שתף קטע נבחר

שרת הבריאות נגד כריית פוספטים ליד ערד

השרה יעל גרמן: השתכנעתי כי כרייה בשדה בריר תביא לסיכון בריאותי שלא עומד בסטנדרטים מקובלים בארה"ב ובאירופה. בערד מברכים: אי אפשר לשים על המשקל כסף מול בריאות. בכיל, לעומת זאת, מזהירים מאובדן 9,000 מקומות עבודה: הדו"ח מדבר על אחוז תחלואה זניח

שרת הבריאות, יעל גרמן, מתנגדת לאפשר לחברת כיל, שבשליטת משפחת עופר, לבצע כריית פוספטים נסיונית בשדה בריר, ליד ערד. מדובר בהצעה לקיים פיילוט לכריית פוספטים בחלק מהשדה, כדי לבדוק מה מידת פליטת המזהמים ולהעריך את ההשפעה הצפויה על בריאות התושבים בסביבה. ההכרעה תעבור לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בדרום. בעבר הזהירה רותם אמפרט, חברה בת של כיל, כי ללא כריה בשדה בריר המפעל יפסיק את פעילות בישראל והדבר יפגע בפרנסת אלפי עובדים בנגב.

 

כריית הפוספטים ליד ערד - כתבות קודמות:

 

במכתב ששלחה השבוע גרמן לראש מנהל תכנון במשרד הפנים, בינת שוורץ, כותבת השרה כי דו"ח המומחה החיצוני ששכר משרד הבריאות, פרופסור ג'ורג' סאמט, קבע כי "הניסיון שייצבר, לא יוכל לספק ביטחון כי לכריה בהיקף מלא לא יהיו השפעות בריאותיות שליליות".

 

עוד כותבת השרה: "לאחר ניתוחו של סאמט את רמת הסיכון הצפויה מכריה מלאה בשדה בריר לתושבי האזור כולו השתכנעתי כי כריה בשדה בריר תביא לסיכון בריאותי שאינו עומד בסטנדרטים של סיכון בריאותי המקובלים כיום בארה"ב ובאירופה ושגם אנו איננו יכולים להסכים לו". הדו"ח של סאמט קבע עוד, כי צפויה עלייה בתחלואה ובמקרי מוות בשל חלקיקים מזהמים באזור.

 

שדה בריר, העשיר בפוספטים, נמצא בשנים האחרונות במרכזו של מאבק חריף. מצד אחד ניצבת רותם אמפרט, חברה בת של כיל, המבקשת לקדם פיילוט שייבחן את כדאיות הכריה באתר. ממול ניצבים תושבי ערד וארגוני הסביבה שמזהירים מהשלכות בריאותיות קשות. חוות דעת שהוזמנו בעבר הציגו ממצאים סותרים - בחלקן נקבע כי פעילות המכרה עלולה לגרום לגידול בתחלואה ובתמותה בעיר, בעוד שאחרות קבעו שלא צפויה סכנה בריאותית לתושבים

 

ראש עיריית ערד: לחפש מקורות פרנסה אחרים

ראש עיריית ערד, טלי פלוסקוב, אמרה בתגובה להחלטת גרמן כי כבר בתחילת הדרך שרת הבריאות הבהירה לה את עמדתה נגד הכריה. "כששרת הבריאות נכנסה לתפקידה היא מצאה לנכון לצאת לשטח, לבדוק איפה מתוכננת הכריה ומה המרחק מהעיר ערד. כבר בסיור היא נתנה לי להבין שלא יהיה נכון לאשר כאן את הכריה.

 

"יחד עם זאת אנחנו יודעים שהיו לחצים מאוד חזקים לאישור הכריה, במיוחד לאחרונה עם סכסוכי העבודה במפעל רותם. הבכירים ביותר נתנו לאנשים להבין שקיום מפעל רותם מותנה בהתייעלות ובפיטורי עובדים ובאישור הכריה בשדה בריר. לא היינו מוכנים להסכים לזאת. אמרתי לגורמים בכיל ובמשרד הבריאות שלא אתן לפגוע בבריאות. אני מברכת את שרת הבריאות על אומץ הלב. זו לא החלטה פשוטה. אנשים ייקחו כעת בחשבון את חוות הדעת של משרד הבריאות".

 

לגבי הנזק הכלכלי האפשרי לתושבי הדרום ולמפעלים אמרה פלוסקוב: "נכון, לכסף יש משמעות גדולה. אבל אי אפשר לשים על המשקל כסף מול בריאות. צריך לחפש מקורות פרנסה אחרים ולחשוב איך מביאים אנשים אחרים. איני רוצה לפגוע בכיל, בפרנסתם של בני אדם. אך צריך להבין שיש לחפש מקום אחר לכריה. יש עוד מקומות".

 

תושבת ערד, שרית נוקד, ממובילות המאבק נגד הכרייה בשדה בריר, אמרה: "אנחנו שמחים על עמדת שרת הבריאות. זו ההחלטה המתבקשת היחידה. היא קובעת שצריך לשמור על חיי התושבים. אין לנו ספק שההחלטה הזו תגרום לפיתוח העיר ערד וסביבתה ותאפשר יצירת מקומות עבודה רבים חדשים". נוקדה הוסיפה: "רותם מפטרת היום אנשים בלי שום קשר לשדה בריר. אנחנו מאמינים שאין קשר אחד בשני. כיל לא תסגור את רותם".

 

גורמים בכיל: הנגב יהפוך להיות עני יותר

מנגד תקפו גורמים בכיל את החלטת שרת הבריאות, שלטענתם נתנה פרשנות מוטעית ומחמירה לדו"ח של סאמט. "המשמעות האמיתית של המחקר של סאמט הוא שאין באמת בעיה בריאותית בכריה בשדה בריר", אמרו אותם גורמים, "סאמט מדבר על כך שתהיה תוספת תחלואה כתוצאה משדה בריר ברמה של 0.06%. זה אחוז זניח ובפועל הרבה יותר נמוך. זה בעצם אומר שלא תהיה שום השפעה. זה קטן פי 100 מהנתונים עליהם התבסס משרד הבריאות עד היום, לפיהם יהיה גידול של 4.5%".

 

עוד אמרו הגורמים: "ב-2011 קבע הדרג המקצועי של משרד הבריאות לערוך פיילוט, שכן לא ניתן להתבסס רק על המחקרים. שרת הבריאות מתעלמת מהנתונים. שרת הבריאות בעצם מעבירה את קבלת ההחלטה בנדון לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ואל הממשלה ונציגיה".

 

הגורמים בכיל הוסיפו, כי שדה בריר היא עתודת הפוספט היחידה הריאלית הקיימת בישראל. הם הזהירו כי תוך 6 עד 8 שנים הפוספט ייגמר במכרות רון, צין ורותם, ומפעל רותם ייסגר אם לא יאשרו את הכרייה בשדה בריר.

 

"מדובר באובדן פרנסה של כ-9,000 מקומות עבודה, רובם בנגב", טוענים בחברה, "זה גזר דין מוות לנגב והפסד של מיליונים לנגב. החברה מהווה כ-20% מכל הפעילות הכלכלית בנגב. אם הממשלה מקבלת החלטה למנוע כריה בשדה בריר, הנהלת כיל תחל בסגירת המפעל. הנגב יהפוך להיות עני יותר וחסר יציבות חברתית".

 

מכיל נמסר בתגובה: "אם ממשלת ישראל תנהג על פי העיקרון של גרמן יצטרכו לסגור את כל המפעלים בערים, למנוע תחבורה ציבורית ונסיעת מכוניות, למנוע את ירידת צה"ל לנגב, לאסור על הקמת מרכז הסייבר בבאר שבע, לאסור ייצור אנרגיה ושימוש בה ועוד".

 

יו"ר ועד עובדי רותם אמפרט, משה חדד, אמר בתגובה: "זו החלטה פופוליסטית שמשמעותה היא סגירת מפעל רותם אמפרט תוך זמן קצר. השרה גרמן דנה אלפים מתושבי הנגב לאבטלה ולעוני. 60 שנה כורים עובדי רותם פוספט והבדיקות התקופתיות של העובדים מוכיחות כל פעם מחדש שאין השפעות בריאותיות כתוצאה מהכרייה".

 

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ, שקרא לשרת הבריאות לאשר את הכריה בשדה בריר על מנת שלא להביא למכה כלכלית על הנגב, מתכוון כעת לעבור על הדו"ח טרם יעביר תגובה מסודרת. גורמים בסביבתו ציינו כי להבנתם הדו"ח אינו חד משמעי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים