שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר ישוב, EPA, ירון ברנר, מאיר אזולאי, ששון טירם, גיל יוחנן

מרוץ החיסולים: מלחמה בדרך לבית הנשיא

החקירה נגד סילבן שלום, חשיפת ההסכם הסודי של מאיר שטרית, הסרטון שמשמיץ את ריבלין וההלוואה של פואד בן אליעזר - קמפיין מלוכלך כל כך לא זכור במערכת הפוליטית שנים ארוכות. בינתיים ראש הממשלה מנסה לנצל את ההזדמנות ולפעול לדחיית הבחירות. השרים סער, כץ ולפיד מתנגדים

אם לא תתקבל היום (יום א') החלטה בלתי צפויה, ביום שלישי אמורה להגיע לסיומה אחת ההתמודדויות המלוכלכות ביותר שידעה הפוליטיקה הישראלית, ודווקא על התפקיד המכובד מכולם: נשיא מדינת ישראל. אלא שבמרוץ הזה גם שלושה ימים הם נצח, ויש מי שטוענים שהדרמה סביב רשימת המתמודדים הסופית עדיין רחוקה מסיום - ושבקרוב יישלפו שפנים נוספים מהכובע. בעבודה, לאחר פרישת בנימין בן אליעזר שעליה פורסם לראשונה ב-ynet, טרם החליטו במי לתמוך. יו"ר המפלגה יצחק הרצוג ויו"ר הסיעה איתן כבל ידונו בהיתכנות שכל סיעות האופוזיציה יתמכו במועמד מוסכם.

 

עוד על המרוץ לנשיאות:

 

חברי כנסת ותיקים סיפרו שבכל שנותיהם הם לא זוכרים מערכת בחירות לנשיאות שכללה יצרים רבים כל כך ורשימת חיסולים כה מובהקת. גורם פוליטי אמר: "המרוץ יצר תחושת מיאוס קשה מאוד בציבור, שמקיא את הקרבות הפוליטיים האלה ומחפש משהו אחר. מרוץ כל כך מלוכלך לתפקיד כל כך ממלכתי עוד לא היה פה. הימים האחרונים יצרו אווירה קשה, טעם מר, ומעל הכול רצון שיסתיים כבר המרוץ המבחיל". 

 

 (צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA) (צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA)
(צילום: AP, אביהו שפירא, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, EPA)

 

 

סילבן שלום. החקירה נסגרה, הוא נשאר בחוץ (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
סילבן שלום. החקירה נסגרה, הוא נשאר בחוץ(צילום: רועי עידן)

בן אליעזר ונניקשווילי. ככל שהשתפרו הסיכויים שייבחר, גברו גם הסיכויים שייחקר  ()
בן אליעזר ונניקשווילי. ככל שהשתפרו הסיכויים שייבחר, גברו גם הסיכויים שייחקר

עד לפני חודש וחצי נחשב השר סילבן שלום (הליכוד ביתנו) לבעל סיכוי גבוה לנצח בקרב, אבל מיד כשהתבררו כוונותיו להתמודד התפוצצה פרשת ההטרדה המינית שבה היה מעורב לכאורה לפני כעשור וחצי. היא הוכחשה על ידו כל העת והחקירה נסגרה, אולם כדור שלג שהולידה הותיר אותו מחוץ למרוץ.

 

קצת לאחר מכן התייצב גם המועמד ח"כ מאיר שטרית (התנועה) מול פרשה משלו: בתקשורת נחשף הסכם סודי שעליו חתם עם אישה שעבדה בביתו כעוזרת בית, ובמסגרתו שילם סכום גבוה כדי להסדיר עמה נושא שפרטיו עד היום נותרו חסויים. הפרשה סביב שטרית, שנחשב מועמד שוליים וכעת התחזק בעקבות פרישתו של בן אליעזר, גוועה בתוך זמן קצר יחסית.

 

אלא שאז נשלח ל-120 חברי הכנסת סרטון משמיץ – אם כי חלבי יחסית – נגד ראובן ריבלין. גם פרשת הסרטון התאיידה, ולכאורה נשמר השקט לתקופה, אולם בסוף השבוע התפוצצה חקירת ההלוואה שנתן המיליארדר אברהם נניקשווילי לבן אליעזר.

 

ככל שסיכוייו של בן אליעזר גברו בתקופה האחרונה היו בכנסת מי שצפו שהשאלות בנוגע להונו האישי יתפוצצו בעיתוי הכי פחות נכון מבחינתו. ואכן, הוא הוזמן לחקירה ארבעה ימים בלבד לפני שהח"כים הלכו להצביע, ובחלוף יממה הודיע שהוא מחוץ למרוץ. בן אליעזר, שמלבד היותו מועמד מפלגת העבודה זכה גם לתמיכה לא מבוטלת ביתר סיעות השמאל ואפילו היה אמור לגרוף כמה קולות מהקואליציה, זנח את הקרב הפוליטי לטובת הקרב על שמו הטוב.

ריבלין. סרטון מכפיש (צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות") (צילום: אלכס קולומויסקי
ריבלין. סרטון מכפיש(צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות")

שטרית. הסכם עלום עם עוזרת הבית (צילום: אלי מנדלבאום ) (צילום: אלי מנדלבאום )
שטרית. הסכם עלום עם עוזרת הבית(צילום: אלי מנדלבאום )

במערכת הפוליטית יש מי שמאשימים את המשטרה בניסיון התערבות, וטוענים שהתזמון שבו נקרא לחקירה מדיף ריח רע, אולם כך או כך, גם הם מיהרו דקות ספורות לאחר מכן לשרטט את מפת המתחזקים (מועמדי השוליים) והמפסידים. "לשטרית יש את כל הנתונים לפתח תנופה", אמר גורם במערכת הפוליטית. "הוא מהקואליציה, הוא מחזיק בעמדת מרכז-שמאל, מזרחי ועם ניסיון פוליטי. הפרישה של פואד יכולה להביא אותו לקדמת הבמה. הוא מועמד שיכול להיות מקובל גם בקואליציה וגם באופוזיציה".

 

נתניהו מעוניין בדחיית הבחירות

היום הודיעו אנשי מרצ כי יקבלו את המלצת יו"ר המפלגה זהבה גלאון ויצביעו לדליה דורנר. בעבודה מתלבטים במי לתמוך. חבריה התכנסו במוצאי השבת בתל אביב כדי לנסות לעכל את האירועים הדרמטיים של סוף-השבוע ולהחליט על דרך מוסכמת, אולם לא הגיעו להחלטה. "בתוך הסיעה יש עמדות לכאן ולכאן ומגוון רחב של דעות. אנחנו לא פוסלים אף מועמד ואני מקווה שנצליח לגבש מועמד משותף", אמר בתום הישיבה בת השעתיים ראש הסיעה, ח"כ איתן כבל.

 

השר גדעון סער. לא לדחות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר גדעון סער. לא לדחות(צילום: מוטי קמחי)

 

ח"כ שלי יחימוביץ' העבירה בסיום הישיבה מסר לראש הממשלה. "אין לי ספק שנושא דחיית הבחירות הגיע ישירות ממעונו של ראש הממשלה. אני קוראת ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להמשיך לנהוג בממלכתיות כפי שהוא נהג עד עכשיו ולקיים את הבחירות במועדן ולא למשוך את הפארסה הזאת עד אין סוף".

  

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר לפני הישיבה: "יש עוד כמה ימים עד הבחירות. בכוונתי לקיים התייעצות עם ראשי המפלגות וסיעות האופוזיציה ולהגיע להסכמה אחידה על מועמד או מועמדת". מנגד, ח"כ איציק שמולי אמר: "אין שום אפשרות להתכנס מאחורי מועמד אחד ולכן יש לאפשר חופש הצבעה". לכך יש להוסיף שח"כ יחימוביץ' הודיעה כבר בשבוע שעבר שתתמוך בראובן ריבלין.

 

בינתיים, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הודיע כי יקיים בבוקר ישיבה מיוחדת עם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, ועם גורמים רלוונטיים נוספים, באשר למצב החדש שנוצר במרוץ לנשיאות, ותישקל אפשרות לדחות את הבחירות לנשיאות.

 

מתנגדי האפשרות הזאת, בהם אנשי מפלגת העבודה, מיהרו להגיב. יו"ר יש עתיד, השר יאיר לפיד, אמר: "נתנגד לכל יוזמה לדחות את הבחירות לנשיאות". שר התחבורה ישראל כ"ץ הדגיש: "אסור לדחות את הבחירות. יש לאפשר לנשיא חדש להתחיל מיד בתפקידו", ושר הפנים גדעון סער הוסיף: "כל ניסיון לדחיית הבחירות יעצים את הפגיעה בכנסת, במוסד הנשיאות ובדמוקרטיה הישראלית".

 

מי שכן מעוניין בדחייה הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמנסה לנצל את ההזדמנות ולבחון מחדש הובלת מהלך לביטול מוסד הנשיאות, או לכל הפחות להכניס מועמד חדש לזירה. ביומיים האחרונים הוא קיים סדרת התייעצויות הנוגעות בכך. מלשכתו של נתניהו נמסר: "ראש הממשלה אינו פועל לדחיית הבחירות לנשיאות. מועמדו היה ונותר ראובן ריבלין".


פורסם לראשונה 08/06/2014 00:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בן קלמר
בנימין בן אליעזר
צילום: בן קלמר
מומלצים