שתף קטע נבחר

צילום: דובר צה"ל

כך נראים החיים בחברון בזמן מבצע

המבצע המתגלגל של צה"ל מטריד את הסוחרים, שחוששים מהפסדים כבדים ברמדאן: "צה"ל רוצה להשמיד את חמאס, כל השאר זה רק תירוץ". ביקור בעיר ובחברת התקשורת שצה"ל פשט על משרדיה: זה באמת חמאס?

חברון מאז ולתמיד: החיים ב"בירת חמאס בגדה", שנמצאת במוקד מבצע "שובו אחים", דווקא מתנהלים יחסית כסדרם. שוק הפירות והירקות מרשים כהרגלו, החנויות פתוחות ואנשים מסתובבים ברחובות. שגרה. רק דבר אחד בולט מאוד בהיעדרו - המשטרה הפלסטינית התאיידה לחלוטין מהמרחב הציבורי. במהלך השעות ששהיתי בעיר, לילה ויום, לא נראה אפילו שוטר פלסטיני אחד או אפילו רכב (שאינו סמוי) של אחד ממנגנוני הביטחון חוצה איזה צומת או כביש.

 

עוד בחדשות ynet:

 

"הפעילות של צה"ל לא מורגשת בתוך העיר אלא רק בפרברים שלה - בעיקר הצפוניים והמערביים", אומרים צמד סוחרים במרכז העיר. הם הסכימו לדבר רק בתוך החנות שלהם, הרחק משאר האנשים ברחוב שמא יראו, חלילה, שהם מדברים בימים שכאלה עם עיתונות ישראלית.

 

בעוד פחות משבועיים יחל חודש הרמדאן - שיא תקופת הקניות בשנה עבור הפלסטיני הממוצע. אם תרצו, אפשר להשוות זאת לתקופת טרום חג המולד במדינות אירופה וארה"ב - כולם קונים הכול, והרבה. הפגיעה עדיין לא מורגשת, הם אומרים, "אבל נתניהו דיבר הרי על מבצע ממושך, כך שאנחנו בהחלט עלולים לחוש זאת בימים האחרונים שלקראת הרמדאן". בינתיים, הירידה בקניות מורגשת דווקא משום שערביי ישראל הדירו את רגליהם מהעיר. "הם בדרך כלל אלו שמגיעים לקנות, אבל מתחילת האירוע, הם קוראים ושומעים בתקשורת שיש בעיות בעיר ונמנעים מלהגיע", מספרים הסוחרים.

 

סקר אקראי בקרב האנשים יצביע על כך שרבים מתנגדים לפעולת החטיפה. לכאורה, זה עומד בניגוד לתפישה שאומרת חטיפה = עסקת שבויים = שחרור אסירים. בפומבי הם יטענו כי המחיר שצה"ל גובה מהם גבוה מדי, שהפגיעה בכיס כואבת יותר מהמחשבה על האסירים בכלא. אבל בפייסבוק, הדברים נראים אחרת.

 

גם מתונים יחסית מתקשים להסתיר את שמחתם נוכח החטיפה. התמונה של כף היד המסמנת באצבעותיה שלוש לכבוד שלושת ה"שליטים'' (מלשון גלעד שליט) החדשים הפכה ויראלית. "מטרת המבצע שהצבא שלכם עושה עכשיו היא לא להגיע לחטופים. המטרה היא אחת - להשמיד את התשתית של חמאס בגדה המערבית, כל השאר זה רק תירוץ", הם אומרים.

  

כאן הסתיימו שידורינו מחברון

במשרדי "טרנס מדיה" בעיר, שצה"ל פשט עליהם בלילה הקודם, מנסים להעריך את מידת הנזק שנגרם לאולפן ולמשרדים. טרנס מדיה היא חברת הפקות שמספקת שירותים לגופי תקשורת שמוכנים לשלם לה. בין לקוחותיה נמצאים סקיי ניוז הבריטית, TRT הטורקית, DW הגרמנית וגם i24 הישראלית (שמשדרת לעולם בשפות זרות - גם בערבית). אחד משוכרי שירותיה הוא ערוץ אל-אקצה, הטלוויזיה של חמאס. הצבא החרים בפשיטה שמונה מצלמות, ציוד שידור, מחשבים ומסמכים. חלק מהשטיח באולפן נעקר והרצפות נותצו בכדי להגיע לסיבים האופטיים.

אולפני טרנס מדיה. יצאו משימוש (צילום: אליאור לוי ) (צילום: אליאור לוי )
אולפני טרנס מדיה. יצאו משימוש(צילום: אליאור לוי )

הנזק באולפנים. "אנחנו עובדים עם כולם" (צילום: אליאור לוי ) (צילום: אליאור לוי )
הנזק באולפנים. "אנחנו עובדים עם כולם"(צילום: אליאור לוי )
 

בהודעת דובר צה"ל נכתב כי הוא סגר את ערוץ אל-אקצה בחברון וברמאללה, אך האמת קצת שונה, משום שצה"ל סגר את משרדי חברת ההפקות העצמאית. כעת גם שאר הערוצים שהשתמשו בשירותיה של טרנס מדיה, כולל הישראלים, נאלצים להתמודד עם המציאות החדשה. "נכון. אל-אקצה מקבלים שירותים מאיתנו. אבל הם גם מקבלים שירותים מסוכנות רויטרס. אז עכשיו גם צה"ל יפשוט על רויטרס כי אל-אקצה משלמים להם עבור השירות?" שואל איברהים ג'עברי, אחד מבעלי טרנס מדיה. "הם בינלאומיים ואנחנו פלסטינים, אז הכי קל לפגוע בנו".

 

משרדי טרנס מדיה שברמאללה שוכנים במרחק של 200 מטרים מביתו של אבו מאזן. "נראה לך הגיוני שמישהו ברשות הפלסטינית ייתן לחמאס לפתוח את ערוץ הטלוויזיה שלו כ-200 מטרים מבית של אבו מאזן וליד הבסיס של המנגנונים הפלסטיניים?" שואל ג'עברי. בינתיים הפשיטה עשתה את שלה וטרנס מדיה הודיעה לתחנת אל-אקצה כי לפי שעה הם נאלצים להפסיק את ההתקשרות עמם, וזאת עד שהעניין יובהר מבחינה משפטית באמצעות עורך דין ששכרו לצורך כך.

 

הפשיטה על משרדי טרנס מדיה הייתה רק אחת מתוך 12 פשיטות של צה"ל והמנהל האזרחי נגד תשתיות ומוסדות אזרחיים של חמאס בגדה המערבית. גורמי צבא הדגישו בסיום כי המוסדות הללו פועלים במסווה גם לצורך הלבנת כספים והכשרת לבבות.

 

בתגובה לטענות של בעלי חברת טרנס מדיה אמרו גורמים צבאיים כי המשרדים נותנים שירות עבור ארגון חמאס ומפיצים מסרי הסתה של חמאס הקוראים לפיגועים, וכל נותן שירות עבור חמאס הוא תומך חמאס. כל פעילות של צה"ל נגד מוסדות חמאס עברה בחינה ואישור משפטיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חייל בחברון. פגיעה כלכלית
צילום: רויטרס
מומלצים