שתף קטע נבחר

הימצאות עם הומו בחדר נחשב לייחוד?

אח של חברתי חי כבר שנים עם בן-זוג ואינו נמשך לנשים. האם אני חייבת לפתוח דלת כשאני נמצאת אתו לבד בחדר? ומה ענה הרב?

שאלה:

 

ביקרתי חברה, ואחיה - שהוא הומו מוצהר, שחי כבר שנים עם בן-זוג - ישב אתנו. החברה יצאה מהחדר להביא משקאות, וסגרה את הדלת. האם הייתי צריכה לפתוח את הדלת? אין ספק שהוא נמשך לגברים בלבד (נעמה, תל אביב).

 

 

תשובה:

 

נעמה, שלום וברכה

 

איסור "ייחוד" קובע שאסור לגבר להיות במקום סגור (או במקום שאנשים אינם מגיעים אליו) עם אישה שאיננה קרובת משפחתו (עם קרובות משפחה כמו אשתו, אמו, בתו, אחותו וכדומה – אין איסור).

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

יסוד האיסור הוא שהמציאות שבה גבר ואישה נמצאים לבד, עלולה להביא את השניים לקירבה יתירה, ולעשיית איסורים. איסור ייחוד קיבל משנה תוקף בתקופתו של דוד המלך, לאחר האונס של תמר על ידי אמנון - אונס שנוצר בעקבות הימצאותם לבד בחדר סגור. תוקף האיסורים והגזרות של התורה ושל חכמים נקבע באופן כללי לכל עם ישראל, וגם אם יש יוצאים מן הכלל – אין זה מתיר להם את האיסור.

 

בגמרא מסופר כי שלמה המלך הבין את האיסור שחל על מלך להרבות בנשים, כאיסור המכוון למלך רגיל, העלול להיות מושפע מהנשים הנוכריות

שיהיו לו – אבל הוא עצמו, שלמה – החכם באדם, עליו הנשים לא ישפיעו, והעובדות ידועות (תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף כא, ב).

 

חכמים הביאו סיפור זה כדי ללמד שכל אדם מישראל, ללא יוצא מן הכלל, מחויב באופן שווה בכל המצוות, גם אם הוא שונה ומיוחד. מכאן, שגם מי שיש לו נטיות מיוחדות – אין דינו שונה מכל אדם אחר, ולכן, האיסור של "ייחוד" קיים גם בהימצאות של אישה עם הומו מוצהר בחדר.

 

בשולי השאלה אוסיף, כי כללים אלו נכונים לגבי איסור "ייחוד" - אולם במקרה שאת מתארת, שבו חברתך יצאה להביא משקאות, ועשויה להיכנס בכל רגע – אין השהייה עם אחיה כלולה באיסור "ייחוד". כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לפתוח, או לא לפתוח?
צילום: shutterstock
מומלצים