שתף קטע נבחר

המועמדים לנשיאות סוריה: אסד מנהיג נהדר

רגע לפני הבחירות בסוריה, קשה שלא לתהות אם מדובר במשחק מכור מראש. בראיון לסוכנות AP מציגים שני המתמודדים נגד אסד חזית מאוחדת לצדו. "הוא מנהיג חזק, היינו פועלים כמוהו במישור הצבאי-פוליטי"

לאחד משני המועמדים ש"יאתגרו" את בשאר אסד במרוץ לנשיאות יש רק שבחים לנשיא סוריה המכהן. "הוא מתמודד עם הסכסוך באופן שהוכיח כי הוא מנהיג נהדר", אומר האיש שעומד בראש היוזמה הלאומית לרצון ולשינוי, גוף המייצג את האופוזיציה הסורית בתוך המדינה. הביקורת היחידה של חסן אל-נורי כלפי אסד הוא שהשרים בממשלתו לא הצליחו לנהל היטב את הכלכלה הסורית.

 

עוד חדשות בעולם:

סרטון אצל החשוד: ביצעתי הפיגוע בבריסל

צפו: אימונים בהוואי לפני נחיתה על הירח

איטליה מתפוצצת: 3,500 מהגרים ביממה

 

למרות זאת, אל-נורי מתעקש כי הוא מועמד רציני בבחירות שייערכו מחר (יום ג') במדינה המשוסעת ושבהן צפוי אסד לזכות שוב. בראיון לסוכנות AP אומר אל-נורי שהוא רץ כדי לייצג את "הרוב השקט" ומכנה עצמו "מועמד טוב ומתחרה חזק".

מתעקש שהוא מועמד רציני. אל-נורי (צילום: AP) (צילום: AP)
מתעקש שהוא מועמד רציני. אל-נורי(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

זה יותר משלוש שנים שסוריה חווה מלחמת אזרחים מדממת שגבתה את חייהם של יותר מ-160,000 בני אדם וגרמה ל-2.7 מיליון לחפש אחר מקלט במדינות אחרות. המלחמה הרסה מרבית המדינה, הציתה משבר הומניטרי אזורי וקרעה לגזרים את הכלכלה הסורית ואת המרקם החברתי.

 

האופוזיציה הסורית ובעלות הברית המערביות גינו את ההצבעה וכינו אותה "פארסה" שנועדה להעניק לגיטימציה לשלטון אסד. לפי שעה, מציגה הממשלה את ההצבעה כפתרון הפוליטי לסכסוך. אסד מחזיק בשלטון מאז שנת 2000, אז החליף את אביו חאפז ששלט במדינה במשך 30 שנה והלך לעולמו. בעבר נבחרו לשלוט אסד ואביו במשאלי עם ולאזרחים ניתנה הבחירה להצביע בעדם או נגדם.

שום מילה נגד אסד. הריסות בחומס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שום מילה נגד אסד. הריסות בחומס(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הכלכלנים שסביב אסד אשמים (צילום: AP) (צילום: AP)
הכלכלנים שסביב אסד אשמים(צילום: AP)

לפחות על הנייר, הבחירות השנה מציינות תפנית, כשאסד עתיד להתמודד מול שני מועמדים נוספים. חוק בחירות חדש שעבר באביב האחרון פתח את הדלת להצבעה רבת מועמדים. אולם בפועל החוק הכיל הגבלות שמנעו התמודדות של חברי האופוזיציה, המתגוררים מחוץ למדינה, דוגמת קריטריונים הדורשים כי המועמד יגור בסוריה בעשור האחרון או שלא יחזיק באזרחות נוספת.

 

מתוך סך של 20 מועמדים שנרשמו להתמודד בבחירות לנשיאות, בית המשפט החוקתי אישר רק שלושה: אסד, אל-נורי ומאהר עבד אל-חפיז חג'אר, נציג העיר חלב בפרלמנט. האופוזיציה הסורית בזה להכרזה כי הבחירות יהיו הוגנות וחופשיות ולעגה להאג'ר ולאל-נורי - חסרי הכרה פוליטית - בטענה כי הם על תקן בובות בתיאטרון פוליטי.

 

אל נורי, איש עסקים שלמד בארצות הברית, דוחה את הטענה הזו על הסף. "אני מועמד רציני לבחירות לנשיאות", הוא מכריז בפני כתבי AP במלון בדמשק. "אני לא ישן, אני עובד קשה, יום ולילה, ואני רוצה לנצח את הבחירות. אני לא אכנע".

שלט חוצות של אסד בדמשק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שלט חוצות של אסד בדמשק(צילום: EPA)
 

אולם במקביל, הוא לא ממהר להאשים את אסד במה שקורה במדינה ומצמצם את הביקורת שלו לכשלונות הממשלה בטיפול בכלכלה, בצורה שאינה מטילה את האשמה על אסד עצמו אלא על המקורבים לו.

 

"חייבים לכבד את מה שאסד עושה"

"אני מאמין שהנשיא אסד הוא מנהיג חזק", הוא טוען. "כשרואים מנהיג כמוהו, לוחם במלחמה כזו ובטרור בלתי נתפס - פעולות טרור קורות בכל מקום במדינה - אתה חייב לכבד את מה שהוא עושה".

 

"אני יכול להגיד לנשיא אסד, 'כן, הדרך הפוליטית שלך טובה', אבל אני חושב שהאנשים שלו, הכלכלנים שבממשלתו, לא עשו טוב למדינה בעשור האחרון", מוסיף.

בחירות מכורות מראש? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בחירות מכורות מראש?(צילום: EPA)

"מנהיג חזק". אסד מבקר משפחות הרוגים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מנהיג חזק". אסד מבקר משפחות הרוגים(צילום: AFP)

אל-נורי מאשים בבעיות הכלכליות של המדינה את קטאר וטורקיה, שתיהן נחשבות לתומכות הגדולות של המורדים באסד וזוכות רבות לביקורת מצד הממשלה הסורית. הוא טוען כי דוחא ואנקרה בגדו באמון סוריה אחרי שאסד פתח את שוקי הכלכלה הסורית בעשור האחרון.

 

"נתנו לטורקים ולקטארים הזדמנויות בלתי נתפסות בשוק שלנו", הוא מכריז. "אבל אני לא יכול להמשיך להאשים את הנשיא אסד על מה שהוא עשה. אני חייב להאשים את הבוגדים משום שהם לא התנהלו בדרך הנכונה. במיוחד הקטארים והטורקים".

 

מלחמת האזרחים? שלושת המועמדים תמימי דעים

בנוגע לנושא הבוער ביותר בסוריה - מלחמת האזרחים - אל-נורי מצהיר כי לא היה מטפל בו אחרת מאסד או מיריבו, האג'ר. "שלושתנו מסכימים במאת האחוזים שהדרך לטפל במשבר הסורי היא דרך נקודת מבט פוליטית-צבאית".

 

האג'ר, מתחרה נוסף לאסד, מסכים וטוען כי בכל הנוגע לנושאים כמו ריבונות ומאבק בטרור - "שני המועמדים הנוספים ואנוכי נמצאים באותו הצד. אני לא חושב שיש מישהו שפוי שיכול לנטוש את הסוגיות האלה". בשיחה טלפונית עם AP מדמשק, האג'ר לא הצליח כמעט להבדיל עצמו מאסד חוץ מאמירה דלפיה יניח "תוכנית פוליטית שונה על השולחן, שטרם נשקלה

עד כה".

 

אל-נורי מצדו הרחיב על הצעותיו לשינוי פניה של סוריה. לדבריו, הוא מעוניין להקים כלכלה חדשה, חכמה וחופשית ולהחיל רפורמות מנהליות כדי לצמצם את השחיתות ואת העוני. הקמפיין של אל-נורי שועט. בשלושת השבועות האחרונות הוא מופיע בכלי התקשורת ועל שלטי חוצות בדמשק.

 

"אני יודע שאני מתחרה מול נשיא שהוביל את המדינה הזו זה 14 שנים. אני יודע שאביו לפני כן היה נשיא מעולה ואהוב בקרב סורים רבים ושלט במדינה במשך 30 שנה", אמר אל-נורי. "מדובר בשושלת משפחתית ששלטה בסוריה במשך 44 שנים וצברה תומכים רבים בחברה וסורים רבים מאמינים בה. אבל זה לא אומר שצריך להסס אם להמשיך ולזכות בבחירות הללו".


פורסם לראשונה 01/06/2014 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים