שתף קטע נבחר

שוק התעסוקה לקראת אסון; כולנו נהיה שם?

גם צעירים בתחילת הקריירה וגם עובדים מנוסים בני 45 ומעלה, מתקשים להתמודד עם שוק העבודה האכזרי ובורחים לברלין, ניו-יורק, סן פרנסיסקו ואוסטרליה. בלי שינוי מחשבתי כולל - אנחנו בדרך לקטסטרופה. דעה

שוק העבודה בישראל הולך ונהיה אכזרי משנה לשנה. אם בדור של ההורים שלנו ידענו כי להורינו יש משרה בטוחה, גרנו רובנו בבית בבעלותנו, ורבים גם הצליחו לחסוך כמה לירות בצד - היום המציאות היא שונה בתכלית. עבודות בטוחות יש רק במספר מועט של חברות ממשלתיות עם וועדים חזקים, ולמעלה ממיליון מועסקים חשים אבודים וחסרי תשובה.

 

ישראלים בחו"ל - עוד כתבות בערוץ קריירה :

 

שוק העבודה הישראלי הוא אכזרי במיוחד לשתי קצוות באוכלוסייה - לצעירים שאך סיימו לימודים ונמצאים בשלב הקריירה הראשונים שלהם, ולעובדים מנוסים, שמגלים כיצד הקרקע נשמטת תחת רגליהם ואין שום קרש הצלה ותחושת ביטחון במקומות התעסוקה שלהם.

 

מיליון אנשים חסרי ביטחון תעסוקתי, במדינה כה קטנה כישראל, זה מתכון בטוח לקטסטרופה. אנו עדים בשנים האחרונות לאלפי צעירים מוכשרים שמחפשים את עתידם מעבר לים - ברלין, ניו-יורק, סן פרנסיסקו ואוסטרליה, הפכו ליעדי הגירה מואצים עבור ישראלים מוכשרים רבים שאיבדו כל תקווה במיצוי הפוטנציאל שלהם בישראל.

 

מנגד, טרגדיה חמורה עוד יותר, מתרחשת לנגד עיניינו, עת עובדים בני 45 ומעלה בשיא תפרחתם, עם נסיון עצום וכישורי על - מוצאים עצמם נשמטים ממקום עבודתם וקורות החיים שלהם מושלכים פעם אחר פעם לסל המחזור. 

 

דרושה שיטה חדשה

האמת העצובה פשוטה - כל עוד ממשלת ישראל, המעסיקים והמועסקים עצמם, ימשיכו לפעול על פי אותה שיטה שחוקה, לא תהיה בשורה - לא לצעירי ישראל, לא לעובדים המבוגרים, לא לעסקים ולא לכלכלת המדינה בכלל. השינוי האמיתי יגיע רק עם נשכיל לנטוש את כל הפרדיגמות שלא עבדו במציאת פתרון לבעיה הנוכחית ונלמד לאתחל את המחשבה ולהסתכל על הבעיה ועל הפתרונות בראיה חדשה ומרעננת.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

כך לדוגמה בצד המעסיקים - אחד הקשיים הגדולים זה ניהול העובדים באופן ישיר. מודל עבודה מודרני, בו עובדים יכולים לעבוד גם מהבית כשהארגון עושה התאמות על מנת לנהלם כהלכה, מאפשר לארגונים רבים להתרחב ולגדול, מבלי להשקיע הון רב בתשתיות ובהוצאות קבועות. זו רק דוגמה אחת מני רבות. פתרונות יצירתיים שכאלה יש לרוב, כל שצריך זה רענון מחשבתי.

 

גם בצד של העובדים ניתן לעשות והרבה. הצעירים, לדוגמה, בטרם יוצאים לשוק העבודה יכולים לעשות לעצם מעין "מכינה לחיים" – במקום לרוץ, ללמוד, להתחיל לחפש עבודה וכדומה, ניתן לעצור לרגע, להתסכל ולבחון את הכישורים שלהם ולבחור את הדרך שבה גם יחושו סיפוק, גם יהיו הטובים ביותר וגם יוכלו לבנות אופק קריירה עתידי.

 

למבוגרים יותר, אלה שנפלטים ממקום עבודתם כי הוחלפו או על ידי טכנולוגיה חדשה או על ידי עובדים זולים צעירים וזולים מהם, ניתן לבנות מודל של יזמות, של שינוי מודל העבודה ושל אפשרות להעביר את הידע העצום שצברו ממקום עבודה אחד, למקומות עבודה רבים. מהלך שכזה יצליח, רק אם במקביל, מקומות העבודה ישנו מודל ויאפשרו העסקה של אנשים מוכשרים אלה או במודל של פרי-לאנס או במודלים שעתיים כאלה ואחרים.

 

אתחול מהמסד ועד לטפחות

הפתרון אינו פשוט וחד ממדי, אך הוא קיים: אתחול - שינוי מחשבתי שיוביל לשינוי התפיסה הכלכלית החברתית. אותו אתחול הוא למעשה מהלך שבו כל הגופים המעורבים מניחים בצד את טובתם ואת האינטרסים שלהם ופועלים למען מציאת פתרון כנה למציאות מורכבת.

 

השינוי יתבצע בכל שלבי הפירמידה, מן המסד לטפחות, באמצעות סדרת אירועים שתוביל לשינוי תפיסתי כולל של הכלכלה והחברה. דרך אחת היא למשל באמצעות כנסים המקבצים את כל הגורמים הרלוונטיים לסוגיות המעסיקות כיום את שוק התעסוקה, כגון בכירי חברות ההשמה, מעסיקים, עובדים בני 40+, מובילי המשק ועוד, לסדרה של מפגשים חודשיים בהם עולות השאלות והדילמות הקשות של שוק התעסוקה והפתרונות הקיימים להם.

 

הבחינה צריכה להתבצע בראייה חדשה, הלקוחה מעולם מעבדות מחקר. ראייה שיוצרת פתרונות חדשים ומייצרת את הכלים לשינוי במסגרת חשיבה משותפת. ובדרך כזו הפתרונות צצים והגאונות הארגונית שורה על כל המשתתפים.

 

תהליך כזה יכול להתקיים גם ברמות הגבוהות ביותר של הפירמידה – דמיינו מה יקרה אם המעסיקים, העובדים והממשלה יפעלו יחד על מנת למצוא פתרון למצוקה הולכת וגוברת שפוגעת בכלכלה, פוגעת במעסיקים ופוגעת בעובדים עצמם. כל אחד מהצדדים מאפיין את הבעיה, איך הגענו עד הלום, איזו פרדיגמה הנחתה אותנו עד עתה ובהמשך מה המציאות שאנו רוצים לראות ויחדיו לייצר מפת דרכים שמובילה לשם – אל הפתרון.

 

הפנמה כי שינוי מהותי הוא משהו מתבקש, יכולה להביא את השינוי האמיתי בשטח. מהלך שכזה לא דורש הרבה, חוץ מהפנמה כי המציאות השתנתה ונדרש רי-סטארט אמיתי של המערכות השונות על מנת שהמכונה המופלאה הזו, שנקרית החברה הישראלית, תשוב לתפקד כבעבר.

 

הנתונים הוצגו בכנס "עושים ריסטרט לשוק התעסוקה" של YKC- מרכז יהודה כהנא לאתחול ושגשוג שהתקיים ב-1 במאי. הכנס פתח סדרה שנתית של כנסים חודשיים, בהם יקובצו מעסיקים בולטים וחברות השמה למעבדות חקר וחשיבה משותפת על סוגיות שונות המעסיקות את שוק התעסוקה בישראל, לקראת פתרון כולל שיגובש ב-1 במאי, 2015.

 

הכותב הוא מייסד ושותף של YKC , המרכז לאתחול ושגשוג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים