שתף קטע נבחר

מה מסוכן באופן שבו אנו מודדים לחץ דם?

מחקר שבוצע באוניברסיטת הרווארד מגלה כי בדיקת לחץ הדם הנהוגה כיום, ביד אחת בלבד, עלולה לא לאתר סימנים קריטיים למחלות לב וכלי דם. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסבירים איך לעשות זאת נכון

מדידת לחץ הדם היא אחת הבדיקות השגרתיות והחשובות ביותר שכל מבוגר צריך לעשות. לחץ דם גבוה קשור לשורה של מחלות קשות, בהם התקפי לב ושבץ מוחי, ואיתורו המוקדם עשוי למנוע ביעילות סיבוכים כאלה.

 

אבל מחקר חדש מגלה כי בצורה שבה היא מתבצעת כיום, ביד אחת בלבד, עשויה הבדיקה לפספס סימנים קריטיים למחלות לב וכלי דם. החוקרים ממליצים כי מדידת לחץ הדם תתבצע בשתי ידיים, כדי לוודא שאין הבדלים משמעותיים בין מדידה ביד אחת ליד האחרת - מה שעלול לרמז על בעיה רפואית.

 

 

עוברים לתזונה בריאה:

 

לחץ הדם של הגוף הוא הלחץ שהדם מפעיל על דופנות כלי הדם כשהוא זורם מהלב אל האיברים השונים. לחץ הדם נמדד ביחידות מילימטר כספית (ממ"כ) בעזרת שני מספרים (לדוגמה: 80/120). המספר הנמוך הוא הלחץ בעורקים בזמן מנוחת הלב ואילו המספר הגבוה הוא הלחץ בעת התכווצות הלב, כאשר הוא מזרים כמות נוספת של דם לתוך העורקים. אצל אדם בוגר לחץ הדם נחשב לתקין עד לגובה של ‭85/130‬ ממ"כ, ולחץ מוגבר הוא מעל ‭90/140‬ ממ"כ. בין הערכים הללו נחשב לחץ הדם לגבולי.

 

משתנה מרגע לרגע

לחץ הדם שלנו אינו קבוע ויציב מפני שהוא מושפע זמנית על ידי גורמים רבים. לכן הוא משתנה מיום ליום, ולעיתים אף מרגע לרגע. מסיבה זו לא ניתן לקבוע אם לחץ הדם תקין על סמך מדידה חד פעמית. כדי להחליט אם יש צורך בטיפול, יש לבצע כמה מדידות בהפרשי זמן שונים.

 

ללחץ דם גבוה באופן עקיב יש השפעות הרסניות על כלי הדם ועל הלב. במקרה שאינו מטופל, עלול לחץ דם גבוה לגרום נזקים בלתי-הפיכים גם במוח, בכליות ובעיניים. ככל שלחץ הדם גבוה יותר וקיימים גורמי סיכון נוספים - בהם השמנה, עישון וסוכרת - יתפתח הנזק מהר יותר.

 

ברוב המקרים, הגורמים ללחץ דם גבוה אינם ידועים. לעיתים הוא עלול להופיע או להחמיר בגלל נטייה תורשתית, עלייה במשקל, שתיית אלכוהול מופרזת או שימוש עודף במלח. ככל שהוא מתגלה מוקדם יותר, ניתן לפעול להוריד אותו ולמנוע את הנזקים הנלווים. ברוב המקרים, מי שסובל מלחץ דם גבוה אינו מודע כלל למצבו, עד שהוא עובר בדיקה פשוטה למדידת לחץ הדם.

 

מדובר בבדיקה שגרתית, שמתבצעת כמעט בכל ביקור אצל רופא, אולם כעת מגלה מחקר חדש כי ייתכן שהיא לא מתבצעת כנדרש ולכן עלולה להחמיץ סימני אזהרה למחלות קשות. החוקרים, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד האמריקאית, גילו כי הפרשים גדולים בלחצים בין שתי הידיים מעידים על כך שהנבדק נמצא בסיכון גבוה משמעותית לפתח מחלות לב וכלי דם וסיבוכים אחרים.

