שתף קטע נבחר

זו לא הגדה: להשתחרר מהעבדות ולהיות עצמאי

כפי שמשה רבינו היה רועה צאן שכיר ומגמגם, שלא חלם להיות עצמאי ובטח לא מנהיג - כך כל אחד יכול להתגבר על החששות והספקות שמותירים אותנו "עבדים" מודרניים למשרות ומעסיקים שאנו לא אוהבים. לפניכם 5 שלבים במעבר לעצמאות ופתיחת עסק - כפי שמלמד אותנו סיפור יציאת מצרים

סיפור יציאת מצרים משקף במדויק את התהליך שעובר אדם שרוצה לעשות שינוי בחייו, ובעיקר שינוי משמעותי כמו לעזוב את עבודתו כשכיר ולהקים עסק עצמאי משלו. כמי שעבר את התהליך בעצמו - לאורך השנים גיליתי 5 שלבים הכרחיים שיכולים להקל על התהליך ואף לחסוך כאבים קשים ומיותרים. לפניכם מיפוי של השלבים הללו - וכיצד הם משקפים בהגדה של פסח.

 

 

1. גלו את המנהיג שבתוככם

אנשים נחלקים ל-2 קבוצות עיקריות: מנהיגים ומונהגים. אני חושב שבכל אחד מאיתנו טמון מנהיג שעדיין לא גילה זאת. כך גם היה במקרה של משה רבינו שבכלל היה רועה צאן "שכיר" אצל חותנו יתרו. משה היה ענו ולא חלם להיות "עצמאי". הוא לא העלה על דעתו שיש בו תכונות של מנהיג.

 

התורה באה לגלות לנו שאפילו אם אתה ענו, שקט ומגמגם כמו משה - אתה יכול להיות מנהיג דגול. בניגוד למה שמקובל לחשוב, אתה לא צריך להיות איש צבא או גיבור גדול אלא פשוט להיות מוכן להתמודד עם הפחדים שלך. משה עשה זאת כשניגש לסנה הבוער. אדם אחר שהיה רואה שריפה היה כנראה בורח על נפשו אבל משה היה אמיץ וניגש לבחון את העניין. ואתם - כמה פעמים קרה לכם שנתקלתם בתופעה חדשה או בהצעה עסקית והעדפתם לברוח מתוך פחד?


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

על מנת לעשות שינוי כלשהו, עלינו להיות מוכנים לצאת מהנוחות שלנו ולהיחשף לדברים חדשים. יותר מדי אנשים נוהגים לייחס לתוצאות של אחרים שמצליחים יותר מהם סוג של מזל שהיה להם, אבל ההצלחה היא אינה מקרית כלל וכלל. הצלחה היא תוצאה צפוייה ביותר – למי שמוכן ללכת ולנסות דברים שאחרים לא מוכנים לנסות בגלל הפחד. מי שלא עושה זאת גוזר על עצמו להשאר באותו המקום בו הוא נמצא, ותלוי בחסדיהם של אחרים.

 

2. נצחו את הקול הפנימי

כאשר ה' מטיל על משה את המשימה ללכת לפרעה ולדרוש ממנו את שחרור עם ישראל ממצרים, משה מתחלחל מעצם המחשבה. הוא לא רואה את עצמו כמתאים למשימה. הוא לא מעריך שיש לו את הכישורים והיכולות לעשות זאת. הוא מנסה להתחמק מן המשימה ומעלה כל תרוץ אפשרי: מי אני שאלך אל פרעה? ולמה שהעם בכלל יאמין לי וישמע בקולי? ואני בכלל מגמגם...

 

כל מי שרוצה לצאת לחירות יתקל במכשול הזה. אלו הקולות הפנימיים שיגידו: אי אפשר, אני לא מתאים, אני אכשל, אני לא מספיק טוב וכדומה. ואחרי שניצחתם את הקול הפנימי תאלצו לנצח את הקולות החיצוניים בדמות אותם אנשים קרובים אליכם שיגידו לכם שזה מסוכן ושהכשלון קרוב.

 

תחשבו טוב עם מי אתם מתייעצים לפני שאתם יוצאים לדרך. האם אלו אותם אנשים קרובים אליכם שגם הם שכירים ונמצאים באותו מסלול או שמא אלו אנשים שכבר הגיעו לאיפה שאתם רוצים להגיע? צרו לעצמכם באופן מכוון סביבה חדשה של אנשים שחושבים כמוכם. בעלי עסקים ועצמאיים חושבים אחרת מאשר שכירים. הם גם פועלים בדרך שונה, ולכן מן הסתם גם התוצאות שלהן שונות.

 

להליכה במדבר 40 שנה היתה מטרה. היא נועדה לפתח את העם. היא נועדה לעזור לאנשים לעבור מחשיבת העבדים ("חשיבת השכיר") לחשיבת האדם החופשי ("חשיבת היזם"). אלו 2 צורות חשיבה שונות ורחוקות מאד אחת מהשניה. גם לתהליך שאדם עובר בשינוי משכיר לעצמאי הוא נדרש "ללכת במדבר". הוא נדרש להיפרד מהארוחה המובטחת שסופקה לו במצריים, ולפתח את האמונה בעצמו וביכולת שלו לדאוג לעצמו ולצרכים שלו במדבר.

 

3. זיהוי הגדולה שלנו

במה אתם באמת טובים? מה היכולות והיתרון היחסי שהשגתם עד כה? זהו השלב שבו אדם פועל בצורה אקטיבית לזהות את תחומי המנהיגות שלו, את אותם נכסים שיש לו ושהוא יכול לתרגם אותם לערך שישפיע וישנה חיים של אנשים. זה השלב שבו אנו צריכים לברר עם עצמנו מהן אותן יכולות שקיימות בנו, מהם הכישורים, הידע והנסיון שיש לנו. וכן גם מה הן התשוקות שלנו – כלומר, מה הם אותם הדברים שאנו מאד אוהבים לעשות.

 

אני מאמין שכל אחד מאיתנו הגיע לעולם עם גדולה שקיימת בו. עם מתנה מסויימת. כל אחד מאיתנו יודע לעשות דברים מסויימים בצורה מופלאה. יש דברים שלנו מאד קל לעשות אותם ואחרים מסתכלים עלינו בפליאה ולא מבינים איך אנו עושים כל כך בקלות משהו שלהם הוא מאד מסובך.

 

לא תמיד קל לנו לזהות בעצמנו את הגדולה שלנו. לעיתים, בגלל שאנו כל כך רגילים ומורגלים לעשות דברים מסויימים אנו כלל לא פתוחים לראות מה עוד קיים בנו. ישנם תהליכים ותרגילים שניתן לעבור ושיעזרו לנו לזהות את הגדולה שלנו.

 

4. מודל פרקטי כלכלי

בשלב זה אדם לוקח את "הגדולה" שלו והופך אותה למודל פרקטי, מעשי, יישומי וגם כלכלי. כלומר, עיסוק או עסק דרכו הוא משפיע על אחרים ומתוגמל על כך. אין זה מספיק לזהות מהי הגדולה שלי, אני צריך גם לזהות מודל כלכלי שיוכל לעמוד ולספק לי את ההכנסה והתגמול שלי.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)


אנו חיים היום בעולם שהאפשרויות לייצר בו הכנסות הן כמעט בלתי מוגבלות. ישנם כל כך הרבה מודלים אפשריים להתפרנס מהם ואף הרבה מעבר לכך. חשוב להגדיר ולוודא שהמודל שלנו אכן עומד במבחן המציאות, ולכן כדאי להביא אותו לידי ביטוי במציאות כמה שיותר מהר. לנסות אפשרויות שונות, ללמוד ממודלים קיימים ומעסקים קיימים, מה עובד ומה לא.

 

אין תחליף להיתנסות בפועל. במהלך השנים ניסיתי עשרות מודלים שונים ומשונים, חלקם עבדו טוב, חלקם פחות וחלקם בכלל לא. אבל מתוך ההתנסויות הרבות, גיליתי מה הם המודלים הנכונים והטובים לעסק שלי ובהם התמדתי ואותם פיתחתי.

 

בשלב זה חשוב להגדיר במדוייק מהו המוצר או השרות שלנו, מה הייחוד שלו, מי הם הלקוחות האידיאליים שלנו, איפה הם נמצאים וכיצד ניתן להגיע אליהם. אלו הן שאלות מאד משמעותיות וחשובות לענות עליהן. אל תפספסו אותן.

 

5. תוכנית מעבר

בני ישראל אמנם יצאו ממצרים בחיפזון וללא זמן להתכונן (וזו הסיבה שאנו אוכלים מצות) אבל לנו יש את הפריבילגיה לעשות תכנון נכון. חשוב להכין תכנית כלכלית ברורה, להבין את היכולות הכלכליות שלנו, את המשאבים שעומדים לרשותנו, וכיצד אנו עומדים להתמודד עם ימים קשים יותר.

 

ולסיום – לא לשכוח לצאת לדרך. לעיתים אנשים כל כך עסוקים בהכנות, ששוכחים שצריך לעשות את הצעד הראשון. אל תחכו לזמן המתאים לפעול כי הוא אף פעם לא יגיע. הזמן הכי טוב לפעול הוא עכשיו.  

 

ערן שטרן הוא מנטור עסקי המלווה שכירים בהקמת עסקים, מרצה ומחבר רב-המכר "להגשים – מימוש אישי וכלכלי בעולם מלא אפשרויות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: רונן אקרמן
ערן שטרן
צילום: רונן אקרמן
מומלצים