שתף קטע נבחר

ראובן ריבלין נבחר לנשיא המדינה ה-10

בתום קרב רווי השמצות נקבע כי ראובן (רובי) ריבלין הוא הנשיא העשירי של ישראל. בהצבעה הדרמטית בסיבוב השני קיבל ריבלין את תמיכתם של 63 חברי כנסת, לעומת 53 שתמכו במאיר שטרית. בנאום הניצחון אמר ריבלין: "מעכשיו אני איש של כולם. תחי הדמוקרטיה הישראלית! תחי מדינת ישראל!"

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הכריז בצהריים (יום ג') על בחירתו של ח"כ ראובן (רובי) ריבלין לתפקיד נשיא המדינה העשירי של מדינת ישראל. ריבלין, שקיבל את תמיכתם של 63 חברי כנסת, ניצח בסיבוב השני את ח"כ מאיר שטרית, שבו תמכו 53 חברי כנסת. בחודש הבא יחליף ריבלין את הנשיא היוצא שמעון פרס. המנצח ריבלין בכה מהתרגשות לאחר ניצחונו והתקשר לרעייתו: "בואי נחמה, ניצחנו". שטרית מצדו אמר: "מבחינתי התוצאה טובה ומכובדת, כל הכבוד לרובי". ynet העביר שידור חי ממוקדי ההתרחשויות בכנסת.

 

ריבלין הנשיא ה-10 - כתבות נוספות:

בלעדי: "יש! יש!" - ריבלין מגלה שנבחר

"המועמד הראוי נבחר". הח"כים מגיבים

מבית"ר ירושלים לבית הנשיא: מי אתה רובי ריבלין?

בשיא המתח: סלפי עם שטרית וריבלין

 

ריבלין לאחר ההודעה על זכייתו (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ריבלין לאחר ההודעה על זכייתו(צילום: עידו ארז)

ריבלין, אדלשטיין ונתניהו (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
ריבלין, אדלשטיין ונתניהו(צילום: גיל יוחנן )
 

לאחר פרסום התוצאות ראובן ריבלין נשא נאום ניצחון באולם שאגאל בכנסת. "איזה פייט נתת", אמר הנשיא הנבחר לח"כ מאיר שטרית. "הגענו לסופה של מערכת בחירות קשה ומטלטלת, אמון הציבור במוסד הנשיאות ספג פגיעה קשה וחובתנו לשקמו ולהשיבו". ריבלין הוסיף ואמר: "כנסת ישראל הייתה עבורי בית".

 

ריבלין התמקד בנאומו גם בסיום תפקידו כחבר כנסת לאחר שנבחר אליה לראשונה בשנת 1988. "מה גדולה אהבתי אליו וכן גם אליכם. הכנסת היא סם החיים של הדמוקרטיה הישראלית. החל מרגע זה אני מתחיל תהליך של פרידה אישית מהמקום שהיה לביתי, מהלשכות דרך הוועדות".

 

בחירתו לנשיא מאלצת את ריבלין גם לעזוב את ביתו הפוליטי – הליכוד. "המפלגה הייתה לי לבית ושאמרתי שהיא תהיה ביתי עד שלא אוכל לעמוד על דעתי יותר אלא אם החוק יחייב אותי לעזוב את הבית. כעת אני לא איש של מפלגה ואינני איש של תנועה. אני איש של כולם. איש העם".

 

ריבלין ציין בנאומו את חבריו שסייעו לו להיבחר, בהם אנשי הליכוד גדעון סער וחיים כץ, אך לא רק. "גם לחברי אלי ישי ולחברתי ח"כ שלי יחימוביץ' אני מודה ואנו מוכיחים שגם בתהום פעורה אפשר לחיות בחברה הישראלית ביחד למרות חילוקי הדעות".

 

ריבלין ביקש לפנות לרעייתו נחמה ולילדיו. "רעייתי האהובה נחמה, ילדיי ונכדיי והם רבים ולכן לא אמנה אותם. בלעדי אהבתם ותמיכתם לא היה כלום". לסיום פנה הנשיא הנבחר לעם ישראל ואמר: "אני עומד לפניכם עם השליחות וכובד האחריות ובענווה אמיתית של ירושלמי. מודה לכם על אמונכם. תחי הדמוקרטיה הישראלית. תחי מדינת ישראל".

 

לאחר נאומו של ריבלין טלפן הנשיא שמעון פרס ליורשו. "אני מתכבד לדבר עם כבוד הנשיא הבא הראוי לכך ואני שמח על כך. אני יודע שזה תפקיד שעמו אחריות רבה. אתה צריך לשקול כל מילה. אני עומד לרשותך בכל נושא ונשמח לעשות מה שאנו יכולים כדי להעביר את התפקיד בצורה מכובדת בנפש חפצה". ריבלין הודה לפרס על דבריו. "יהיה לי קשה להיכנס לנעליך הגדולות. תודה רבה לך שמעון יקירי".

ריבלין בשיחת טלפון עם פרס: "נכנס לנעליך הגדולות" (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
ריבלין בשיחת טלפון עם פרס: "נכנס לנעליך הגדולות"(צילום: גיל יוחנן )
 

ריבלין בכותל (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
ריבלין בכותל(צילום: גיל יוחנן )

שלטי ברכה שהכינו שכניו של ריבלין (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
שלטי ברכה שהכינו שכניו של ריבלין(צילום: עידו ארז)

לפני כן בירך ראש הממשלה בנימין נתניהו את ריבלין ואמר לו: "עומדות בפניך שתי משימות גדולות: ללכד את העם מבפנים על כל חלקיו ושכבותיו. המשימה השנייה היא לייצג את מדינת ישראל כלפי העולם. ישראל היא המדינה המאותגרת ביותר עלי אדמות. עד היום הצלחנו להדוף את האיומים על קיומנו, לפתח את המדינה ולקלוט מיליוני עולים ולבנות כאן מדינה לתפארת, אבל אי אפשר לנוח על זרי הדפנה".

 

גם יו"ר האופוזיציה, יצחק (בוז'י) הרצוג, בירך את ריבלין באולם שאגאל במשכן. "אני משוכנע שתהיה נשיא נפלא ותהווה אוזן קשבת גם לאלה שדעותיהם אינן כמו שלך. אני יוכל לומר בפה מלא בשם האופוזיציה: 'תחי, לך, עלה והצלח'.

 

המנצח הגדול של הבחירות, לבד מריבלין, הוא שר הפנים גדעון סער. סער הוא אדריכל הניצחון של ריבלין. הוא ליווה אותו גם בבחירות הקודמות לפני שבע שנים, והיה ראש מטהו בבחירות הנוכחיות. כאשר ניסה נתניהו לבטל את מוסד הנשיאות כדי למנוע מריבלין להיות נשיא, היה זה סער שסיכל את היוזמה. כעת יש מי שמדברים על סער כמי שעשוי לנסות ולרשת את נתניהו. מכיוון שהנשיא הוא זה שבוחר מיהו חבר הכנסת שירכיב את הממשלה, הקשר החם בין ריבלין לסער ודאי צריך להטריד את ראש הממשלה נתניהו.

 

ההצבעה בסיבוב השני נערכה בתום מאבק דרמטי בסיבוב הראשון שבו קיבל ריבלין 44 קולות, לעומת 31 שקיבל שטרית. השניים הקדימו את יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק שבה תמכו 28 חברי כנסת,

 השופטת בדימוס דליה דורנר שקיבלה 13 קולות וחתן פרס נובל פרופ' דן שכטמן שהסתפק בתמיכה של קול אחד.

 

אחרי המרוץ הצמוד בסיבוב הראשון התפתח במשכן קרב על העברת התמיכה של חברי כנסת שבחרו באיציק, דורנר ושכטמן לעברו של שטרית. בליכוד ניסו לשמור על כוחו של ריבלין והיו מי שהכריזו על "מאבק בין מועמד הימין למועמד השמאל".

ריבלין לפני ההודעה על בחירתו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ריבלין לפני ההודעה על בחירתו(צילום: גיל יוחנן)

המנצח הגדול של הבחירות לנשיאות. שר הפנים סער (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
המנצח הגדול של הבחירות לנשיאות. שר הפנים סער(צילום: עידו ארז)

ראשי המטה של ריבלין, גדעון סער וחיים כץ, ניסו לגייס את כמי שמוגדרים כ"מחנה הלאומי" ולהשיג תמיכה ממי שרואים בריבלין "דמוקרט גדול", כדבריהם. בצד השני הפעיל יו"ר העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג לחצים על יו"ר יש עתיד יאיר לפיד להתגייס לבחירת שטרית.

 

אחרי בחירתו של ריבלין אמר ח"כ חיים כץ כי "עם ישראל קיבל מה שהיה צריך לקבל - את רובי ריבלין כנשיא, ואין מאושר ממני. מערכת הבחירות הזו הייתה לא קלה, אך מעניינת, ולאחר שהקרב היה קשה, הניצחון כל כך מתוק. חבל שזה נגמר בסיבוב השני ולא כבר בסיבוב הראשון".

 

יו"ר תנועת ש"ס אריה דרעי בירך את ריבלין ואמר: "רובי הוא האיש הנכון במקום הנכון, יהודי חם שיביא כבוד למדינת ישראל ולעם ישראל". נחמה ריבלין, רעייתו של הנשיא הנבחר, אמרה: "אני שמחה שהיושר וההגינות ניצחו".

 

שר הכלכלה נפתלי בנט, שהביע תמיכה פומבית בריבלין, אמר בתום הסיבוב השני: "קיבלנו נשיא שמאמין בזכותו של עם ישראל ולא מתבייש להגיד את זה". שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בירך את ריבלין ואמר: "הוא יביא למשכן את ערכיו היהודיים והדמוקרטיים".

 

הבחישה לפני הסיבוב השני

לפני ההצבעה בסיבוב השני העריכו בכנסת כי רוב סיעת יש עתיד תתמוך בשטרית. גיסו, שר הרווחה מאיר כהן, פעל לגייס את סיעתו. גם סיעת מרצ הודיעה כי תתגייס ברובה לבחירת שטרית. יו"ר מרצ זהבה גלאון הצהירה כי כל חברי סיעתה מלבד אילן גילאון יצביעו לשטרית. המפסידה הגדולה דליה איציק נפגשה לאחר הסיבוב הראשון עם ח"כ שטרית, והבטיחה לסייע לו לקראת הסיבוב השני.

השר גלעד ארדן, אחד מתומכיו המובהקים של ריבלין, אמר לאחר הסיבוב הראשון: "רובי יכול לנצח, מוקדם לדבר על הפקות לקחים". מנגד, במהלך ההצבעה בסיבוב השני, אמר ח"כ שטרית במשדר המיוחד של ynet: "אעשה כמיטב יכולתי לייצג את כלל הציבור".

 

לפני תחילת ההצבעה בסיבוב הראשון התייחס יו"ר הכנסת אדלשטיין למאבק הצורם שקדם להצבעה. לדבריו, "הייתי רוצה לראות מרוץ אחר ולא הסתרתי את זה לרגע. אני מנסה לראות את חצי הכוס המלא ואומר שצריכה להיות תודעה היסטורית רחבה: אנחנו בוחרים נשיא חדש".

 

המפסיד בסיבוב השני, ח"כ שטרית, הביע אופטימיות לקראת ההצבעה בסיבוב הראשון ואמר אז: "אני חושב שיש לי סיכויים טובים. חל מהפך דרמטי השבוע בגלל פואד, כי אנחנו מאמינים באותה הדרך ולכן אני מקווה שמי שמצדד בו שיעביר את התמיכה אליי. תפקידי לשכנע את חברי הכנסת לבחור בי על בסיס הרקורד הטוב ביותר".