 

הם מדדו את לחץ הדם בשתי ידיהם של ‭3,400‬ נבדקים בריאים, גברים ונשים, בני 40 ומעלה. במהלך המחקר, שנמשך 13 שנה, לקו 598 משתתפים בהתקפי לב, בשבץ מוחי או בבעיות אחרות הקשורות בכלי הדם.

 

סיכון גבוה משמעותית לפתח מחלות לב וכלי דם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סיכון גבוה משמעותית לפתח מחלות לב וכלי דם(צילום: shutterstock)

 

אחד מכל עשרה

אצל ‭10%‬ מהנבדקים התגלה הפרש של 10 נקודות ויותר בלחץ הדם הסיסטולי, המתבטא בערך הגבוה יותר, בין שתי הידיים. במעקב לאורך הש - נים התברר כי אותם אנשים היו בסיכון גבוה ‭38%-ב‬ לפתח התקפי לב, שבץ מוחי ובעיות אחרות.

 

הבדל זעיר במדידות בין שתי הידיים, עד 5 נקודות, נחשב טבעי, אולם החוקרים סבורים כי הבדלים גדולים יותר עשויים להעיד על כך שעורקי הזרוע שבה התבצעה המדידה הגבוה חסומים בפלאק, רובד שומני המצטבר על דפנות העורקים. דבר כזה עלול להעיד על כך שעורקי הלב והמוח נמצאים במצב דומה, ולכן עלולים להיחסם ולגרום לשבץ מוחי או להתקף לב.

 

"המחקר שלנו מצביע על כך שמדידת לחץ הדם בשתי הזרועות עשויה לספק מידע נוסף על הסיכון למחלות לב וכלי דם‭,"‬ אומר ד"ר כריסטופר או'דונל, מצוות החוקרים.

 

אולם בישראל לוקחים את ההמלצות האמריקאיות החדשות בערבון מוגבל. ההנחיות של החברה ליתר לחץ דם בישראל לאבחון וטיפול ביתר לחץ דם במבוגרים, שפורסמו לפני שנה, קובעות כי יש למדוד לחץ דם בשתי הזרועות רק בביקור הראשון אצל הרופא, ולאחר מכן יש למדוד באופן קבוע בזרוע שבה נמדד הערך הגבוה.

 

"מחקרים הראו כי הבדל של עד 10 מ"מ כספית הוא תקין, ורק מהפרש של 20 מ"מ כספית ומעלה יש סיבה לחשוש מנזק לכלי הדם‭,"‬ אומר פרופ יהונתן שרעבי, יו"ר החברה ליתר לחץ דם בישראל. "אנחנו ממליצים למדוד בפעם הראשונה בשתי הידיים, ולאחר מכן להמשיך את המדידות ביד שבה התגלה הערך הגבוה, ובהתאם לכך גם להתאים את הטיפול הנדרש".

 

כך תשמרו על בריאות הלב וכלי הדם

  • אל תעשנו: עשן סיגריות מזיק ללב, לכלי הדם ולריאות. גם עישון פסיבי מסוכן, ולכן עדיף שתתרחקו ממנו.

 

  • היו פעילים: פעילות גופנית שומרת על הלב. כל כמות של פעילות גופנית טובה יותר מחוסר פעילות מלא. 30 דקות של פעילות גופנית ליום יחוללו פלאים.

 

  • שמרו על משקל בריא: משקל גבוה, בעיקר באזור המותניים, עלול לגרום לסוכרת. הפחתת ‭10%-5%‬ ממשקל הגוף במצב של עודף משקל תשפיע לטובה על רמות הסוכר ולחץ הדם שלכם.

 

  • הקפידו על תזונה נכונה: הוסיפו פירות וירקות, דגנים מלאים, שומן בלתי-רווי, חלבונים, עשבי תיבול ותבלינים לתזונה היומית שלכם. קצצו בפחמימות ובמזון מעובד, בבשר אדום ובמשקאות ממותקים.

 

  • הפחיתו את המתח: הפחתת המתח בדרכים שונות - כמו ביצוע פעילות גופנית, מדיטציה ועוד פעילויות שגורמות לכם הנאה ומרגיעות אתכם - תפחית גם את העומס על העורקים ועל הלב.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ברוב המקרים, הגורמים ללחץ דם גבוה אינם ידועים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים