שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

ממולדובה עד פולין: מי הבאה בתור של פוטין?

בליטא ואסטוניה יש רוסים, במולדובה הקרמלין מחזיק חיילים ובפולין זוכרים את הבטחות הסרק מ-39': "המערב חלש, פוטין יכבוש אותנו ביום". המאוימות

הבטחות סיוע שהמערב נותן ולא מקיים. פלישה טרגית לשטח שאבד לפני מאות שנים. ההבנה הכואבת שלסכסוכים במזרח אירופה יש היבט מדבק. כל הגורמים האלה מביאים מדינות במזרח אירופה להביט באירועים האחרונים באזור - ולרעוד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ממנהיגים ועד לאזרחים מן השורה - בקרב רבים במזרח אירופה שורר פחד ממשי שרוסיה, שנראית כמי שאינה פוחדת ממעצמות המערב, עשויה לחפש לעצמה עוד הזדמנויות לפלוש לחצר האימפריאלית שלה לשעבר, זו שהייתה חלק מאזור ההשפעה שלה בימי ברית המועצות והמלחמה הקרה. השאלה שרבים במזרח אירופה שואלים היא: מי הבאה בתור?

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חוגגים בכיכר האדומה את סיפוח חצי האי קרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חוגגים בכיכר האדומה את סיפוח חצי האי קרים(צילום: AFP)
"החשש העיקרי הוא שהמגמה הזו יכולה להיות כמו מחלה מדבקת", אמר השבוע שר החוץ הרומני טיטוס קולטאן לסוכנות הידיעות AP.

"רומניה מודאגת מאוד". דאגה ספציפית מביעים באירופה לגורלה של מולדובה, שרוסיה מחזיקה חיילים רוסים בחבל הבדלני טנסינסטריה שנמצא בשטחה, בדיוק כפי שהמשיכה להחזיק חיילים בחצי האי קרים גם אחרי יציאת אוקראינה לעצמאות. החבל הזה במולדובה הוא אחד מכמה "אזורי סכסוך קפואים" במזרח אירופה.

 

ברומניה, שכנתה של מולדובה שגם בה רוב האזרחים דוברים רומנית, מוניקה ניסטורסקו קראה למערב לעמוד איתן מול פוטין כדי שלא יחוש בלתי ניתן להכנעה. "העולם צריך להפסיק להסתכל על פוטין כמו על דרקון בלתי מנוצח", אמרה, "ולא - נגרום לו לחשוב שרוסיה היא מה שהייתה בעבר".

נשיא רוסיה חותם על סיפוח קרים. מולדובה היעד הבא? (צילום: RT) (צילום: RT)
נשיא רוסיה חותם על סיפוח קרים. מולדובה היעד הבא?(צילום: RT)
 

מעבר לגבול, החששות של המולדובים מפני פלישה רוסית כלל אינם תיאורטיים: "אנחנו חוששים שהסכסוך באוקראינה יגיע אלינו", אומר ויקטור קוטרוטה, כומר בבירה קישינב, "כוחות רוסיים יכולים לכבוש את מולדובה תוך יום אחד".

 

הסכנה המיידית של הבלטיות

רבים באזור זוכרים שלפולין היו הבטחות לסיוע צבאי מצרפת ובריטניה במקרה שתותקף על-ידי הנאצים, אבל כשהיטלר פלש לפולין ב-1939 - הצרפתים והבריטים לא שלחו חיילים למרות הצהרות המלחמה שלהם. ההיסטוריה גורמת לספקנות בנוגע לאפשרות שנאט"ו תיחלץ לעזרת מדינות מזרח אירופה אם יותקפו על-ידי רוסיה. "ההיסטוריה של פולין מראה שאסור לנו לסמוך על אחרים", אומר הנובליסט ירוסלב סולסקי.

חיילים רוסים ליד בסיס פרלבנויה בחצי האי קרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים רוסים ליד בסיס פרלבנויה בחצי האי קרים(צילום: AFP)
 

החששות האלה גדולים במיוחד במדינות הבלטיות החברות בנאט"ו ובאיחוד האירופי. באסטוניה, לטביה וליטא יש אוכלוסייה רוסית גדולה,

ומוסקבה מצהירה מעת לעת על הצורך "להגן" על האוכלוסייה הזו. הצורך להגן על האוכלוסייה הרוסית, נזכיר, שימש תירוץ גם בעת הפלישה האחרונה של רוסיה לחצי האי קרים ובעת הפלישה הרוסית לגאורגיה ב-2008.

 

"אני קצת סקפטית", אמרה טילן סימן מהעיר טאלין, בירת אסטוניה, כשנשאלה אם היא מאמינה שהעולם ייחלץ להצלת ארצה. "הייתי רוצה להאמין שכן, אבל אני לא יכולה להגיד שאני בוטחת בהם ב-100%".

