שתף קטע נבחר

חומוס של לילה: סיפור ומתכון

מאז ומתמיד, חשב "מר בשר" שחומוס זה סיפור של בוקר. אז הוא חשב. ביקור בחומוסייה לילית וגם מתכון מנצח של חומוס מצרי שישמח להשתדך לבשר טלה טחון באדיבות הגברת הפרטית של רפי אהרונוביץ'

אני נשבע לכם שבפעם ראשונה - הפעם הראשונה בחיים, בגילי המופלג! – שמצאתי את עצמי יורד השבוע על צלחת של חומוס לארוחת ערב. ואתם יודעים מה – בסופו של דבר, אפילו נשארתי בחיים .

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

כמו כל אשכנזי שאימץ לעצמו את האוכל של אחינו יוצאי המזרח – באופן אישי, אני אימצתי לעצמי את האוכל של כל העדות והעמים, אבל זה כבר סיפור אחר – תמיד צידדתי בהיות החומוס מאכל של בוקר. עובדה: חלק מהחומוסיות המיתולוגיות ביפו, ירושלים והגליל נודעו בכך שהן נסגרות בצהריים, עם תום הממרח. כך חשבתי וכך נהגתי, בעודי מתרץ לעצמי ולכל מי שנאות לשמוע כי כך עומד לזכות הגורס יום שלם לעכל את היציקה הלא פשוטה הזו.

 

ערב אחד, אחרי שאכלנו כריכונים עם גבינת עיזים ודובדבנים ועוד אחד עם ברי ודובדבנים, פריכים וטעימים מאד בבית הקפה בריסטה שבבן יהודה (מקסים ממש. מומלץ בחום) ובעודי צועד לי עם הגברת לעבר השקיעה (כמו בקלישאה מתוך סרט בוקרים ישן – אבל מה לעשות שבאמת צעדנו לנמל לראות את השקיעה!), דיסקסנו על הא ועל דא. אה, כן - ועל אוכל. מה נאכל עכשיו כשאנחנו שוב רעבים, חשבנו בינינו והתלבטנו עד מאד.

 

שווה. כריכון של בריסטה כפתיח לפני ארוחת הערב (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
שווה. כריכון של בריסטה כפתיח לפני ארוחת הערב(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

הגברת הייתה בעד חומוס. אני אמרתי שממש לא משנה לי אבל כהרגלי הייתי מלא בחששות כרימון. חומוס בערב? רחמנא ליצלן.

 

לבסוף התיישבנו בחומוס אשכרה שמורד רחוב ירמיהו שבצפון תל אביב. נתחיל מהסוף: חברים, הסירו החשש מליבכם. חומוס של ערב הוא מעולה ולמרבה הפלא הוא שונה לגמרי מחומוס של בוקר. ראשית כל ובמקרה של "אשכרה", הוא היה טרי, וכרגיל מעולה, סמיך ומלא טעם, כי במקומות מכובדים מכינים אותו ללא הפסקה. הוא קליל יותר והפעם זה הודות לנו, כי על חומוס בלילה אף אחד מעל לגיל 19 לא מתנפל מורעב כמו בבוקר, אחרי צום של לילה שלם.

 

אפילו האווירה שונה. את יושבי החומוסיות מעוטרי הזיפים מחליפים עם רדת החמה אמהות עם ילדים, בני נוער, זוגות ואפילו תיירים – כולם היו שם לצידנו.

 

הזמנו חומוס עם פול וגרגרי חומוס קטנים חמים ועוד אחד עם פטריות, כמו שאהבנו בימי נעוריי. לצד צלחות החומוס הזמנו פלאפל מטוגן למשעי, סלט ירקות קצוץ דק-דק, טרי ופריך (שלצדו הגיע בצל קצוץ דק ומתובל שאפשר להוסיף גם לחומוס). אנחנו אוכלים לאט, נהנים מהאוויר והאווירה. עוד נגיסה בפלאפל עוד ניגוב עם חריף (עדין לי, חריף אש לגברת) ולקינוח קפה שחור. חומוס קליל, מי היה מאמין.

 

 (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

החומוס של גברת אהרונוביץ'

הופעת בכורה במדור: מתכון באדיבות הגברת - מלי בשבילכם! - שהגיע אליה מסבתא שלה ולפני כן עבר במשפחתה המצרית במשך דורות על גבי דורות.

 

ולענייננו. ישנם שפע של פטנטים להכנת חומוס, אבל בינינו - בסך הכל מדובר בעסק די פשוט. אפשר להגיש ככה סתם ואפשר להגיש לצד פרחי כרובית אפויים שמשתלבים נפלא מעל לחומוס עם עוד לימון, שמן זית ושום או הכי שווה - עם בשר כבש טחון שטוגן במחבת עם בצל שום, קצת מוסקט מלח ופלפל. מפזרים על החומוס עם או בלי הכרובית.

 

חשוב מאד! בשלב הבישול הראשוני לא מוסיפים מלח.

 

המרכיבים ל-6 מנות חומוס:

2 כוסות גרגרי חומוס - כולם המליצו לי ,כולל המוכר של הקטניות, על הגרגרים הבולגריים הקטנים

1 כוס טחינה – שתמיד כדאי לערבב היטב באריזה שכן לעיתים התחתית סמיכה

6 שיני שום

1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי

1/2 כפית כמון

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את החומוס לילה בסיר מלא מים. שוטפים לפני ההכנה שוב ושוב עד שהמים שקופים.
  2. מעבירים לסיר, מכסים במים ומוסיפים את שיני השום פנימה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כשעתיים עד לריכוך מושלם. תוך כדי בישול כדאי לערבב היטב, לקפות את הקצף שמצטבר וכן לדוג באמצעות כף מחוררת את הקליפות שנפרדות במהלך הבישול מהגרגירים.
  3. מצננים, מסננים ושומרים חלק מנוזלי הבישול.
  4. מעבירים למעבד מזון (יחד עם שיני השום שהתבשלו בסיר) ומתחילים לעבד. מוסיפים בהדרגה טחינה ,מיץ לימון כמון ומלח - רק עכשיו מתבצע התיבול! – וקצת ממי הבישול, רק במידה שהחומוס יצא סמיך מדי. נכון שזה פשוט?

 

 

 (צילום: מורטן ברטלסן) (צילום: מורטן ברטלסן)

 

לאתר של רפי אהרונוביץ'  , מייסטר בשר ובעל הטור מר בשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מורטן ברטלסן
יש גם מתכון. חומוס
צילום: מורטן ברטלסן
מומלצים