שתף קטע נבחר

ביקור ראשון בישראל: נשר דרומי מאפריקה

עזרא חדד מרשות הטבע והגנים סייר בתחילת השבוע בשמורת גבעת גד בשפלת יהודה והבחין בשלושה נשרים מקראיים שהתרוממו לאוויר לאחר שניזונו מפגר של פרה. רק כשפירסם את התמונות בפייסבוק, התגלה כי אחד מהם הוא נשר דרומי, המצוי בסכנת הכחדה באפריקה ונצפה לראשונה בארץ

תצפית ראשונה בישראל של נשר דרומי שמצוי באפריקה ונדד לישראל. עזרא חדד, איש הסיירת הירוקה ברשות הטבע והגנים, צפר וצלם טבע, יצא לסיור משותף עם אליזבט לוי בתחילת השבוע בשמורת הטבע גבעת גד באזור לכיש. כשהגיעו השניים לאזור שער הכניסה המיועד למעבר לבקר בכניסה לשמורה, הבחינו בשלושה נשרים מקראיים גדולים, עופות דורסים המצויים בישראל בסכנת הכחדה.

 

"הם כנראה התרוממו מפגר של פרה באזור כי הם היו בגובה נמוך מאוד, ממש לפני הקרקע", מספר ל-ynet עזרא חדד, שיצא לסיור משותף יחד עם אליזבט לוי. לדבריו, אליזבט הפנתה את תשומת ליבו כי אחד הנשרים נראה לה מעט שונה מהשאר.

 

 (צילום: עזרא חדד) (צילום: עזרא חדד)
(צילום: עזרא חדד)

 

"הגולשים בפייסבוק חשדו בנשר שנראה מעט מוזר"

"הייתי עם מצלמה ומיד צילמתי אותם. רק אחרי שהעליתי את התמונות לעמוד שלי בפייסבוק, התגובות של הגולשים שחלקם עוסקים בתחום הצפרות באופן מקצועי, הבהירו לי כי אחד הנשרים נראה מעט מוזר ושונה משני הנשרים המקראיים שצילמתי. צורת ואורך הכנפיים, נוצות הזנב ועוד סימנים שנראו לא אופיינים לנשר מקראי", הוא מוסיף. "בעקבות התגובות בחנתי שוב את התמונות בעזרת מדריכי עופות דורסים של אפריקה ושמחתי לגלות את הנשר שתועד כאן בפעם הראשונה".

 

חדד מציין כי בעקבות תגובות הגולשים לפרסום בפייסבוק, החלה בחינה מעמיקה ומקצועית של צילומי הנשר תוך התייעצות עם צפרים בארץ ומחו"ל, ביניהם דיק פורסמן, מומחה לזיהוי דורסים מפינלנד, שקבע כי אכן מדובר בנשר הנדיר. פורסמן העריך כי מדובר בפרט צעיר שגילו כשנתיים. זו לא הפעם הראשונה שחדד מגלה ציפורים נדירות או תופעות טבע ייחודיות. אשתקד הוא עקב אחרי משפחה גדולה ומיוחדת במינה של תנשמות שגידלו יחד עשרות גוזלים.

 

נשר דרומי. בטבע נותרו פחות מ-30 אלף נשרים דרומיים (צילום: עזרא חדד) (צילום: עזרא חדד)
נשר דרומי. בטבע נותרו פחות מ-30 אלף נשרים דרומיים(צילום: עזרא חדד)

 

נשר מקראי שצולם יחד עם הנשר הדרומי. נדדו צפונה (צילום: עזרא חדד)
נשר מקראי שצולם יחד עם הנשר הדרומי. נדדו צפונה(צילום: עזרא חדד)

 

מקנן באפריקה ונמצא בסכנת הכחדה

הנשר הדרומי מצוי ומקנן באפריקה (Rueppell's Vulture)  וכיום מוגדר כנשר בסכנת הכחדה חמורה בטבע. הוא קטן יותר מהנשר המקראי המצוי בישראל. אורכו עד 105 ס"מ לעומת הנשר המקראי שאורכו מגיע ל-110 ס"מ. מוטת כנפיים שלו עשויה להגיע ל-שני מטר ו-55 ס"מ לעומת הנשר המקראי בעל מוטת כנפיים של 2 מטר ו-65 ס"מ.

 

אוכלוסייתו מוערכת בכ-30 אלף פרטים בלבד והוא מצוי בעיקר במרכז אפריקה. מאז שנות ה-90 תועדו מספר ביקורים של הנשרים הדרומיים בספרד ופורטוגל ועל פי הערכות, ייתכן כי הצטרפו לנדידה של נשרים מקראיים .

 

כיום אוכלוסיות הנשרים הדרומיים נמצאות בירידה חדה עקב פגיעה בשטחי המחייה והקינון כתוצאה מהיעלמות שטחים טבעיים לטובת חקלאות ופיתוח תשתיות, ציד בלתי חוקי, הפרעות אדם, זיהום סביבתי והרעלות.

 

בישראל מצוי בטבע נשר מקראי, רחם מדברי, עוזניות שחורות ובעבר קיננה בישראל עוזניית הנגב, אך היא נכחדה מהטבע המקומי. העופות הדורסים ניזונים מפגרים ויש להם חשיבות רבה במערכת האקולוגית. הרעלות בלתי חוקיות, התחשמלות וציד גרמו בשנים האחרונות לירידה במספרם בטבע.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עזרא חדד
נשר דרומי. מין חדש שנצפה בישראל
צילום: עזרא חדד
מומלצים