שתף קטע נבחר

סכנה: מה אסור לאכול עם תרופות לדילול דם?

אכילת יותר מדי ירקות תצריך אולי שינוי של מינון התרופה נגד קרישת דם, אכילת שום עלולה להוביל לדימומים ופירות הדר עשויים להפחית את ספיגת התרופות. מה לא מומלץ לאכול כשנוטלים תרופות לדילול הדם? כתבה שישית בסדרה שמפרטת מה אסור לאכול עם כל התרופות הנפוצות

תרופות אלו משמשות למניעת קרישי דם, תסחיף ריאתי ושבץ מוחי. אולם תהליך הקרישה לכשעצמו אינו דבר רע. אם לדמנו לא הייתה היכולת להיקרש, היינו מדממים למוות מכל חתך קל. בכל פעם שאנחנו נפצעים ומדממים, תאים מסוימים, הנקראים טסיות דם, מצטברים יחד וסותמים את החור שנוצר בכלי הדם. ה"פקק" שיוצרות הטסיות מתחזק ככל שגורמי קרישה אחרים בזרם הדם מעודדים את התהליך.

 

ויטמין K מעורב בתהליך זה מכיוון שהוא מסייע לנו לייצר חומרי קרישה. באנשים הסובלים מהפרעה בזרימת הדם בגלל התקשות העורקים, כמות עודפת של כולסטרול, רובד טרשתי בעורקים ועוד, טסיות הדם רק נדבקות לדופנות העורקים ומפריעות לזרימת הדם למוח (ובכך גורמות לשבץ) או ללב (התקף לב). זו הסיבה לכך שתרופות מסוימות משמשות למניעת היצמדות טסיות הדם או לדילול הדם.

 

כל תרופה נוגדת קרישה פועלת בדרך הייחודית לה למניעת היווצרותם או הידבקותם של קרישי דם.

 

 

מהכתבות הקודמות בסדרה:

 

קומדין (וורפרין) פועל באמצעות מניעת הייצור של חומרי קרישה בכבד, ולכן, זו התרופה המועדפת למניעת קרישים בעומק העורקים. לעתים, הדם פשוט הופך סמיך מדי, ובמקרה זה, אספירין הוא כנראה התרופה היעילה ביותר, שכן הוא מדלל את הדם ומונע מהטסיות להידבק יחד.

 

אילו שמות לחפש?

אספירין – Aspirin, קרדיופירין – Cardiopirin, קרטיה – Cartia, מיקרופירין – Micropirin, טבעפירין – Tevapirin, קומדין – Coumadin, הפארין – Heparin, פלאביקס – Plavix, קלוד – Clood, קלופידקסל – Clopidexcel.

 

מה אסור לאכול עם התרופות?

  • סלטים וירקות עליים

מזונות אלה מכילים הרבה ויטמין K, שעוזר לחומרי הקרישה לעבות את הדם. פירושו של דבר הוא שאם תאכלו הרבה סלטים, תזדקקו לכמות גדולה יותר של קומדין. שימו לב: אם אתם נוטלים פלאביקס, מותר לכם לאכול סלטים וירקות עליים ללא חשש. לעולם לא אומר לכם לוותר על ירקות עליים, שכן הם בריאים ומועילים לגוף בדרכים רבות כל כך.

 

לדעתי, עליכם להקפיד על עקביות וכך סוברים גם מומחים אחרים מהשורה הראשונה. אכלו כמות דומה של ירקות מדי יום - למשל, מנה אחת של סלט ומנה אחת של ירקות ירוקים מאודים כמו קייל, מנגולד, תרד או ברוקולי.

 

הרופא שלכם יוכל להתאים לכם את המינון התרופתי הנכון. לאחר שהמינון המתאים לכם ייקבע על פי הרגלי האכילה שלכם (מנה בגודל קבוע של סלט או ירקות), כל שינוי בתפריט יגרום לרמת התרופה לנסוק או לצנוח, וכאן, למעשה, טמונה הבעיה.

 

  • Feverfew

תוסף צמחי זה נודע בזכות יכולתו למנוע מיגרנות ואלרגיות. כמו צמחים רבים אחרים, הוא עלול לדלל את הדם ולכן, השילוב של Feverfew עם תרופות נוגדות קרישה גורם לדילול מוגבר מדי של הדם, מה שעלול להוביל לנטייה לחבורות, דימומים מהאף או דימומים במערכת העיכול.

 

  • שום, ג'ינג'ר, כורכום וגינקו בילובה

מזונות אלה מצטיינים בדילול טבעי של הדם ולכן עלולים להגביר דימומים.

 

  • סו פלמטו

צמח זה עלול להגביר דימומים יש להשתמש בו בזהירות.

 

  • בצל

כמות גדולה יותר מ-120 גרם בערך עלולה להעלות את רמת הקומדין בדם.

שום נחשב מדלל דם טבעי, לכן עלול להגביר דימומים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שום נחשב מדלל דם טבעי, לכן עלול להגביר דימומים(צילום: shutterstock)
 

  • ויטמינים במינון גבוה מדי

נטילת ויטמין E (במינון העולה על 400 יב"ל ליום) וויטמין A (יותר מ-10,000 יב"ל ביום) יחד עם תרופות לדילול הדם עלולה לגרום להשפעה מוגברת ולנטייה לדימומים.

 

  • פירות הדר וויטמין C

עלולים להפחית את הספיגה של תרופות מסוימות לדילול הדם, כולל קומדין.

 

  • תה ירוק ותה מאצ'ה

לסוגי תה אלה יש השפעה רבה על כלי הדם. הם מסייעים למניעת חסימות וגם מדללים מעט את הדם. זו השפעה חיובית, אבל אחרי כמה שבועות תצטרכו לבקש מהרופא שלכם להוריד את מינון התרופות.

 

  • אשכוליות ומיץ אשכוליות, מיץ רימונים ומיץ תפוזים

אשכולית עלולה להגביר את ההשפעה של מדללי דם מסוימים עד לרמה מסוכנת. כפי הנראה, מיץ רימונים ומיץ תפוזים פועלים בדרך דומה, ולכן עלולים לגרום לאותם סיבוכים.

 

  • חלב סויה

עלול להגביר דימומים.

 

  • אבוקדו

זהו מזון מזין ביותר, אך כפי הנראה, הוא מפחית את ההשפעה של הקומדין, ולפיכך, מטפלים רבים מזהירים את המטופלים שלהם שלא לצרוך אותו. למרות זאת, לדעתי מותר לאכול אבוקדו בזמן הטיפול במדללי דם, שכן הוא עשיר מאוד בנוגד החמצון גלוטתיון. פשוט בקשו מהרופא המטפל שיקבע את המינון המתאים להרגלי האכילה שלכם, והקפידו על צריכת כמות קבועה של אבוקדו.

 

  • קואנזים Q-10

אף שתוסף זה עלול להפחית מעט את ההשפעה של תרופות נוגדות קרישה, לא הייתי מוותרת עליו. זהו נוגד חמצון עוצמתי שמגן על הלב. במידת הצורך, אני חושבת שכדאי לכם לבקש מהרופא לשנות מעט את מינון התרופה.

 

  • פרע (היפריקום)

צמח זה מפחית את ההשפעה של תרופות נוגדות קרישה, ובעיקר קומדין, ולכן, ייתכן שתזדקקו למינון מעט גבוה יותר.


המידע המלא בספר "האמת על התרופות " מאת הרוקחת המוסמכת סוזי כהן, הוצאת פוקוס



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל תרופה נוגדת קרישה פועלת בדרך הייחודית לה
צילום: shutterstock
האמת על התרופות, הוצאת פוקוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים