שתף קטע נבחר

מבית"ר ירושלים לבית הנשיא: מי אתה רובי ריבלין?

שבע שנים לאחר שהפסיד לשמעון פרס, יחליף אותו יו"ר הכנסת בעבר כנשיא המדינה. הילד הירושלמי, דור שמיני בארץ, צמח בתנועת החרות - ולא פזל לצדדים. "נבחרנו לשרת, לא נבחרנו לנצח", אמר בעבר. והפעם הוא ניצח

הכירו את הנשיא הנבחר: הוא היה מראשי קבוצת בית"ר ירושלים, סגן ראש העיר ירושלים ומכהן כחבר כנסת כ-20 שנה. תפקידיו הבולטים עד כה היו שר התקשורת ויו"ר הכנסת. היום (ג') נבחר ראובן ריבלין לנשיא העשירי של מדינת ישראל.

 

ריבלין, דור שמיני בארץ, נולד בספטמבר 1939 בירושלים לפרופסור יוסף יואל ריבלין, שגם שמו הוזכר כמועמד לנשיאות המדינה לפני כ-50 שנה. הוא גדל בשכונת רחביה ולמד בגימנסיה העברית בשכונה. בשירותו הצבאי היה קצין מודיעין, ובמלחמת ששת הימים, בין היתר, היה בחפ"ק של מרדכי (מוטה) גור בבית ספר לשוטרים בירושלים. אותה חטיבה שיחררה את הכותל המערבי. את שירות המילואים סיים בדרגת רב-סרן. לאחר שהשתחרר מצה"ל הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

 

ריבלין יוצא מביתו, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ריבלין יוצא מביתו, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)
 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

הנשיא המכהן ומחליפו (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
הנשיא המכהן ומחליפו(צילום: תומריקו)

באמצע שנות ה-60 הפך ריבלין לדמות מרכזית בבית"ר ירושלים יחד עם אחיו אליעזר. הוא כיהן במספר תפקידים בקבוצה שהיוותה באותם ימים את הסמל של תנועת החרות. בין היתר היה יו"ר הקבוצה. בשנת 1971 העיד מול "ועדת עציוני" שחשפה הטיות משחקים בליגה הלאומית בכדורגל. ריבלין היה בין אלו שחשפו אי-סדרים בקבוצות האחרות בליגה.

 

בשנת 1978 נבחר ריבלין לראשונה למועצת העיר ירושלים, תפקיד שבו כיהן במשך 10 שנים. באותן שנים הוא כיהן גם כחבר מועצת המנהלים של אל על ויו"ר המוסד לבטיחות וגהות. בין לבין, ב-1984, התמודד על מקום בכנסת והוצב במקום ה-51 ברשימת הליכוד. בין השנים 1986 ל-1993 היה יו"ר תנועת החרות בירושלים.

ריבלין, פרס ונתניהו (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ריבלין, פרס ונתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי)


ריבלין ונכדיו (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ריבלין ונכדיו(צילום: אלכס קולומויסקי)

בנובמבר 1988 נבחר ריבלין לראשונה לכנסת מטעם הליכוד. הוא כיהן כיו"ר הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול והיה חבר בוועדת החוץ והביטחון. לקראת הבחירות לרשויות המקומיות ב-1989 התמודד ריבלין מול המועמד האלמוני יחסית, אל"מ במיל' שמואל פרסבורגר, לראשות רשימת הליכוד. כיוון שהסניף היה מפוצל וריבלין זוהה אז כאיש מחנהו של דוד לוי, נבחר פרסבורגר להיות מועמד הליכוד לראשות העיר ירושלים, והפסיד בבחירות לטדי קולק.

 

לקראת הבחירות ב-1992 נדחק ריבלין מרשימת הליכוד בכנסת, לאחר שלא נבחר ברשימה הרביעית, כיוון שעדיין המשיך להיות מזוהה עם דוד לוי. בין לבין הוא הודח מראשות סניף הליכוד בבירה. ב-1993 ניסה ריבלין שוב להתמודד בבחירות המקדימות בליכוד לקביעת המועמד לראשות העיר ירושלים, אבל הפסיד בסופו של דבר בהפרש ניכר לאהוד אולמרט, שנבחר כמה חודשים לאחר מכן לראש העיר בבירה.

ריבלין ובן אליעזר בעת ההצבעה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ריבלין ובן אליעזר בעת ההצבעה(צילום: גיל יוחנן)


 (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
(צילום: עטא עוויסאת)
 

ב-1995 פרש דוד לוי מהליכוד והקים את תנועת גשר. ריבלין, בלשון הציורית המאפיינת אותו, אמר אז: "הליכוד בלי לוי זה כמו פיתה בלי פלאפל". למרות שהאיש שלמחנהו השתייך עזב את המפלגה, נשאר ריבלין נאמן לליכוד למרות שלא היה אז חבר כנסת. הנאמנות השתלמה לו והוא נבחר במקום ה-33 בבחירות המקדימות, אבל המפלגה קיבלה 32 מנדטים. בסופו של דבר ב-1996 חזר לכהן כחבר כנסת, לאחר שח"כ אליהו בן-אלישר מונה לשגריר בוושינגטון. ריבלין אמר אז: "שמתי רגל של ארנבת בכיס, כדי לא להאמין עוד באמונות טפלות".

 

ריבלין, שניחן גם בחוש הומור, עורר את זעמם של כמה מחבריו למפלגה, שאמרו כי הוא מגזים ב"מופעי סטנד-אפ פוליטיים על חשבון התנועה". ישראל כץ כינה את ריבלין "מוקיון", וזה השיב לו "אלים" בעימות ביניהם ב-1999. באותה שנה זינק ריבלין למקום ה-10 ברשימת הליכוד לכנסת, אך בעקבות ההפסד של בנימין נתניהו לאהוד ברק הייתה המפלגה באופוזיציה.

ריבלין ב"סלפי" עם חוטובלי, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ריבלין ב"סלפי" עם חוטובלי, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

ריבלין וליברמן ב-1987 (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
ריבלין וליברמן ב-1987(צילום: יוסי רוט)
 

ב-2001, לאחר שאריאל שרון גבר על אהוד ברק בבחירות הישירות לראשות הממשלה, מונה ריבלין לשר התקשורת - תפקיד שבו כיהן כמעט שנתיים. בתקופה זו הוא קידם את שירותי האינטרנט המהיר, פתח את שוק התמסורת ותקשורת הנתונים לתחרות ויזם רפורמה בשירות הדואר. מנגד הוא לא הצליח לקדם את הפרטת בזק ואת פתיחתו המלאה של שוק התקשורת הפנים-ארצי לתחרות.

 

בפברואר 2003, לאחר ששרון שוב נבחר לראשות הממשלה, מונה ריבלין ליו"ר הכנסת ה-16. הוא הבטיח זמן קצר לפני כניסתו לתפקיד "אהיה יו"ר הכנסת של כ-ו-ל-ם". 104 חברי כנסת תמכו אז בריבלין לתפקיד. הוא עלה לדוכן הנואמים כדי להודות לבוחריו והתקשה להסתיר את הדמעות. דני נוימן, כוכב העבר של בית"ר ירושלים ומי שהיה קפטן הקבוצה, סיכם: "ריבלין יבעט עכשיו את כל הכדורים לשער הנכון. האיש הזה גידל אותי ואת הקבוצה. הוא משלנו". ריבלין אמר בנאומו הראשון כיו"ר: "נבחרנו לשרת. לא נבחרנו לנצח. הבית הזה הוא בית זכוכית. אנו עומדים מדי יום למשפט הציבור".

ריבלין כיו"ר הכנסת, 2003 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ריבלין כיו"ר הכנסת, 2003(צילום: אלכס קולומויסקי)


ריבלין, קצב ושרון, 2005 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ריבלין, קצב ושרון, 2005(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

ריבלין נשאר בליכוד גם לאחר שאריאל שרון, האיש שאליו התקרב לאחר עזיבתו של דוד לוי, הקים את קדימה. הוא ניסה לאחר הפיצול להפיל את ממשלת שרון ולגבש רוב של 61 חברי כנסת כדי להחליף אותו, אך כשל. ב-2006 הוא נבחר למקום השביעי ברשימת הליכוד לכנסת, אבל נדחק לספסלי האופוזיציה כשהליכוד בראשות נתניהו ירד לשפל חסר תקדים של 12 מנדטים.

 

ב-2007 התמודד ריבלין בפעם הראשונה לתפקיד נשיא המדינה. הוא זכה לתמיכתם של 37 חברי כנסת ופרש לקראת ההצבעה בסיבוב השני, שבה בחרו חברי הכנסת את שמעון פרס לנשיא התשיעי.

 

 (צילום: shutterstock, גיל יוחנן) (צילום: shutterstock, גיל יוחנן)
(צילום: shutterstock, גיל יוחנן)

ב-2009 חזר נתניהו לכיסא ראש הממשלה ואילו ריבלין חזר לכיסא יו"ר הכנסת ה-18, לאחר שזכה בתמיכת 90 חברי כנסת. בתקופת כהונתו השנייה הוא קיבל החלטות שפגעו בקואליציה, בין היתר שלא לאפשר לסגני שרים להצביע בוועדות הכנסת, או להתנגד ל"חוק מופז". בתחילת כהונתו השנייה נוצר קרע בינו לבין ראש הממשלה נתניהו, אך השניים הגיעו להבנות כמה שבועות לאחר מכן. שנה לאחר מכן שוב היחסים בין

ריבלין לנתניהו, שידעו עליות ומורדות, התקררו. ריבלין תקף את ראש הממשלה ואמר: "אצלי, אשתי לא ממנה אנשים".

 

הסכסוך עלה לריבלין בתפקידו. נתניהו החליט למנות את ח"כ יולי אדלשטיין ליו"ר הכנסת ה-19. ריבלין אמר אז כשנתניהו ביקש לפגוש אותו: "אני טמבל אבל לא חמור". הוא אמר כמה ימים לאחר מכן כי שלושה אנשים לא רצו אותו בתפקיד - נתניהו, ליברמן ו"אדם שלישי שנמצא תמיד במרכז העניינים, אבל נשאר מאחורי הקלעים", במה שנתפס כרמז לשרה נתניהו.

 

בכנסת הנוכחית מכהן ריבלין כחבר בוועדת החוץ והביטחון וחבר בוועדת הכספים והוא אחד מחברי הכנסת הבודדים שבליכוד שאינו שר, סגן שר או יו"ר ועדה. גם הדרך לתפקיד מועמד הליכוד לנשיאות המדינה הייתה לא קלה עבורו, למרות שזכה בסופו של דבר לתמיכה מנתניהו. האחרון ניסה להביא לתפקיד את דוד לוי וגם את חתן פרס נובל, פרופ' אלי ויזל, אך כשהשניים סירבו להצעה, הוא נאלץ לתמוך בריבלין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רובי ריבלין. בן של פרופסור
מומלצים