שתף קטע נבחר

חדשות חמות: לחיות בשלום עם אמא שלו

יחסים טובים עם אמו של החתן הם אינטרס שאמור להיות משותף לך ככלתו, אבל גם לבן זוגך ולאמא שלו. איך עושים את זה? היועצת הזוגית מסבירה

הרמוניה בין האישה, בן הזוג והחמות היא אינטרס משותף לשלושתכם (צילום: jupiter) (צילום: jupiter)
הרמוניה בין האישה, בן הזוג והחמות היא אינטרס משותף לשלושתכם(צילום: jupiter)

 

בדיחה ידועה מספרת על שני אוטובוסים שיצאו לטיול – באחד היו הכלות, בשני היו החמות. האוטובוס של החמות עשה תאונה וכל החמות מתו. כל הכלות שמחו ורק אחת בכתה בכי רב. שאלו אותה הכלות, "מדוע את בוכה? הרי את צריכה להיות שמחה ולא עצובה". השיבה להן הכלה: "דווקא חמתי פספסה את האוטובוס...".

 

אז אולי למרבית הכלות אין באמת משאלת לב שימותו חמותיהן, אבל מערכת היחסים כלה-חמות היא מן המורכבות שיש בחיי המשפחה. הגורם המקשר ביניהן הוא, איך לא, הבעל-הבן (בהתאמה). אותו עלם שהחמות ילדה, גידלה, טיפחה, הכינה לו ממאכליה המפורסמים, דאגה לו כשהלך לצבא, כיבסה וגיהצה את בגדיו ועשתה בשבילו הכל כאמא, מוצאת את עצמה באמצע החיים "מוסרת אותו" לידיה של צעירונת. יפה ומוכשרת ככל שתהיה, היא עדיין בחורה צעירה, שלעיתים ההיכרות המוקדמת איתה היא קצרה בלבד והיא-היא הופכת להיות מרכז עולמו של הבן.

 

 

במגילת רות, אותה קוראים בחג השבועות, מתוארת מערכת יחסים ייחודית מאוד בין חמות לכלה. הכלה היא רות והחמות היא נעמי, ואנו מתוודעים אליהן לאחר שהחוט המקשר ביניהן, בעלה של רות שהוא גם בנה של נעמי, נפטר בטרם עת והולך לעולמו. נעמי, ברוב ייאושה, לאחר שנותרה ללא בעל וללא בנים, מציעה לשתי כלותיה לשוב לארץ מולדתן, מואב, בעוד היא מתכננת לשוב אל ארץ ישראל.

 

הכלה האחת, ערפה, עושה כך, ואילו רות בוחרת לדבוק בנעמי, להתגייר וללכת אחריה לאשר תלך: "כי אל אשר תלכי אלך ובאשר תליני אלין עמך עמי ואלוהיך אלוהי. כי המוות יפריד ביני ובינך". המילים בהן בוחרת רות הן חזקות ועצמתיות במיוחד. האם אתם מכירים כלה שתאמר כיום לחמותה – איתך אלך לכל מקום אליו תלכי עד שהמוות יפריד בינינו?

 

כנראה שלא צריך לחכות עד שהדמות המקשרת בין החמות לכלה תצא מהתמונה כדי לבנות מערכת יחסים משפחתית חמה (או לפחות תקינה) כבר מראשית הקשר בין בני הזוג. אז נכון שלעיתים המצב בין חמות וכלה עלול להיות מורכב עד סבוך מאוד. הסיבות לכך עשויות להיות נטועות במערכת ציפיות שלא נבנתה כראוי, בתחושת אמהות מגוננת מצד החמות או בחוסר יכולתה לשחרר את הבן, וכן ברתיעה מצד הכלה מדברי ביקורת מצד חמותה או מקרבתה היתרה למשפחתה שלה עד כדי ביטול משפחתו הגרעינית של הבעל.

 

אז כיצד ניתן להתגבר על המורכבויות הללו? המפתח לכך הוא תקשורת, ובראש ובראשונה – תקשורת בין בני הזוג. כן כן, הבעל-הבן אינו צד פאסיבי במשולש הזה, וישנו משקל רב לעמדתו מחד ולדרך בה הוא מתקשר עם זוגתו מאידך.

 

איך עושים זאת בפועל?

ראשית, תמיד נכון לדבר ולשים את הדברים על השולחן. ברוב המקרים, כולנו היינו רוצים ליהנות ממציאות של משפחה מורחבת שמחה ומאוחדת. עוד מריבה ועוד סכסוך עלולים לשבש את המציאות הזו ולהביא למצבים של הפרדת כוחות בין משפחת המוצא למשפחה הגרעינית, לויכוחים בין בני הזוג, לתחושת תסכול של הבעל המצוי לעיתים בין הפטיש לסדן, ובמקרים חמורים יותר – לנתק משפחתי.

 

כשבני הזוג מסוגלים לשוחח זה עם זו בפתיחות, תוך הקשבה אמיתית זה לצרכיו של זו, הרבה פעמים הם יגלו ששניהם בעצם רוצים את אותו הדבר, אך אומרים זאת במילים שונות או שפשוט לא מקשיבים באמת האחד לשנייה.

 

בני זוג שליוויתי שוחחו רבות על מצב הנתק עם משפחתו של הבעל בגלל מריבות ומחלוקות היסטוריות שבין הכלה לבין החמות. לאחר שהסרנו את כל הקליפות והושמעו הסיפורים למיניהם מן העבר, התגלה דבר בסיסי מאוד – בכל פעם שהטופיק "המשפחה שלו" עלה על השולחן, לא זרמה תקשורת נכונה בין בני הזוג. הם רצו את אותו הדבר (קשר עם המשפחה) אך הביעו זאת בצורות שונות, בחרו לומר אחד לשנייה חלקי דברים, לא האמינו לאשר נאמר מפי האחר וכך היה נדמה שכל אחד מתבצר בכיוון הפוך.

 

ידוע כי תקשורת נכונה בין בני הזוג היא מפתח לפתרון בעיות רבות בחיי הזוגיות. פעמים רבות היא תהיה גם כלי מרכזי לטיפול נכון בבעיית הכלה-חמות כשהיא קיימת או רק בהתהוותה. אז מה אפשר להרוויח מבניית מערכת יחסים טובה בין הכלה – בעל/בן - חמות?

 

לך החמות – לא משנה כמה ילדים יש לך, ברגע שהצטרפה הכלה למשפחה, ראי כי הרווחת! הרווחת בת נוספת שיש לה מן המשותף איתך בכך שגם את וגם היא אוהבות את בנך. ואם תאמיני באהבתה אותו – הרי ששתיכן רוצות בשבילו את אותו הדבר – שיהיה לו טוב! ממנה תוכלי ללמוד מה בנך אוהב היום, איזה מן רומנטיקן נהיה ממנו, וכשתשמעי ממנה אלו מאכלים הוא מכין לה, תוכלי לרוות נחת מכך שהוא בוודאי למד זאת ממך.

 

 

לך הכלה – ראי כי הרווחת אם וחברה. גם אם חמותך לעולם לא תהיה אמך, לא בקשר ולא במהות, עדיין תוכלי ליהנות ממנה כשותפה לתכנוני הפתעות לבעלך – שתיכן הרי יודעות מה עושה לו כיף וטוב. תוכלי גם ללמוד ממנה את סודות המטבח שלה וכך לפנק את בעלך במאכלים מבית אימא עם הטוויסט האישי שלך.

 

ולך הבן-הבעל – נראה לי שזה די ברור. אתה תרוויח שלום עולמי בגזרת משפחתך, כמעט בבחינת "וגר זאב עם כבש". ממגילת רות אנו למדים שהקרבה שבין הכלה והחמות השתלמה בסוף לכולם. נעמי עודדה את רות להתקרב לבועז, המשפחה השתקמה ונבנתה מחדש, ומהשידוך שביניהם נולד כעבור שלושה דורות דוד המלך.

 

מוקדש באהבה (ובלי טיפה של ציניות) לחמותי היקרה.

 

אסנת שטרן היא יועצת זוגית ומגשרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: jupiter
הרמוניה בין האישה, בן הזוג והחמות היא אינטרס משותף לשלושתכם
צילום: jupiter
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים