גם נאט"ו תקפה את מוסקבה. מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן, קרא במסיבת עיתונאים לרוסיה להסיג את כל כוחותיה מאוקראינה, והביע דאגה רבה מהחלטת הפרלמנט הרוסי לאשר התערבות צבאית באוקראינה. בנוסף קרא מזכ"ל נאט"ו לשלוח משקיפים שיפקחו על הנעשה באוקראינה.

 

רוסיה: ינוקוביץ' הוא עדיין הנשיא החוקי

רוסיה, בינתיים, לא נלחצת מהאיומים שמגיעים מהמערב - כולל איומים בסנקציות. ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב הודיע כי אין בכוונת מוסקבה לקיים קשרים עם השלטון הזמני באוקראינה, שלטענתה עלה לשלטון באמצעות שפיכות דמים. סוכנות הידיעות הרוסית RIA ציטטה את מדבדב, שאמר כי על אף הדחתו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ', החוקה האוקראינית קובעת כי הוא עדיין הנשיא.

 

הצבא האוקראיני. נכנע בלי ירייה אחת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצבא האוקראיני. נכנע בלי ירייה אחת(צילום: EPA)

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

קרי, שיטוס ביום שלישי לבירת אוקראינה, גינה מוקדם יותר את "מעשי התוקפנות" של רוסיה באוקראינה ואיים ב"השלכות קשות" שינקטו ארצות הברית ומדינות נוספות, בהן סנקציות לבידוד כלכלי של רוסיה. "אי אפשר להתנהג במאה ה-21 כאילו אנחנו במאה ה-19, אז היה נפוץ הטרנד לפלוש למדינה אחרת בתואנה מפוברקת", אמר בראיון לתוכנית "Face the Nation" בערוץ האמריקני CBS. עם זאת קרי הוסיף כי רוסיה יכולה לבחור להפסיק את המשבר.

 

אוקראינה איבדה לא רק את השליטה בחצי האי קרים, אלא גם את אחד ממפקדי הצבא הבכירים שלה. מפקד חיל הים האוקראיני, אדמירל דניס ברזובסקי, הכריז כי הוא נשבע אמונים לכוחות הפרו-רוסיים בחצי האי קרים. ברזובסקי הודיע על עריקתו במסיבת עיתונאים שערך במטה הצי הרוסי בסבסטופול. האדמירל מונה לתפקיד רק ביום שישי האחרון על ידי הנשיא הזמני של אוקראינה.

 

ראש הממשלה הפרו-רוסי של חצי האי קרים, סרגיי אקסיונוב, שעמד לצד האדמירל בקטע הווידאו שהועלה ליוטיוב, שיבח את עריקתו והסכים שברזובסקי ימלא אחר הוראות הרשויות "הלגיטימיות של חצי האי". בתגובה לעריקה, דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כי שר ההגנה האוקראיני איור טניוק פיטר את ברזובסקי מתפקידו. עוד דווח כי נגד האדמירל שערק נפתחה חקירה בגין בגידה.


פורסם לראשונה 02/03/2014 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חמושים רוסים בחצי האי קרים
צילום: רויטרס
מומלצים