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)
 

מוסקבה מאשימה כדבר שבשגרה את אסטוניה ואת לטביה באפליית המיעוט הרוסי שבשטחן. מתח גדול התגלע בין רוסיה לאסטוניה ב-2007, כשהפגנות של דוברי רוסית במדינה נגד הזזתו של מונומנט מהעידן הסובייטי הידרדרו למהומות ברחובות. אסטונים רבים האשימו את מוסקבה - שנתנה דרכונים לבני המיעוט האתני הרוסי במדינות הבלטיות - בהצתת המהומות ההן.

 

בבואה לישיבת החירום של מנהיגי האיחוד האירופי בשבוע שעבר בנוגע לאוקראינה אמרה נשיאת ליטא דליה גריבאוסקייטה כי היא בוטחת בברית הצפון אטלנטית: "תודה לאל! תודה לאל שאנחנו כבר עשר שנים בנאט"ו!", אמרה. אבל גם היא הביעה חשש גדול ממעשיה של רוסיה. "רוסיה מנסה היום לשרטט מחדש את גבולות אירופה של אחרי מלחמת העולם השנייה", אמרה.

אובמה. באירופה לא כולם תולים בו תקוות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה. באירופה לא כולם תולים בו תקוות(צילום: EPA)
 

כמו הרוסים שצעדו דרך כפרים - והפכו אותם לנתיניו של סטאלין (צילום: AP) (צילום: AP)
כמו הרוסים שצעדו דרך כפרים - והפכו אותם לנתיניו של סטאלין(צילום: AP)

ההיסטוריה ממלאת תפקיד חשוב אצל המזרח-אירופים כשהם מביטים אל העתיד. רבים רואים בהשתלטות של רוסיה על קרים מהלך דומה לזה שחוו במלחמת העולם השנייה, כשכוחות סובייטיים נכנסו לערים וכפרים והציבו אותם למעשה תחת שלטון הקרמלין - מצב שנמשך אחר כך עשרות שנים.

 

"ברור שיש איום פוטנציאלי עבורנו בעתיד", אומרת קטרינה זפדלובה, מלצרית בבית קפה בפראג, וחיוך מריר על פניה. היא הזכירה כיצד כוחות סובייטיים פלשו לצ'כוסלובקיה ב-1968 כדי לדכא את מהפכת "האביב של פראג". "אני פוחדת", היא מודה, "אני פוחדת בגלל מה שהם עשו לנו בעבר".

 

השלום הכלכלי

חלק מהמומחים אומרים שהחששות האלה מוגזמים. "לא הייתי פוחד מתוקפנות רוסית בטווח הקצר", אמר מיכל קוראן מהמכון ליחסים בינלאומיים בפראג. "אני בטוח ב-100% שנאט"ו תעזור לבנות בריתה במזרח אירופה. אני חושב שנאט"ו הופכת חזקה יותר כתוצאה מהסכסוך באוקראינה".

חגיגות משאל העם בחצי האי קרים, השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
חגיגות משאל העם בחצי האי קרים, השבוע(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

גם התלות הכלכלית ההדדית מפחיתה את הסיכוי למלחמה בין רוסיה למערב. הכלכלה הרוסית מסתמכת בעיקר על הגז שהיא מוכרת לאירופה מדי שנה, וזו בדיוק אותה תלות של מזרח אירופה ומערבה בגז הרוסי, שאינה מותירה למערב אפשרויות רבות מדי לנקיטת עמדה קשה יותר נגד מוסקבה.

 

שר החוץ של רומניה אמר גם כי נאט"ו נקטה צעדים חיוביים בהתמודדות עם המשבר באוקראינה, כששלחה מטוסי ריגול לשמי פולין ורומניה כדי לעקוב אחר המתרחש. עם זאת, גם הוא לא יכול להימנע מהבעת חששות היסטוריים, ונזכר במרחץ הדמים שליווה את הימים האחרונים של שלטון הרודן הרומני ניקולאה צ'אושסקו, אז הוא הורה לכוחותיו לירות במפגינים נגדו. "הרומנים עקבו מקרוב מאוד אחרי כל מה שהתרחש בשבועות האחרונים, במיוחד האירועים הדרמטיים בקייב. לנו הרומנים זה הזכיר אותנו עצמנו במהפכה של דצמבר 1989".

 

כמה מדינות כמו פולין, החולקות גבול משותף הן עם אוקראינה והן עם רוסיה, כבר מתחילות לנקוט צעדי זהירות. ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, הזהיר כי חוסר היציבות באוקראינה עלול להיות ממושך ולהוביל את ורשה לשדרג את הנשק שלה. לבקשת פולין הגיעו השבוע כ-300 אנשי חיל האוויר האמריקני וכמה מטוסי F-16 למדינה, לצורך תרגיל צבאי.

 

טוסק הזהיר מפני ההשלכות שיהיו למצב שבו יאפשר המערב לרוסיה לצאת ללא עונש מהסכסוך בקרים. "כל מי שמאמין ששלום ויציבות יכולים להיות מושגים באמצעות ויתורים - טועה", אמר טוסק בשבוע שעבר בפרלמנט הפולני. "אירופה עשתה טעויות כאלה, והן תמיד הובילו לאסון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין. באירופה רועדים מפניו
צילום: רויטרס
מומלצים