רכב הנשיאות הזמני של ריבלין ()
רכב הנשיאות הזמני של ריבלין

הסלפי של ח"כ שמולי עם ריבלין ושטרית ()
הסלפי של ח"כ שמולי עם ריבלין ושטרית
חיבוק אמיץ. ריבלין ושטרית (צילום: AP) (צילום: AP)
חיבוק אמיץ. ריבלין ושטרית(צילום: AP)

הנשיא החדש ריבלין בסלפי עם המפסיד שטרית וח"כ מירי רגב (צילום: דוברות הכנסת ) (צילום: דוברות הכנסת )
הנשיא החדש ריבלין בסלפי עם המפסיד שטרית וח"כ מירי רגב(צילום: דוברות הכנסת )

ניצחון בתום יום דרמטי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ניצחון בתום יום דרמטי(צילום: גיל יוחנן)

שני הפיינליסטים (צילום: דוברות הכנסת ) (צילום: דוברות הכנסת )
שני הפיינליסטים(צילום: דוברות הכנסת )

ריבלין בצאתו מביתו, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ריבלין בצאתו מביתו, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

ריבלין, דור שמיני בארץ, נולד בספטמבר 1939 בירושלים לפרופסור יוסף יואל ריבלין, שגם שמו הוזכר כמועמד לנשיאות המדינה לפני כ-50 שנה. הוא גדל בשכונת רחביה ולמד בגימנסיה העברית בשכונה. בשירותו הצבאי היה קצין מודיעין, ובמלחמת ששת הימים, בין היתר, היה בחפ"ק של מרדכי (מוטה) גור בבית ספר לשוטרים בירושלים. אותה חטיבה שיחררה את הכותל המערבי. את שירות המילואים סיים בדרגת רב-סרן. לאחר שהשתחרר מצה"ל הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

באמצע שנות ה-60 הפך ריבלין לדמות מרכזית בבית"ר ירושלים יחד עם אחיו אליעזר. הוא כיהן במספר תפקידים בקבוצה שהיוותה באותם ימים את הסמל של תנועת החרות. בין היתר היה יו"ר הקבוצה. בשנת 1971 העיד מול "ועדת עציוני" שחשפה הטיות משחקים בליגה הלאומית בכדורגל. ריבלין היה בין אלו שחשפו אי-סדרים בקבוצות האחרות בליגה.

 

בשנת 1978 נבחר ריבלין לראשונה למועצת העיר ירושלים, תפקיד שבו כיהן במשך 10 שנים. באותן שנים הוא כיהן גם כחבר מועצת המנהלים של אל על ויו"ר המוסד לבטיחות וגהות. בין לבין, ב-1984, התמודד על מקום לכנסת והוצב במקום ה-51 ברשימת הליכוד. בשנים 1993-1986 היה יו"ר תנועת החרות בירושלים.

 (צילום: shutterstock, גיל יוחנן) (צילום: shutterstock, גיל יוחנן)
(צילום: shutterstock, גיל יוחנן)

בנובמבר 1988 נבחר ריבלין לראשונה לכנסת מטעם הליכוד. הוא כיהן כיו"ר הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול והיה חבר בוועדת החוץ והביטחון. לקראת הבחירות לרשויות המקומיות ב-1989 התמודד ריבלין מול המועמד האלמוני יחסית, אל"מ במיל' שמואל פרסבורגר, לראשות רשימת הליכוד. כיוון שהסניף היה מפוצל וריבלין זוהה אז כאיש מחנהו של דוד לוי, נבחר פרסבורגר להיות מועמד הליכוד לראשות העיר ירושלים, והפסיד בבחירות לטדי קולק.

 

לקראת הבחירות ב-1992 נדחק ריבלין מרשימת הליכוד בכנסת, לאחר שלא נבחר ברשימה הרביעית, כיוון שעדיין המשיך להיות מזוהה עם דוד לוי. בין לבין הוא הודח מראשות סניף הליכוד בבירה. ב-1993 ניסה ריבלין שוב להתמודד בבחירות המקדימות בליכוד לקביעת המועמד לראשות העיר ירושלים, אבל הפסיד בסופו של דבר בהפרש ניכר לאהוד אולמרט, שנבחר כמה חודשים לאחר מכן לראש העיר בבירה. 

 

קמפיין רווי השמצות 

בניגוד לבחירות קודמות, ההצבעה הנוכחית התאפיינה בעיקר בשיקולים אישיים של חברי הכנסת, ולאו דווקא בשיוכם המפלגתי. "לא תהיה אג'נדה, לא יהיה ימין-שמאל ומועמדים של מפלגות", אמר אחד מראשי הסיעות בכנסת לפני ההצבעה. "יהיו הצבעות שישקפו שנאה למועמדים מסוימים והצבעות שקשורות בנקמה, היתר יתבססו על היכרות אישית עם המועמד ללא קשר להשתייכותו המפלגתית".

 

המרוץ לנשיאות - קמפיין ממושך שהחל למעשה כבר לפני חודשים ארוכים - הציג לא מעט תפניות אתיות-פליליות ובעיקר הפתעות פוליטיות. השר סילבן שלום (הליכוד ביתנו), אחד המועמדים בעלי התמיכה הפוטנציאלית הרבה ביותר, פרש במהלכו בעקבות פרשת ההטרדה המינית שבה היה מעורב לכאורה לפני כעשור וחצי. הכחשותיו וסגירת החקירה לא הועילו, וכדור שלג שהולידה הותיר אותו מחוץ למאבק.

 

ארבעה ימים לפני ההצבעה, ובצל הערכות כי סיכוייו להיבחר גוברים, זומן ח"כ בנימין בן אליעזר (העבודה) לחקירה תחת אזהרה בחשד לעבירות באשר למימון דירת היוקרה שלו ביפו. הוא פרש מהמרוץ, טען לביצוע "סיכול ממוקד" נגדו, אך תוצרי חקירת המשטרה העלו תהיות נוספות, בין היתר באשר לכספת של בן אליעזר בבנק ובה סכום של יותר משני מיליון שקלים.

 

הפרשה האחרונה הובילה את המועמדים - למעט שטרית - לפרסם הצהרות הון. בצל פרסומים שליליים רבים על נכסיה, הצהירה איציק כי ב-1992 רכשה דירה בירושלים ב-683,650 שקלים, ב-2008 רכשה דירה נוספת בבירה במחיר של 925,000 שקלים וביולי 2013 רכשה דירה בתל אביב במחיר של 4,500,000 שקלים.

 

ריבלין כתב כי הוא רכש דירה בת ארבעה חדרים בירושלים ב-1973 בעלות של כ-220,000 שקלים, והוסיף כי יש לו 450 אלף שקלים בקרן השתלמות, בביטוח ובקופת גמל, בנוסף לעוד 300 אלף שקלים בתיק השקעות. גם השופטת בדימוס דורנר פרסמה הצהרה, וממנה עלה כי היא מקבלת קצבת פנסיה חודשית בסך 35 אלף שקל מעבודותיה כקצינה בצה"ל וכשופטת. בנוסף, היא

מחזיקה בדירת ארבעה חדרים בשכונת בית הכרם בירושלים, שבה היא מתגוררת מאז 1974.

 

פרופסור שכטמן ציין כי הוא מתגורר עם אשתו בבית דו-משפחתי שאותו בנו בחיפה בתחילת שנות ה-70 בעלות כוללת של כ-140 אלף לירות. לבד ממנו, ציין, הוא בנה לפני כ-20 שנה גם בית במושב בעין העמק עבור משפחת אחד מילדיו בשווי כולל אז של כ-500 אלף שקלים. הבית מושכר כיום. במהלך ישיבת סיעתו, הצהיר שטרית באופן בלתי רשמי כי הוא ואשתו מחזיקים ארבע דירות ביבנה, באילת, באשקלון ובאשדוד. הוא הציג בנוסף את תלוש המשכורת שלו, שהצביע על סכום של כ-23 אלף שקל נטו בחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המנצח הגדול. ריבלין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים