שתף קטע נבחר

חטיפת 100 הילדות: רצנו ליער וחיכינו בחושך

מנהלת בית הספר בניגריה שמוסלמים קיצונים חטפו ממנו 129 תלמידות אומרת שרובן עדיין נעדרות: "החוטפים התחזו לחיילים, אז נתתי להן ללכת איתם". חטופה שברחה: "רכב שלהם התקלקל, אז נמלטנו ליערות וחיכינו עד עלות השחר". מה עלה בגורל השאר?

מנהלת בית הספר בניגריה שבו נחטפו שלשום 129 תלמידות על-ידי הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני בוקו חראם, אמרה הבוקר (יום ה') כי היא אינה יכולה לאשר את הדיווחים שלפיהם יותר מ-100 מהתלמידות שוחררו משוביהן. המנהלת, אסאבה קוומבורה, אמרה לסוכנות הידיעות AP כי רק 14 מ-129 התלמידות חזרו לעיירה צ'יבוק שבצפון-מזרח ניגריה, וכי השאר עדיין נעדרות.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

דובר משרד ההגנה כריס אולוקלדה טען אמש כי כל התלמידות פרט לשמונה שוחררו, אולם קוומבורה אמרה היום כי כוחות הביטחון ואזרחים מתנדבים עורכים חיפושים ביערות אחרי התלמידות החטופות. לדבריה הודעתו של הצבא "אינה נכונה".

אנשי בוקו חראם בניגריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנשי בוקו חראם בניגריה(צילום: AFP)

קשים שטימה, מושל מדינת המחוז בורנו בניגריה שבה אירעה החטיפה אור ליום שלישי, סיפר אתמול לכתבים ש-14 מ-129 החטופות הצליחו לברוח לבד זמן מה אחרי החטיפה. לדבריו הבנות, בנות 16 עד 18, קפצו מחלקה האחורי של משאית ועשר מהן ברחו ליערות, אחרי שהחוטפים הורו להן לבשל ולא שמו לב.

 

ארגון בוקו חראם, "הטליבאן הניגרי", שואף להקים מדינת הלכה איסלאמית בניגריה, מדינה שאוכלוסייתה חצויה בין מוסלמים (המרוכזים בעיקר בצפון) לנוצרים (המרוכזים בדרום). בימים האחרונים הוא ביצע שורה של פיגועים שבהם נהרגו יותר מ-100 בני אדם. בוקו חראם מתנגד לחינוך מערבי, ובשנים האחרונות פשט כמה פעמים על מוסדות חינוך ועל מעונות סטודנטים ורצח מאות.

מכוניות חרוכות אחרי פיגוע השבוע באבוג'ה הבירה (צילום: AP) (צילום: AP)
מכוניות חרוכות אחרי פיגוע השבוע באבוג'ה הבירה(צילום: AP)
צבא ניגריה טען בחודשים האחרונים כי הצליח לדחוק את הארגון לאזור מבודד בצפון-מערב המדינה, אולם לאחרונה התקפות בוקו חראם גברו והפכו קטלניות יותר. יותר מ-1,500 בני אדם כבר נהרגו השנה, בהשוואה ל-3,600 הרוגים בתקופה של שלוש שנים בין 2010 ל-2013.

 

לפי הערכות החוטפים הסיעו את הנערות לאזור מיוער בסמוך לגבול עם קמרון. נערה שנמנתה עם החטופות אך הצליחה לברוח, סיפרה ל-BBC כי היא וחברותיה ישנו בשעה שהחמושים פרצו למעונות שלהן. לדבריה היא וחברותיה נלקחו בשיירה שנאלצה להאט בעקבות תקלה באחד מכלי הרכב, ובשלב זה 10 עד 15 מהבנות ברחו. "רצנו לשיחים וחיכינו עד שהשמש תזרח, ואז חזרנו הביתה". ב-CNN דווח כי היא הוסיפה: "הם הכריחו אותנו לעלות על משאיות, אוטובוסים ומכוניות ואן, שעל חלקם היו מצרכי מזון ונפט. השיירה יצאה בדרך ליערות וקבוצה של אופנוענים אגפו אותנו כדי לוודא שלא נברח".

 

מושל המחוז שטימה סיפר אתמול לכתבים כי החוטפים הגיעו לבית הספר לבנות כשהם לובשים מדי צבא ומעמידים פנים שהם חיילים, טקטיקה נפוצה שבה כבר השתמשו האיסלאמיסטים בעבר. דבריו נשענו על עדותה של מנהלת בית הספר, שסיפרה כי האמינה שהגברים הם חיילים שמפנים את הבנות מהמקום למען ביטחונן האישי. לכן לדבריה היא לא התעמתה עם החוטפים בשעה שהתלמידות עלו על משאית. רק כשהחמושים עזבו את המקום והחלו לירות היא הבינה את הטעות. החמושים הרגו חייל ושוטר ששמר על בית הספר.

נשים מנקות את הכביש אחרי הפיגוע באבוג'ה שבו נרצחו יותר מ-70 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים מנקות את הכביש אחרי הפיגוע באבוג'ה שבו נרצחו יותר מ-70(צילום: AFP)

 

אמה של אחת הילדות החטופות צוטטה ב-CNN: "הם לקחו את הבת שלי ואת האחיינית שלי, אנחנו חוששים לשלומן כל עוד הן בידי האנשים

חסרי הרחמים האלה שרוצחים והורסים לאור יום. אני לא יודעת מה לעשות. המשפחה כולה מבולבלת ונותר לנו רק להתפלל, זה כל מה שאנחנו יכולים לעשות".

 

ניגריה היא הכלכלה הגדולה ביותר באפריקה, אולם 70% מתושביה חיים מתחת לקו העוני, והצפון המוסלמי סובל כלכלית יותר מהדרום הנוצרי. רק כחמישה אחוזים מהילדים שם הולכים לבית הספר, ואחוז הבנות שיוצאות ללימודים נמוך עוד יותר. ממשלת ניגריה סגרה את כל בתי הספר במדינת המחוז בורנו שבה אירעה החטיפה כבר לפני שלושה שבועות, והילדות שנחטפו שלשום נקראו לבית הספר לרגל מבחני הסיום שלהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אנשי "בוקו חראם" בניגריה
צילום: AFP
מומלצים