שתף קטע נבחר

טריפוליטאי צמחוני: 4 מתכונים

מפרום עסיסי ברוטב עגבניות, טבחה בל כמון וגם בסטיל: אביגדור חיים זרוג ("לחם בית") מגיש אוכל טריפוליטאי מסורתי ששומר על הכבוד העדתי גם בלי בשר

מפרום ברוטב עגבניות

זה רק נראה ארוך ומסובך, אבל מדובר במתכון פשוט וקל להכנה ולא תאמינו שאין בו בכלל בשר.

 

גיוון:

ניתן לוותר על כל ההתעסקות עם תפוחי האדמה והטיגון - מכינים מהמילוי קציצות ומבשלים אותן ברוטב.  

 

ועוד משהו: ניתן להמשיך ולבשל את הרוטב עד שהוא מצטמצם לכדי שליש מהכמות המקורית.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

המרכיבים: 

3-4 תפוחי אדמה גדולים

 

למילוי:

500 גרם פתיתי סויה - ניתן להשיג בחנויות טבע

1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה

1/2 צרור כוסברה קצוצה

1/2 צרור עלי סלרי קצוצים

1 בצל גדול קצוץ

2 ביצים

1/2 כוס פירורי לחם

1 כפית שום כתוש

1 כף שטוחה בהרט למפרום

1 כפית פלפל שחור

1/4 כפית קינמון

מלח

 

לציפוי:

1/2 כוס קמח (רצוי קמח מלא)

3 ביצים

1/2 כף רסק עגבניות

1/2 כפית פפריקה מתוקה

שמן לטיגון

מלח

 

לתערובת הירקות:

שאריות של כל הירקות שיש בבית: פרוסות תפוחי אדמה, גזר, סלרי, חציל, 2-3 שיני שום שלמות

2 כפות שמן צמחי - לא שמן זית.

 

לרוטב:

3 כפות רסק עגבניות

2 כוסות מים

1/4 כפית קינמון

1/4 כפית פלפל שחור גרוס

1/2 כפית סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות עבות (3-4 פרוסות מכל תפוח אדמה) וחורצים כל פרוסה באמצע (לא עד הסוף). משרים את תפוחי האדמה במים עם קצת מלח למשך 1/2 שעה.
  2. מכינים את המילוי: מערבבים היטב את כל המרכיבים עד לקבלת מרקם אחיד. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל כף היד, ומניחים במרכזו של כל תפוח אדמה.
  3. מכינים את הציפוי: טורפים בקערה קטנה ביצים, רסק עגבניות, פפריקה, מלח ו-1/4 כוס מים. מקמחים את תפוחי האדמה, טובלים בבלילת הביצה ומסדרים במחבת משומנת ומחוממת מראש. מטגנים את תפוחי האדמה משני צידם עד להזהבה. מוציאים וסופגים את השמן.
  4. מחממים שמן בסיר רחב, מסדרים את הירקות על תחתית הסיר ומניחים מעל את תפוחי האדמה המטוגנים.
  5. מכינים את הרוטב: מערבבים רסק עגבניות, 2 כוסות מים, קינמון, פלפל שחור גרוס וסוכר ויוצקים לסיר. מכסים ומביאים לרתיחה. מבשלים שעה נוספת על אש נמוכה.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

  

בסטיל במילוי פטריות - לביבות תפוחי אדמה ממולאות 

 

המרכיבים: 

6-7 תפוחי אדמה גדולים

1 כף מלח

1 כף קמח מלא

 

למילוי:

1 בצל גדול, קצוץ דק

2 סלסלות פטריות טריות מכל סוג שרוצים, קצוצות

1 כפית פלפל שחור

1 כפית בהרט לקובה - ניתן להשיג בחנויות התבלינים המובחרות ובחניות טבע

1 כפית אבקת מרק

1/4 כוס עלי סלרי קצוצים

1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 ראש סלרי, מגורר בפומפייה

קמצוץ הל

 

לטיגון:

1/2 כוס קמח

1 ביצה

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הפירה: מבשלים את תפוחי האדמה במים עד להתרככות. מוציאים מהמים, מסננים, מקלפים ומועכים לפירה (אפשר שיהיו קצת גושים). מוסיפים מלח וקמח ולשים עד לקבלת מרקם רך.
  2. מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל במחבת חמה ללא שמן, תוך ערבוב עד להזהבה. מוסיפים את הפטריות, מערבבים וממשיכים לטגן כ-10 דקות עד להגרת נוזלי הפטריות. מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי ומערבבים היטב. מוציאים וקורצים המתערובת כדורים בגודל 2.5 ס"מ.
  3. מכינים את הבסטיל: יוצרים מהפירה כדורים בגודל 5-6 ס"מ מכדורי המילוי. משטחים את הכדורים (כמו פיתה), מניחים במרכז כל אחד מהם כדור מהמילוי, מהדקים ומגלגלים לצורת כדור ומשטחים מעט למראה פחוס. 
  4. מחממים שמן במחבת, מקמחים את הלביבות וטובלים בבלילת הביצה. מטגנים על אש קטנה מכל צד עד להזהבה. מגישים עם פלח לימון טרי.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

שעועית כמונייה - טבחה בל כמון

תבשיל חם ועשיר של שעועית ותפוחי אדמה. הוא מצטיין במיוחד אחרי שהייה של לילה במקרר, וחימום איטי על הפלטה של שבת.

 

המרכיבים: 

1/2 קילו שעועית לבנה, מושרית למשך לילה ומסוננת

2 בצלים גדולים קצוצים

2 כפות פפריקה מתוקה

1 כף פפריקה חריפה

3 כפות רסק עגבניות

1/4 כפית כורכום

1/4 כפית פלפל שחור

1 כף אבקת מרק בטעם עוף

1 כף גדושה שום טרי כתוש

1 כף גדושה כמון - מומלץ להשתמש בכמון מזרחי

4 תפוחי אדמה, חצויים לאורכם

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מעט שמן בסיר ומטגנים בו את הבצל עד הזהבה.
  2. מוסיפים את השעועית ומבשלים כחצי שעה. מוסיפים את כל שאר המרכיבים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה במשך שעתיים וחצי. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.
  3. מכניסים את הסיר לתנור שחומם מראש לחום נמוך למשך הלילה (כמו חמין).

 

 (צילום: דור נחום)
(צילום: דור נחום)

 

מרק לקוסקוס

זה ה-מרק של הקוסקוס, והוא מורכב מכמה כוכבים הכרחיים בתוספת כל הירקות שיש בבית.

 

גיוון:

אם לא מגישים את המרק עם קוסקוס - ניתן להסמיך אותו עם מעט שיבולת שועל.

 

המרכיבים: 

2 בצלים גדולים, חתוכים לקוביות גדולות

2 גזרים פרוסים

2 קישואים פרוסים

2 זוקני פרוסים

1 כרישה פרוסה (החלק הלבן בלבד)

1 בטטה גדולה, חתוכה לקוביות

2 כוסות חומוס מבושל - אפשר גם קפוא

200 גרם דלעת, חתוכה לקוביות

2-3 גבעולי סלרי חתוכים

1 לפת, 1 שומר, 1 כרובית, מפורקת לפרחים, 1 ברוקולי, חתוכים לרצועות - לא חובה

1 כף אבקת מרק בטעם עוף

1/2 כפית כורכום

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

קורט קינמון

2 שיני שום שלמות

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מעט שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל. מוסיפים את כל הירקות החתוכים ומכסים במים רותחים. מביאים שוב לרתיחה.
  2. מנמיכים את האש ומוסיפים את התבלינים. מבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה עד שכל הירקות רכים. מגישים עם קוסקוס.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

 

 

  • המתכונים באדיבות שף אביגדור חיים זרוג ממסעדת "לחם בית ". בן פורת 62, אור יהודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ללא בשר. מפרום
צילום: ירון ברנר
מומלצים