שתף קטע נבחר

לא רק לריאות: נזקי העישון לאיכות הסביבה

למרות שרבים מדברים על נזקי העישון לבריאות, הם לא מודעים לנזקים העצומים שלו על איכות הסביבה. איך אנחנו הורסים את הסביבה למען ייצור הסיגריות ומה נוכל לעשות כדי להציל את העולם?

מרבית האנשים מודעים לנזק הרב שיש לעישון על הבריאות, אך לא מודעים כלל לנזקים הרבים של העישון על איכות הסביבה. כל שלב במעגל החיים של הסיגריה, החל בגידול הטבק ועד הצטברות אשפה של בדלי ואריזות הסיגריות, גורם לנזק סביבתי עצום.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

טבק הינו אחד מהגידולים החקלאים העיקריים בעולם כולו, מרביתו גדל בעולם המתפתח. סין היא היצרנית הגדולה ביותר של טבק בעולם, כשאחריה באים ברזיל, הודו וארה"ב.

 

עוד על סכנות העישון

הנתון נחשף: 7,670 מתים בשנה בגלל עישון

יום אחרי יום: מה קורה לגוף כשמפסיקים לעשן

גורם לשיער להאפיר: 13 עובדות קשות על עישון

 

אחת הבעיות היא שלשם הכשרת חלקות אדמה לגידול הטבק, יש צורך בכריתת יערות. בגלל שגידול הטבק מצריך קרקע עשירה בחומרים מזינים יותר מאשר גידולים חקלאיים אחרים כמו למשל תירס או חיטה וחומרי דישון עולים כסף רב, בוחרים חלק מהחקלאים לעבור לקרקע חדשה בכל פעם במקום לדשן את הקרקע. 

 

בנוסף לכך, לשם גידול הטבק יש צורך בחומרי ריסוס מרובים. בארה"ב בלבד 26% מחומרי הריסוס מנוצלים לגידול הטבק. ייבוש הטבק, תהליך הנקרא curing, נעשה באמצעות כריתת עצים ושריפתם. כך שהיות שכמות העצים הדרושים היא עצומה - תהליך ייבוש הטבק הוא גורם משמעותי בהכחדת יערות כדור הארץ - deforestation.

 

עץ אחד עבור 300 סיגריות

עבור ייצור של 300 סיגריות יש לכרות עץ אחד. הערכה היא שמעל ל 2,000,000 דונם של חורש טבעי נכרתים מדי שנה לשם ייצור הטבק, והם המהווים 5% מכריתת היערות בארצות המתפתחות ו 1.7% מכריתה העולמית.

 

בטנזניה אשר גדולה פי שניים מקליפורניה 93% מייבוש הטבק נעשה באמצעות כריתת יערות טבעיים. באזורים שבעבר היו עשירים בחורש טבעי הידלדלו היערות כל כך שכיום צריכים החקלאים ללכת כ- 10 ק"מ על מנת למצוא עצים לכריתה.

 

עקב שינויים אילו בכסות האדמה נגרמו באזור שינויים חמורים במערכת האקולוגית. במלאווי אחת הארצות העניות ביותר באפריקה קיבלו החקלאים תמריצים מחברות הטבק ורבים עברו לגידול טבק. טבק הפך למוצר העיקרי המיוצא ליותר מ- 60 מדינות.

 

כך למשל, מדי שנה נכרת במלאווי 3% מהחורש הטבעי. האדמה המשמשת לייצור טבק הייתה יכולה לשמש לגידול מזון שהוא כה דרוש במדינות אלו. בדרום קוריאה 45% מכריתת היערות הוא לשם ייצור הטבק ובסין, יצרנית הטבק הגדולה בעולם מעל 20% .

 

עץ אאחד עבור 300 סיגריות ( ) ( )
עץ אאחד עבור 300 סיגריות( )

 

גידול הטבק עובר למדינות המתפתחות

גופים רבים הגדירו את המעבר לגידול הטבק כאיום עיקרי לפיתוח מתמשך ויציב כיוון שהרווח לחקלאים ולפועלים הינו לטווח הקצר ביותר ואילו לטווח הארוך נגרם נזק רב למערכת האקולוגית, לחקלאים ולתושבים. בעשור האחרון גידול הטבק עובר בעיקר לארצות המתפתחות ומבוסס על כוח עבודה זמני וזול ועבודת ילדים .

 

סיגריות, גפרורים ועזרי עישון גורמים מדי שנה לשריפות רבות. באלברטה שבקנדה בלבד בשנים 1997-2001 התרחשו 2.310 שריפות עקב סיגריות שגרמו ל284 נפגעים, 40 מקרי מוות ונזק לרכוש בשווי של 46 מיליון דולר. כ- 1,000,000 שריפות נגרמות מדי שנה ע"י ילדים כתוצאה משימוש במצתי סיגריות. ההערכה היא שמדי שנה נהרגים בעולם כ- 800 בני אדם בשריפות הנגרמות עקב סיגריות.

 

לשם הובלת הטבק והפצת הסיגריות בעולם יש צורך בשימוש במטוסים ומשאיות. למרות שאין מידע מדויק לגבי ההשפעה על איכות הסביבה אין ספק שמדובר בנזק נוסף. לכך יש להוסיף את המשאבים המושקעים בפרסום מוצרי הטבק השונים ובמיוחד הסיגריות.

 

עישון - הגורם העיקרי לזיהום אוויר

עישון הינו הגורם העיקרי לזיהום האוויר בחללים סגורים (Indoor). עשן הסיגריה מכיל כ-4000 כימיקלים 50 מהם קרצינוגנים ידועים, והנזק של עישון פסיבי הודגם במחקרים רבים.

 

בדלי ואריזות הסיגריות מהווים כ- 40% מאשפת הרחוב בעולם המערבי. ההערכה היא ש- 4.3 טריליון בדלי סיגריות נזרקים לאשפה מידי שנה. הבדלים המכילים את אותם 4000 כימיקלים רעילים של הסיגריות, הם אינם מתכלים ומצטברים באגמים בימים ובחופים של כדור הארץ. במגע עם מים הכימיקלים כגון קדמיום, עופרת וארסן משתחררים ומרעילים את הסביבה הימית, הצמחייה ובעלי החיים .

 

אנו רגילים לחשוב על סיגריות כמוצר שמעשנים אותו אבל עלינו לזכור שאת הטבק יש לשתול, לזבל, לרסס, לייבש, לטחון, לערבב, לגלגל, לארוז, להוביל, לפרסם, לשווק, למכור, לפנות בדלים ואריזות ולטפל בנזקי הבריאות. ייצור הטבק עלה מ -4.2 מיליון טון בשנת 1974 ל 7.2 מיליון בשנת 2000.

 

בעוד צריכת הטבק בעולם המפותח ירדה ב- 5% עלתה הצריכה במדינות מתפתחות ב- 70%. מדי שנה מעשנים בעולם כ 5.5 טריליון סיגריות המיוצרות ע"י שבע חברות טבק עולמיות. ממצאי הדוח של הבנק העולמי מצביעים על פגיעה בכלכלה העולמית ובמיוחד בכלכלה של הארצות המתפתחות. ממצאים אלה סותרים את טענת חברות הטבק על תרומה כביכול לכלכלה2.

 

לסיכום, גמילה מעישון היא לא רק ההתערבות היעילה ביותר לשיפור הבריאות של כולנו ותרומה לאיכות הסביבה שלנו ושל הדורות הבאים.

 

אין הכוונה במאמר זה להאשים את המעשנים או להגביר את רגשות האשמה שלהם. המעשנים אינם אשמים! עישון הינה מחלה כרונית ואפידמיה עולמית, ועל כולנו מוטלת האחריות למגרה.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מסוכן גם לבריאת וגם לאיכות הסביבה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים