שתף קטע נבחר

תיירות מרפא? ברור שזה על חשבונכם

בישראל קיים מחסור של 36,000 אחיות, מה שניכר ברמת הטיפול בבתי החולים. מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, ד"ר איתן חי-עם, מזהיר שמיסוד תיירות המרפא ברפואה הציבורית רק תחריף את החוסרים ותגרום לכך שהטיפול שאנחנו נקבל יהיה גרוע אפילו יותר

לאחרונה מתגברות הערכות שוועדת גרמן תמליץ על הפעלת תיירות מרפא במערכת הציבורית. הדיון בחשיבות או אי חשיבות תיירות המרפא, היתרונות מול החסרונות אי השיוון מול התרומה למערכת ולפרט נדונו בפורומים רבים כאשר המצדדים והמתנגדים מביאים נימוקים שונים ולצערי לעיתים משונים.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

אבל התחושה במערכת הבריאות היא שוועדת גרמן כבר הכריע בנושא ועכשיו הדיון מתמקד לא האם אלה איך ובאיזה היקף.

 

מה קורה במערכת הבריאות?

משהו רע קורה בקופות החולים - ואתם לא יודעים

הצעת חוק: רווחים מתיירות המרפא ייתרמו לפריפריה

שוויון בבריאות? העשירים בישראל מקבלים יותר

 

יותר משאבים למערכת או לקיחת המשאבים?

המצדדים במיסוד תיירות המרפא בבתי החולים הציבורים, שחלקם אף דורש להגביר את מספר החולים שיקבלו טיפול, מנמקים את הצורך בתיירות מרפא חזקה בכך שככל שיגיעו יותר תיירים לקבל טיפול רפואי במערכת הציבורית כך יהיה יותר משאבים לניהול המערכת, ובסופו של יום ירוויח האזרח הישראלי ממערכת שידוע שסובלת מתקציבי חסר בכך שיכנס כסף נוסף למערכת לטיפול בו.

 

הטוענים בעד, אף מוסיפים ואומרים שהניתוחים יבוצעו עבור התיירים אחר הצהריים, כך שקבלת תייר לניתוח לא תפגע בשרות לו זכאי האזרח הישראלי.

 

על תוספת הכנסות שתביא הגדלת תיירות המרפא הן לרופאים והן למערכת הבריאות אין עוררין. אולם הטיעון שתיירות המרפא איננה על חשבון התושב הישראלי הממתין לניתוח או לאשפוז תמוהה בלשון המעטה, ואסביר.

 

רוב החולים שמגיעים מחו"ל לניתוח, לא מגיעים לניתוח קוסמטי או הסרת נגעי עור. רובם מגיעים לניתוחים גדולים, ניתוחי מוח, ניתוחי לב או ניתוחים להסרת גידולים ממאירים. וגם אם הם ינותחו אחר הצהריים, צריך לזכור שאחרי הניתוח צריכים להעבירם ליחידה לטיפול נמרץ וכאן מתחילה הבעיה! 

 

על פי דיווחי משרד הבריאות חסרות בישראל כ-500 מיטות לטיפול נמרץ. יותר מפעם אחת נטען על ידי רופאי טיפול הנמרץ שחולים מתים בשל מחסור במיטות טיפול נמרץ.

 

מחסור מסוכן של מיטות אשפוז וכח אדם

ישראל היא אולי המדינה היחידה בעולם המערבי שבזמן החורף יש מאות חולים המונשמים במחלקות הפנימיות העמוסות ולא בטיפול נמרץ. כאשר טיפול נמרץ מלא ואין אפשרות לאשפז חולה שמתוכנן לניתוח מסובך, הניתוח נידחה. ומכאן ברור שהכנסת תייר לטיפול נמרץ תהייה בהכרח על חשבון תושב ישראל.

 

אחרי האשפוז בטיפול הנמרץ החולה יעבור למחלקה. התמונה של המחלקות המלאות והחולים השוכבים במסדרון מוכרת וכואבת. האם כאשר יהיו שני מנותחים האחד תושב ישראל והשני תייר ששילם ממיטב כספו עבור הניתוח ובמחלקה יהיה מקום לחולה אחד בחדר ולחולה אחד במסדרון צריך לשאול מי ישכב במסדרון ומי יקבל מיטה בחדר?

 

בישראל חסרות כדי להשתוות לממוצע של ה-OECD כ-36,000 אחיות. המחסור גורם לכך שרוב מחלקות האשפוז עובדות בתת תקינה והמראה של חולים הזקוקים לאחות, אך האחות איננה פנויה עבורם כי עוסקת עד אפיסת כוחות בטיפול בחולים אחרים, מוכר.

 

ועכשיו במחלקה ישכב חולה ששילם סכומי עתק עבור הטיפול בו. האם באמת יטופל כמו שמטופלת הזקנה מהמסדרון?

 

תיירות המרפא אומנם תעזור בתקציבי החסר איתם מתמודדים בתי החולים הציבורים, אך זה יהיה על חשבון תושבי המדינה. 

 

רשאית המדינה לקבוע שחלק מתקציבי בתי החולים לא יגיע מקופת המדינה אלה מתיירות המרפא תוך כך שהתושב הישראלי ישלם את המחיר. זכותה של המדינה לקבוע סדרי עדיפות אך חובתה להגיד לנו את האמת.

 

הכותב הינו מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
מה יקרה לזקנה במסדרון?
צילום: אבישג שאר-ישוב
צילום: עמית שאבי
ד"ר איתן חי עם . "הציבור ישלם"
צילום: עמית שאבי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים