שתף קטע נבחר

ביקור פרס בוותיקן: מפגש מדיני ומכה לנתניהו

הנשיא ואבו מאזן מגיעים לתפילה אצל האפיפיור, אבל למעשה ינסו לקדם את המו"מ על אפו ועל חמתו של רה"מ. נתניהו ייאלץ לצפות כיצד החרם שלו על הפלסטינים סופג חבטה נוספת. וגם: למה התפילה בוותיקן הועברה לגינה?

אירוע ממלכתי-סמלי או מפגש מדיני? שבועיים אחרי ביקור האפיפיור פרנסיסקוס בישראל וברשות הפלסטינית, יתקיים היום (א') "ביקור הגומלין" של נשיא המדינה שמעון פרס ויו"ר הרשות אבו מאזן. השניים יגיעו לוותיקן בעקבות הזמנת האפיפיור להשתתף בתפילה לשלום, אך מבחינת פרס ואבו מאזן לא מדובר בטקס ייצוגי בלבד.

 

עוד בחדשות:

 

הנסיעה של פרס מהווה מכה פומבית נוספת לראש הממשלה בנימין נתניהו. בשבוע שעבר, בעקבות הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית, החליט הקבינט המדיני-ביטחוני בראשותו לנתק מגע מאבו מאזן ולהטיל סנקציות על הרשות. אלא שנתניהו יצפה מחר בפרס מתקבל בהוד והדר בוותיקן ומשתתף במפגש המוגדר "תפילה למען השלום", אך למעשה הוא מפגש מדיני לכל דבר ועניין.

 

זאת כאמור המכה השנייה שסופגת מדיניות החרם של נתניהו על האחדות הפלסטינית. הראשונה הגיעה זמן קצר לאחר השבעת הממשלה ברמאללה, עם הודעת הממשל האמריקני שלפיה יכיר בממשלה החדשה וימשיך להזרים לה סיוע כלכלי. שבוע לאחר מכן, בשעה שישראל נמצאת תחת מצור מדיני ובשיאו של בידוד בינלאומי, יוצא פרס, על אפו ועל חמתו של ראש הממשלה, להיפגש אישית עם אבו מאזן ולדחוף לחידוש התהליך המדיני.

האפיפיור בבית לחם, בחודש שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האפיפיור בבית לחם, בחודש שעבר(צילום: AFP)

בניגוד לנתניהו, הנשיא סבור כי למרות הממשלה החדשה, המו"מ בין ישראל לפלסטינים מוכרח להתחדש. בעוד כמה שבועות יעזוב פרס את בית הנשיא, והוא מתכוון להתגייס במלוא הכוח על מנת לפעול בזירה המדינית לקידום התהליך בין הצדדים. מי שמכיר את פרס סבור שהוא יפעל לגיבוש נייר מסגרת להסכם, על מנת להניחו על השולחן ולהציגו כעובדה מוגמרת.  

 

בגלל הרב הראשי: התפילה בגינה

לפי תוכנית הוותיקן, הטקס ייערך במתכונת שתשלב את שלוש הדתות: הרבנים במשלחת יקראו פסוקי שלום

מהתנ"ך, הנוצרים יקראו פסוקי שלום מן הברית החדשה והמוסלמים יקראו פסוקי שלום מן הקוראן. 

 

לקראת הביקור נדרש הוותיקן לכמה אילוצים אדמיניסטרטיביים בגלל דרישות ישראליות. הרב הראשי יצחק יוסף פנה לנשיא פרס וטען שהטקס צריך להתנהל במקום שלא מכיל סממנים נוצריים, מאחר שהדבר אסור על פי היהדות. בית הנשיא העביר את הדרישה לוותיקן, ושם נעתרו לבקשה. לפיכך, הטקס ייערך בגינת הוותיקן.

 

החלק "היהודי" בתפילה המשולשת יכלול את פרקי תהילים ח', קמ"ז, כ"ה וק"ל, קטע מתפילת יום כיפור ותפילה לשלום של רבי נחמן מברסלב.

 

אל הנשיא פרס ויו"ר הרשות אבו מאזן יתלוו משלחות הכוללות רבנים, כמרים ואימאמים. לאחר שלוש התפילות יקרא האפיפיור יחד עם שני המנהיגים פסוקים אשר ייבחרו על ידם ומסמלים לדעתם את הכמיהה לשלום. פרס צפוי לקרוא במהלך הטקס למנהיגי כל הדתות לפעול להוקעת הטרור.

 

במשלחת אנשי הדת מהצד הישראלי, אשר הורכבה בשיתוף הרבנות הראשית, ייקחו חלק בין השאר חבר מועצת הרבנות הראשית בישראל הרב ד"ר רצון ערוסי, חתן פרס ישראל הרב פרופ' דניאל שפרבר, אחראי על היחסים בין הדתות לרבנות הראשית לישראל הרב דוד רוזן, יו"ר ועד מאמיני הדת המוסלמית השייח מוחמד כיוואן, ומנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית השייח מואפק טריף.

 

מהצד הפלסטיני תגיע עם אבו מאזן משלחת הכוללת אנשי דת מוסלמים ונוצרים מהרשות הפלסטינית.

 

בהודעת הוותיקן נכתב: "אנו מתכנסים כאן, ישראלים ופלסטינים, יהודים, נוצרים ומוסלמים, כדי שכל אחד מאיתנו יוכל להביע את כמיהתו לשלם לארץ הקודש ואלה השוכנים בה".

פורסם לראשונה 07/06/2014 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
האפיפיור והנשיא פרס במהלך הביקור בישראל
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים