שתף קטע נבחר

סכנה: למה אסור לשטוף עדשות מגע במי ברז

המשתמשים בעדשות מגע נוטים "לחפף" ולשטוף אותן ואת המחסניות מתחת לברז. "זו טעות חמורה‭,"‬ מזהירים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות", כיוון שהדבר עלול לגרום להיווצרות אמבות, לדלקות ואף לעיוורון

לאחרונה התרחשו בארצות הברית מקרים לא מעטים של דלקת בקרנית (השכבה השקופה שמכסה את העין) הקשורה בעדשות מגע. רוב רובם של המקרים קשור בטיפול לא נכון בעדשות המגע ובחוסר ציות להוראות הניקיון שלהן, הגורמים להתפתחות אמבה, יצור חד-תאי, מסוג אקנתאמבה (Acanthamoeba). אמבה זו נדבקת לעדשה ותוקפת את הקרנית. במקרים קיצוניים הדבר עלול אפילו לגרום לעיוורון.

 

 

משתמשים נכון בעדשות מגע:

 

‭2007-ב‬ ילד בן 11 שהרכיב עדשות להפחתת מספר סבל מהתקפת אקנתאמבה לאחר ששטף את העדשות ואת המחסנית במי ברז. מקרה דומה דווח לאחרונה כאן בישראל: צעירה ישראלית שטיילה בברזיל שטפה את העדשות שלה במי ברז במהלך הטיול והותקפה על ידי האמבה.

 

שכיחות האקנתאמבה תלויה גם באזור הגיאוגרפי. באנגליה, למשל, היא נפוצה פי 15 יותר מאשר בארצות הברית. בישראל, עד כה, אין מחקרים שמצביעים על שכיחות האמבה.

 

מחקר שנערך בארצות הברית ב-2013 בחן את הוראות הניקוי והטיפול שמופיעות על בקבוקי תמיסות בבתי המרקחת ובאתרי האינטרנט של יצרני התמיסות. החוקרים התפלאו למצוא כי על תוויות של 15 מתוך 18 חומרי ניקוי (תמיסות וסבון) של עדשות מגע קשות נושמות יש המלצה לשטוף עדשות במי ברז או לאפסנן במי ברז, שאינם סטריליים.

 

בנוסף, משתמשים רבים מנקים את המחסניות של העדשות במי ברז, אף שבמקרים רבים היצרנים ממליצים להשתמש לשם כך בתמיסה סטרילית כגון סיילין (תמיסת מי מלח).‬

 

כיום ההנחיות השתנו. האקדמיה האמריקאית לאופטומטריה והמרכז לטיפול ולמניעת מחלות של ארצות הברית אוסרים באופן מוחלט שימוש במי ברז לניקיון תכשירים שבאים במגע עם העין.

 

מחקרים חוזרים ונשנים מראים קשר בין שימוש במי ברז ואקנתאמבה בעדשות קשות. האמבות נדבקות למשטח הקדמי של העדשה, החשוף לאוויר, ואם העדשות מלוכלכות מאוד, גם תמיסות ניקוי לא הורגות את האקנתאמבה ב ‭.100%-‬

 

מחקרים רבים גם מעידים על כך שהמחסניות מהוות מצע להתפתחות חיידקים ובקטריות. החוקרים מזהירים כי ניקיון המחסנית במי ברז שאינם סטריליים מגדיל את הסיכון להיצמדות של האמבה לעדשה.

 

לסיכום, החוקרים ממליצים להשתמש רק בסיילין לשטיפת סבון מהעדשות ולניקוי המחסניות. כמו כן מומלץ לשטוף את הידיים בתמיסת סיילין לאחר ניקוין בסבון ובמי ברז ולפני שנוגעים בעדשות. ולבסוף, לפי הנחיות האקדמיה האמריקאית לאופטומטריה, מומלץ למרכיבי עדשות מגע להיות במעקב צמוד של אופטומטריסט מוסמך כל שלושה עד שישה חודשים, כדי לאתר בעיות עקב הרכבה של עדשות וכדי לוודא שהעדשה מתאימה לעין.

 

הכותבת היא ראש התוכנית לתואר שני במדעי הראייה והאופטומטריה במכללה האקדמית הדסה בירושלים



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מחקרים מראים קשר בין שימוש במי ברז ואקנתאמבה בעדשות קשות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים