שתף קטע נבחר

שניצל טופו וחברים: טבעוני אקספרס

אורי שביט מתקתקת שלישיית מנות טבעוניות בין רגע, שלא מצריכות מאמץ או תקציב מנופח: טופו בחרדל וקרם קוקוס, תבשיל ירקות וחומוס וגם שניצל טופו שילדים אוהבים

כשאני מדברת עם אנשים על בישול טבעוני, אני מגלה שלרובם יש את אותן חששות מפניו - כאלה שלמרבה השמחה אין הרבה קשר בינן לבין המציאות.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

אני מבינה את המקור שלהן לגמרי. הרי מעבר לטבעונות הוא שינוי שנראה מבחוץ דרמטי מאד, מי כמוני יודעת. מה שמצחיק (ומשמח) הוא שבסופו של דבר, ברגע שעושים את השינוי הזה ומסגלים לעצמנו הרגלי בישול וקניות חדשים, העסק הופך להיות מאד פשוט והופך לטבע שני. אבל עד אותו רגע, ברור שזה עלול להיראות כמו תיק די רציני.

 

כך למשל, אנשים בטוחים שאוכל טבעוני הוא עניין נורא יקר ולבעלי יכולת בלבד. לא יודעת אם זה נעוץ בכך שמבלבלים אוכל טבעוני עם אוכל אורגני (לא מחויב המציאות), או עם צורך ברכישה של מוצרים מיוחדים ותוספים יקרים (בכלל לא).

 

בשורה התחתונה - לא רק שטבעונות אינה יקרה יותר מתזונה אחרת, היא אפילו מוזילה משמעותית את סל הקניות. נכון שיש מוצרים מסוימים שהם יקרים יותר (למשל חלב צמחי מול חלב פרה) אבל אם מסתכלים על כל סל הקניות, ברור לגמרי שאורז, עדשים וירקות זולים יותר מבשר, דגים וגבינות. בעודף שנשאר, אני חוגגת על אגוזים וחלב צמחי כאילו אין מחר.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

עוד סוגיה שמטרידה רבים היא הצורך לעמוד כל היום במטבח כדי שיהיה מה לאכול. בהנחה שאתם מבשלים ולא רק אוכלים מזון מעובד שחומם במיקרו, סביר שאחרי שתתארגנו על סדרי העבודה במטבח הטבעוני תגלו שגם שם בעצם נחסך לכם זמן - בסופו של דבר רוב חומרי הגלם הטבעוניים מתבשלים מהר יותר, ולאחרים יש פתרונות מצויינים כמו דגנים וקטניות שמתבשלים ב-10 דקות או קטניות וירקות קפואים, שנחשבים מעולים גם מבחינת ערכים תזונתיים.

 

לומדים די מהר להתכונן מראש (כמה זמן לוקח להשרות עדשים לקציצות?), ומבטיחה לכם שאת האורז שלי אני עדיין מבשלת באותן 18 דקות.

 

לא מאמינים? הנה הוכחה. 2 מתכונים מהירים, זולים, פשוטים להכנה וסופר טעימים שכבר הפכו אצלנו לכוכבים בבית. האחד מפאתי מערב, השני נושק למזרח - ושניהם מספקים ארוחת אמצע שבוע טבעונית נהדרת.

 

טופו בחרדל וקרם קוקוס

בלי הכנות מסובכות, השריות ממושכות וחומרי גלם נדירים - תבשיל טופו מהיר להגשה על אורז, אטריות ואפילו פסטה.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

300 גרם טופו, סחוט משאריות נוזלים

1 פלפל צ'ילי אדום

3 שיני שום קצוצות (אם יש שום ירוק - קצצו גם את הגבעול)

1 זוקיני מגורד

1 כוס קרם קוקוס

1/4 כוס מים

3 כפות רוטב סויה בהיר

1 כף גדושה חרדל

2 כפות יוזו או מיץ לימון

חופן שברי קשיו או צנוברים

מעט שמן צמחי

 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים מעט שמן במחבת רחבה או ווק. מטגנים מעט את השום והצ'ילי (זהירות שלא ייחרך) ומוסיפים את הטופו. מטגנים 2-3 דקות ומוסיפים את הזוקיני. מטגנים כדקה נוספת.
  2. יוצקים למחבת את קרם הקוקוס, מוסיפים חרדל, רוטב סויה ומים ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-5 דקות לספיגת טעמים.
  3. מוסיפים יוזו או לימון וחופן שברי קשיו או צנוברים, מערבבים ומגישים על אורז או אטריות.

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

 

שניצל טופו  שילדים אוהבים

אם כבר אנחנו בענייני טופו, בואו נפתור גם את עניין השניצל אחת ולתמיד. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לפרוס טופו לפרוסות או לאצבעות ולהשרות אותו במרינדה - למשל של סויה, סילאן, שום כתוש ומעט חרדל, לפחות 10 דקות כשאפשר גם לילה.

 

כדי להדביק את הפירורים מכינים בלילה פשוטה של קמח ומים. טובלים בה את פרוסות הטופו, מצפים בפירורי לחם או פאנקו ומטגנים עד להזהבה. מניסיון, ילדים מתים על זה.

 

תבשיל ירקות וחומוס

מהתבשילים האלה שאין סיכוי לפספס אותם וכולם אוהבים, גם קטנים וגם גדולים. הכמויות והמרכיבים בכלל לא קריטיים - בטטות יצטרפו בשמחה ושעועית יכולה להחליף את החומוס.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

1 בצל גדול, חצוי ופרוס

2-3 שיני שום פרוסות

4-5 גזרים, חצויים ופרוסים דק

5 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות

1 פלפל אדום, פרוס לרצועות

2 עגבניות, חתוכות לקוביות

2 גבעולי סלרי קצוצים

1 צ'ילי אדום, חתוך לטבעות

1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (אפשר קפוא)

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית פפריקה חריפה

1/4 כפית פפריקה מעושנת

1 כפית כורכום

מלח, פלפל שחור גרוס טרי

שמן זית

 

להגשה:

פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים שמן זית בסיר רחב ומאדים בו את הבצל, השום וטבעות הצ'ילי במשך כ-5 דקות. מוסיפים את הגזר, תפוחי האדמה, הפלפל והסלרי וממשיכים לטגן 5-10 דקות נוספות.
  2. מוסיפים לירקות שבסיר את העגבניות וגרגירי החומוס ומתבלים בפפריקה, מלח ופלפל.
  3. מוסיפים מים רק עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כחצי שעה, עד שכל הירקות מתרככים.
  4. הגשה: מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים, אפשר עם אורז לבן או מלא.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט

 

לכל כתבות שני צמחוני


פורסם לראשונה 11/05/2014 23:05

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי שביט
תבשיל ירקות וחומוס
צילום: אורי שביט
מומלצים