שתף קטע נבחר

בקרוב: הנהלה אחת לכל בתי החולים הממשלתיים

מדובר בפתרון שעשוי לפתור את ניגוד העניינים הקיים במשרד הבריאות, שגם מנהל אותם וגם מפקח עליהם. השרה מעריכה כי ייקח שנה להקים את הרשות, ואומרת: המהלך יגרום למערכת הבריאות להתחזק והציבור ייצא נשכר מכך"

ניסיון לפתור את ניגוד העניינים של משרד הבריאות: שרת הבריאות יעל גרמן, הודיעה על הקמת רשות ממלכתית שתנהל את בתי החולים הממשלתיים. תפקידו של משרד הבריאות יהיה פיקוח בלבד. לדברי גרמן, בדרך זו השירות למטופלים יוכל רק להשתפר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כחלק מוועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית שהוקמה לפני תשעה חודשים, הוקמה תת ועדה בראשות רונית קן, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. תפקידה היה לפתור את התפקוד הכפול של משרד הבריאות, שגם מנהל את בתי החולים הממשלתיים וגם מפקח עליהם ועל בתי החולים האחרים.

 

הדבר עורר התנגדות במשך שנים רבות וטענות על ניגוד עניינים בהחלטות משרד הבריאות, כך שהוא מעדיף את בתי החולים שבבעלותו על פני אלו שבבעלות שירותי בריאות כללית ועמותות פרטיות.

 

עוד חדשות בריאות

מהפכה: בדיקה תזהה אלצהיימר - 3 שנים לפני התפרצותה

אושר: התשלום עבור אמבולנס יעלה ב-5.7%

סכנה: 3 התעוורו לאחר הזרקה למילוי קמטים

 

רשות נפרדת שתנהל את מערכת הבריאות

כדי להתגבר על הבעיה, תוקם רשות שתהיה נפרדת ממשרד הבריאות וכפופה לשרה בלבד. הרשות תנהל את כל בתי החולים הממשלתיים, תאגידי הבריאות וגופים ממשלתיים נוספים שקשורים לבתי החולים.

 

למנכ"ל משרד הבריאות, שכיום משמש למעשה כמנהל כל בתי החולים הממשלתיים, לא תהיה שום סמכות בעניין החל מהקמת הרשות, שגרמן מעריכה שייקח שנה להקימה.

 

"הרגשתי על בשרי מהרגע הראשון שאי אפשר לנהל יותר מעשרים בתי חולים. אני כל שנה יושב עם כולם ועושה תוכניות עבודה, אבל אין לי כמנכ"ל את הזמן הדרוש לניהול", הבהיר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. לדבריו, הפרדה בין הפיקוח לניהול תאפשר רגולציה טובה יותר ומהירה יותר. "כדי לכוון נכון ולהגיד לבית חולים שהוא בסדר או לא בסדר צריך זמן".

 

זו לא הפעם הראשונה שהמלצות דומות מתקבלות. כבר לפני יותר מעשרים שנה התחילו ועדות שונות להמליץ על ההפרדה הזו ודבר לא נעשה, אולם הפעם גרמן, שעומדת בתור שרה בראש הוועדה ושמה את יוקרתה על הנושא, בטוחה שיהיה אחרת. בשלב הראשון הרשות תוקם מתוקף החלטת ממשלה ורק לאחר מכן בהליכי חקיקה.

 

אחת האפשרויות שנשקלו כפתרון לניגוד העניינים הוא תאגוד בתי החולים הממשלתיים והפיכתם לארגונים עצמאיים שמנותקים מהמדינה. אפשרות זו נשקלה גם בעבר ונתקלה בהתנגדות עזה של איגודי העובדים.

 

עוד אפשרות שנשקלה היא העברת בתי החולים לניהול קופות החולים אך הרעיון נדחה מחשש שהקופות לא יפנו מטופלים לבתי חולים שאינם בבעלותה וגם הם ייפגעו.

 

אפשרות אחרת לפתרון שהייתה גם קרובה ליישום ערב הקמת הוועדה הייתה הקמת מנהלת ייעודית בתוך משרד הבריאות, שבראשה היה אמור לעמוד מנהל בית חולים וולפסון, ד"ר יצחק ברלוביץ', אך הקמת המנהלת נדחה עקב הקמת הוועדה שהחליטה אחרת.

 

מנגד, אומר גורם באחת הקופות כי "אם באמת יהיה ניתוק אז הרווחנו, אבל להעביר את הניהול לגורם שיהיה כפוף לשרת הבריאות זה עדיין אומר שבתי החולים הממשלתיים יהיו הבן המועדף ושלשרה יהיה אינטרס לחזק אותם על חשבון קופות החולים".

 

יקצבו את הקדנציה של מנהלי בתי חולים

"הרשות תאפשר לנו להתמקד בביצוע תפקידי המיניסטריון בעוד שהיא תתמקד בביצוע תפקידי הבעלים. מהלך שכזה יניח את התשתית לחיזוק מנגנוני המשילות והבקרה של המדינה על המרכזים הרפואיים שבבעלותה וכן לשיפור הניהול והבקרה בבתי החולים עצמם.

 

"אני משוכנעת שבכך המערכת תתחזק והציבור ייצא נשכר מכיוון שמשרד הבריאות צפוי לשפר את תפקודו ואילו המרכזים הרפואיים יתנהלו לפי אמות מידה מתקדמות", אמרה גרמן.

 

המלצה נוספת של תת הוועדה היא בעניין הקדנציות של בכירי מערכת הבריאות. כיום הקדנציה של המנהלים הבכירים אינה מוגבלת, וכעת היא צפויה להיות עד 12 שנים, ולאחר מכן תתבצע רוטציה בין הבכירים, כך שאף אחד מהם לא יצטרך לסיים את תפקידו ולמצוא את עצמו ללא עבודה.

 

בשבועות הקרובים צפויה גרמן להציג גם את המלצות תתי הוועדות האחרות בעניין תיירות המרפא וביטוחי הבריאות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרים בראל
הקמת הרשות תחזק את מערכת הבריאות
צילום: אפרים בראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים