שתף קטע נבחר

עוגת המן: עוגיות ועוגת פרג לימון

למיכל וקסמן יצאו אוזני ההמן מכל החורים, אבל פרג היא דווקא אוהבת. לרגל פורים היא מכינה שני מתכונים עונתיים בהשראת החג - עוגה בחושה עם פרג ולימון וגם עוגיות חמאה פריכות עם פרג

פרג זה בדרך כלל או ש או ש. אהבה ללא גבולות או תיעוב טוטאלי. זוללים בלי שליטה או לא נוגעים בכלל.

 

כל מתכוני פורים בערוץ האוכל

 

כל החיים הייתי בין השונאים הנמנעים. בשנים האחרונות איכשהו, לא ברור בדיוק למה ומתי, חציתי את הקווים. זה התחיל בקסם הוויזואלי-אסתטי שיש לנקודות-נקודות השחרחרות האלה, ומשם עבר גם את מחסום בלוטות הטעם. לא שהפכתי פתאום למכורה, אבל פרג לייט בעוגה או בעוגיות, עד רמת המילוי הקלאסי לאוזני המן, הוא משהו שבהחלט למדתי לחבב.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

הפנתיאון ההונגרי: 6 מתכוני דגל

והעיר שושן צהלה ושמחה: מבדק אוזני ההמן

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

 

ממש עכשיו מתחילה עונת הפריחה של הפרגים. מרבדים אדומים בין שדות שפורחים בצהוב חרדלי, מחליפים את הכלניות ומבשרים את בוא הקיץ המתקרב בצעדי ענק. אין להם את ההדר והתפארת של אדומות סוף החורף, שמקדימות אותם בפריחתן. סוד קסמם טמון דווקא בזרעיהם, מהם יופקו תבלין הפרג וגם אבקות וסמי הזיה שיוליכו את מי שיתפתה להם על הגבול הדק שבין ריפוי לכיבוש ממכר.

 

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

יחד עם הפרגים, גם פורים כבר כמעט כאן - הילדים עסוקים בפריטים אחרונים של תחפושת, ומשלוחי מנות לגמדים וענקים: יום הפוך, יום חיות, יום צבעים, מסיבת פיג'מות, פעולת הפחדות, פורימון שבט, קרנבל בבית הספר ואפילו מסיבת שכנים, שתיאלץ גם אותי להסתתר מאחורי מסיכה. ארגזי התחפושות נפתחים, פאות וגלימות מתאווררות, ההתרגשות בשיאה, ורק הסאלוקית מגיבה בבעתה ובנביחות רמות נוכח דמות לא מוכרת שעולה פתאום מהמרתף.

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

גם השנה ויתרתי על הכנת אוזני המן, ובחרתי להישאר נאמנה לאלה הנפלאים של בר לחם. את הפרג ציוותתי לעוגה בחושה, מהירה וחמאתית וגם לעוגיות חמאה לימוניות שמוכנות בצ'יק. יופי של פריטים למשלוחי מנות מושקעים, וגם סתם ככה ליד הקפה.

  

עוגת פרג-לימון

משהו קטן שחשוב לזכור כשהולכים לקנות פרג: טעמיו העדינים אך נוכחים של זה, ספונים בשמנים שבתוך זרעיו. הטעמים חזקים ונעימים ביותר בסמוך לזמן טחינת הזרעים. ככל שעובר הזמן מאז נטחן הפרג, כך יקהה טעמו ויהפוך טפל, ישן ואפילו קצת מריר.

 

אם אתם מתכננים לאפות עם פרג - שווה להתאמץ ולקנות אותו בחנות תבלינים שטוחנת בעצמה במקום. אפשר לקנות הרבה ממנו ולהקפיא את מה שלא תעשו בו שימוש מיידי. במקפיא נשמרים טעמיו וטריותו למשך שבועות ואפילו חודשים.

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

בדרך כלל אני משתדלת לבסס את הבחושות שלי על שמן במקום חמאה. הפעם בחרתי להשתמש דווקא בחמאה. האגוזיות המתוקה-מרירה של הפרג אוהבת את הקטיפתיות החלבית של החמאה, ומחמיאה לה מאוד בתוצאה הסופית. הטריות הניחוחית של גרידת הלימון מקלילה ומאזנת את שניהם, ויחד הם נותנים עוגה רכה, ריחנית, מנוקדת וכל כך טעימה, בעיקר כשהיא עדין חמימה מהתנור. שלי חוסלה בדקות על ידי גדולים וקטנים ומיד נשמעה דרישה לעוד אחת.

 

שימו לב: היזהרו מאפיית יתר, שלא תתייבש העוגה.

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

המרכיבים: 

1.5 כוסות קמח מנופה

3/4 כוס סוכר

3/4 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

קמצוץ מלח

3 כפות פרג טחון טרי

גרידה מלימון טרי

3 ביצים טרופות

200 גרם חמאה רכה

1/4 כוס חלב

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח, גרידת לימון ופרג בקערה.
  2. מוסיפים חמאה, חלב וביצים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה ורטובה.
  3. מרפדים תבנית אינדליש קייק בנייר אפיה.
  4. יוצקים לתוכה את התערובת ואופים במרכז תנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-45 דקות או עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא נקי.

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

עוגיות פרג-לימון

 

המרכיבים ל-40 עוגיות בינוניות:

100 גרם חמאה רכה

1 כוס קמח מנופה

1/3 כוס סוכר

1 חלמון גדול

קמצוץ מלח

גרידה מלימון לא גדול

1.5 כפות פרג טחון טרי

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה: 

  1. מקרימים חמאה וסוכר במיקסר או במטרף ידני עד לקבלת תערובת תפוחה וקרמית.
  2. מוסיפים חלמון וטורפים. מוסיפים פרג, מלח, גרידת לימון וקמח ומערבבים עד לקבלת פירורים לחים. 
  3. שופכים על משטח העבודה ומעבדים לגוש בצק במינימום זמן והתעסקות, על מנת לא לפגום בפריכותו של הבצק.
  4. מחלקים את הבצק לשניים. מגלגלים כל חלק לגליל שקוטרו 2.5-3 ס"מ. עוטפים את הגלילים בניילון נצמד, ומאפסנים בפריזר למשך 40 דקות.
  5. מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפיה. פורסים את הבצק הכמעט קפוא לדיסקים בעובי 1/2 ס"מ בערך, מסדרים בתבנית ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 15-20 דקות או עד שהעוגיות יציבות, שוליהן מתחילות להזהיב אבל שטחן העליון נשאר בהיר.
  6. מקררים היטב (הן מתקשות והופכות פריכות כשמתקררות). מחסלים מיד או שומרים בצנצנת אטומה.

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אם מתחשק לכם להתאמץ ולהשקיע במשלוחי המנות שלכם, תוכלו להכין גם פיג'ואלאס או מקרוד של סבתא עליזה.

פורים שמח!

 

 

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל וקסמן
עוגת פרג ולימון
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים