שתף קטע נבחר

מנקים לפסח? המדריך המלא להפרדת פסולת

מה ההבדל בין הפח הירוק לחום ולאיפה צריך להשליך את הטלוויזיה הישנה? בעידן המיחזור, כבר אין פח אחד לפסולת הביתית. ynet עושה לכם סדר

פסח מתקרב וסביר להניח שבמסגרת הנקיונות בבית תרצו להשליך לא רק חמץ ושאריות מזון, אלא גם מסמכים ישנים, מכשירי חשמל ששבקו חיים ועוד. אם פעם היינו זורקים את הכל לפח אחד, בעידן המיחזור חשוב לדעת איך להפריד את הפסולת שלנו. יש בזה גם תועלת סביבתית וגם תועלת כלכלית אדירה. לפניכם המדריך המלא.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :

זיהום אוויר בתוך הבית: כך תגנו על משפחתכם

שלושה צעדים להורדת מחירי המים

סקר: הרכבת לאילת עלולה לפגוע בתיירות

חוות "החשמל הכשר" תפונה ממרכז בני ברק

 

פסולת יבשה - הפח הירוק

ברשויות שבהן ישנה הפרדה בין פסולת רטובה ליבשה, יש להשליך לפח זה את כל הפסולת שאינה שאריות מזון - למשל עץ, פלסטיק, מתכת וכו'. עם זאת, לחלק מחומרים אלה יש פחים ייעודיים ובמקרים אלו יש להשליך אותם אליהם כמובן. ברשויות שבהן אין הפרדה, יש להשליך גם את שאריות המזון לפח הירוק. ברשויות שמפרידות לשלושה זרמים (אורגני, יבש ואריזות), הפח הירוק מיועד לפסולת היבשה כל עוד לא מדובר באריזות.

 

מה זורקים לכאן? תלוי ברשות המקומית שלכם (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מה זורקים לכאן? תלוי ברשות המקומית שלכם(צילום: זיו ריינשטיין)

 

פסולת רטובה - הפח החום

נכון לשנת 2013, רק ב-20 רשויות בישראל קיימת הפרדה בין פסולת רטובה ליבשה, אולם המספר צפוי לגדול במהירות. אז מה ההגדרה של פסולת רטובה? מדובר למעשה בכל רכיבי החי והצומח, בהם שאריות בשר, עוף, דגים, לחם, ירקות, פירות, קליפות ביצים, מוצרי חלב, מאפים, בצקים, פרחים וכל שאריות המזון ללא כלי הקיבול שבו הם נמצאים.

 

הפח החום - פסולת רטובה בלבד, אפשר גם בתוך שקית רגילה ()
הפח החום - פסולת רטובה בלבד, אפשר גם בתוך שקית רגילה
 

את הפסולת הרטובה יש להשליך לפח החום כשהיא בתוך שקית אשפה רגילה (אין צורך להשקיע ברכישת שקיות מתכלות, שכן במתקן קליטת האשפה פותחים את השקיות ומרוקנים אותן). הפסולת הרטובה מועברת על-ידי הרשות המקומית לטיפול ביולוגי ויופקו ממנה תרכובות להעשרת קרקע לחקלאות ובעתיד גם ביו-גז.

 

מוצרי נייר - הפח הכחול

הצטברו לכם בבית ערימות של עיתונים? החלטתם לעשות סדר במכתבים הישנים ולזרוק חלק מהם? בפחים הכחולים, שמוצבים בבניינים, בבתים וברחובות, ניתן לזרוק את כל סוגי הניירת. האשפה מועברת למיחזור על-ידי חברות שונות (למשל אמניר וק.מ.מ) שאוספות גם את הנייר מהצפרדעים הירוקות שברחובות. קרטונים ניתן להשליך למתקנים יעודיים שנמצאים גם הם ברחבי היישובים. איך תזהו אותם? בדרך כלל הם צבועים בכחול או שמדובר בכלובי רשת ירוקים.

 

את המכתבים הישנים תזרקו בפחים האלה (הצילום באדיבות קופת החסד אשדוד) (הצילום באדיבות קופת החסד אשדוד)
את המכתבים הישנים תזרקו בפחים האלה(הצילום באדיבות קופת החסד אשדוד)

מיכל לאיסוף קרטונים ()
מיכל לאיסוף קרטונים
 

כלובים לאיסוף בקבוקי פלסטיק

רובנו יודעים שחלק ממיכלי המשקאות מפלסטיק ניתן להחזיר לחנות ולקבל בתמורה את הפיקדון ששילמנו (30 אגורות או 1.2 שקלים בחלק המקרים). אבל בקבוקי משקה שחוק הפיקדון לא חל עליהם, כגון בקבוקי 1.5 ליטר, או מיכלי פלסטיק של מוצרי מזון, ניקיון וכו' יש להשליך למיחזור בכלובים הצהובים המוצבים ברשויות המקומיות.

 

הבית של בקבוקי הפלסטיק (צילום: עומר הכהן) (צילום: עומר הכהן)
הבית של בקבוקי הפלסטיק(צילום: עומר הכהן)

 

לצד כלובי הבקבוקים מוצבים לעיתים גם פחים קטנים לאיסוף סוללות ישנות ותקליטורים. במקרה שאתם לא מוצאים פח שכזה, נקודות איסוף ייעודיות נמצאות בין היתר בחנויות צילום ובמשרדי הרשויות המקומיות.

 

אריזות - פחים כתומים וסגולים

פחי האריזות הכתומים נכנסים בהדרגה ליותר ויותר רשויות מקומיות. לפחים הללו יש להשליך אריזות מזון, שקיות פלסטיק, קופסאות שימורים, קרטוני משקאות וחלב, אריזות קרטון קטנות, אריזות של מוצרי טיפוח וניקיון ועוד. תאגיד תמיר מטפל בפסולת הזאת בתמורה לתשלום מצד היצרנים והיבואנים, בהתאם לחוק האריזות.

 

 (צילום: אסף אדמון) (צילום: אסף אדמון)
(צילום: אסף אדמון)
 

אבל לא את כל האריזות הביתיות יש להשליך לפחים הכתומים. אריזות זכוכית (כמו בקבוקי שמן, בושם וצנצנות) יש להשליך לפחים הסגולים, שנכון לעכשיו הם פחות נפוצים. רק במקרה שאין בסביבתכם פח סגול, השליכו את הזכוכית לפח הכתום. אם גם הכתום אינו בנמצא, השליכו לפח הירוק.

אריזות של מוצרים גדולים שאינם נכנסים לפח הכתום (כגון אריזות של טלוויזיות, מקררים וכדומה), יש להשליך במיכלים לאיסוף קרטונים שפזורים ברשויות המקומיות.

 

מתקנים למיחזור בגדים

החלטתם לעשות סדר בארון? אל תזרקו את הבגדים הישנים לפח הרגיל, אלא לפחי המיחזור שפזורים ברחבי היישובים. הבגדים שנאספים מהפחים הללו מועברים למיון, חלקם נשלחים למדינות עולם שלישי ואחרים ממוחזרים למטליות וסמרטוטים. בנוסף, ישנן עמותות שמציבות במיקומים שונים פחים שהבגדים המושלכים אליהם מועברים לנזקקים. אפשרות אחרת היא להגיע לסניפי ויצו, שם אוספים בגדים שנמכרים במחירים סמליים ברשת "ביגודית" שמפעיל הארגון.

 

גזם

אחרי ביקור של הגנן, את הגזם יש להניח בפינות האיסוף שנקבעו על-ידי הרשות המקומית ובימים שבהם מתבצע האיסוף. את המיקומים וימי האיסוף ניתן לבירור במוקדי הרשות המקומית (106).

 

פסולת אלקטרונית

בתחילת מרס נכנס לתוקף החוק לטיפול בפסולת אלקטרונית שקובע כי על הרשויות

המקומיות להציב נקודות איסוף לפסולת כזאת בשכונות, ונקודות איסוף מרכזיות יותר למכשירים הגדולים יותר. לנקודות אלה יש להביא מכשירי חשמל שאתם רוצים להשליך, ממקררים וטלוויזיות ועד טלפונים ניידים ישנים וגם סוללות.

 

עם זאת, מבדיקת ynet עולה כי במרבית הרשויות המקומיות עדיין אין נקודות לאיסוף פסולת אלקטרונית ובמוקדים ינחו את התושבים להניח את המכשירים יחד עם פסולת הגזם, כאשר שני סוגי הפסולת יופרדו זה מזה בתחנות המיון.

 

תרופות 

החומרים הפעילים שקיימים בתרופות מהווים לרוב מפגע סביבתי ויכולים למצוא את דרכם לקרקע ולמקורות מים. הטיפול בתרופות הוא ייחודי ולכן יש לאסוף אותן בנפרד. איסוף של תרופות שפג תוקפן נעשה בחלק מקופות החולים ובבתי מרקחת שונים.

 

לא יודעים מה לעשות עם הפסולת?

לפי הנחיות המשרד להגנת הסביבה, במקרה שאינכם יודעים להיכן להשליך פסולת - הכתובת היא הפח הירוק של הפסולת היבשה. יש לציין כי ישנם חומרים מסוכנים (בעיקר במגזר העסקי) שאותם צריכים להעביר למתקן טיפול ייחודי (אשר קיים בנאות חובב).

למרות זאת, גם המגזר הפרטי נתקל בחומרים אלו וצריך לנהוג איתם בתשומת לב מיוחדת. כך לדוגמא, נורות המכילות כספית או מדי חום ישנים עם כספית שנאספים במרכזים רפואיים, אך רצוי לברר קודם על דרכי הטיפול במוקד החירום של משרד להגנת הסביבה (6911*).

 

יש לכם שאלות על הפרדת פסולת? כתבו לנו בטוקבקים ונענה לכם בכתבה הבאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttertock
חשוב שתדעו לאן לזרוק את זה
צילום: shuttertock
מומלצים