שתף קטע נבחר

שבוע לשריפה בחיפה: "לאף אחד לא אכפת"

מיום חמישי שעבר משתוללת שריפה באתר פסולת באזור חיפה והתושבים נושמים את המזהמים שנפלטים לאוויר. המשרד להגנת הסביבה אמנם מזהיר מדי יום את התושבים מפני זיהום חריג אך לא ממהר למצוא את האחראים ולהענישם. תושבת חיפה: "הזוי שאף אחד לא מטפל בזה כמו שצריך"

תושבי חיפה והמפרץ מציינים היום שבוע לפרוץ השריפה באתר הפסולת הסמוך למכון טיהור השפכים במפרץ. ענני עשן עדיין אופפים את חיפה, נשר, הקריות והיישובים השונים בעמק זבולון - בהתאם לשעות היום וכיווני הרוחות. בשירותי הכיבוי ממשיכים בפעולות הכיבוי ומעריכים כי בקרוב ישתלטו על השריפה. גורמים בשירותי הכיבוי טענו עם זאת, כי פעולות הכיבוי היו יכולות להיות מהירות הרבה יותר אם במקום היו פועלים יותר כלים כבדים לחשיפת ערימות הפסולת.

 

זיהום ומחנק באזור חיפה בגלל שריפת פסולת

חיפה: מי תהום מזוהמים מוזרמים למאגר מים

ביוב וחיידקים צואתיים בצינורות ניקוז לחופים

 

השריפה פרצה ביום חמישי בערב באתר איסוף פסולת אורגנית, המורכבת בעיקרה מגזם, בשטח ששייך לקיבוץ יגור ונמסר בעבר לחברה שאמורה הייתה להקים עליו מתקן לריסוק גזם. במקום נצברו כמויות גדולות של גזם אך במהלך המחצית השנייה של 2010, לאחר שהחברה לא עמדה ביעדים ובתנאים, הוציא המשרד להגנת הסביבה צו סגירה למקום. מרכז המשק בקיבוץ יגור, אורי קינן, אמר היום כי במהלך השנים התריעו אנשי הקיבוץ בפני המשרד להגנת הסביבה על מצבור הפסולת - שבו היו חומרים נוספים מלבד גזם - אך האתר לא פונה.


 (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד)

 

הריאקציה הכימית שנוצרה בתוך הערימות, יצרה חום ובעקבותיה התפתחה בשבוע שעבר הבעירה. בשירותי הכיבוי ציינו כי בשל אופי השריפה יש צורך להפוך את ערימות הגזם ולאחר שייפתחו לפעול לכיבויין. היום סיפר דובר שירותי הכיבוי במחוז חוף, אורי צ'ובוטרו, כי במהלך פעולות הכיבוי – שעלותן מאות אלפי שקלים – הוחלט להשתמש במי קולחין ממכון הטיהור הסמוך, כדי לחסוך במים שפירים.

 

לדבריו, פעולות הכיבוי מתנהלות בקצב שבו פועלים השופלים. כיום פועלים באתר רק שלושה טרקטורים, המופעלים על ידי קיבוץ יגור, אך לא כולם פועלים להפיכת הערימות, וחלקם פועלים בפינוי ערימות שעוד לא התלקחו והעברתן לאתר הטמנה. "הכיבוי יכול היה להתנהל מהר יותר אם היו בשטח יותר כלים כבדים", ציין צ'ובוטרו.

 

דרושים עוד טרקטורים (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף) (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
דרושים עוד טרקטורים(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)

 

המשרד להגנת הסביבה לא ממהר למצוא אשמים

בקיבוץ יגור, ששלח את הדחפורים לאזור, אמרו כי הפעילות כבר לקראת סיום וכי השתתפות הקיבוץ בפעולות הכיבוי כבר מיום שישי האחרון, היא חלק ממדיניות התמודדות, טיפול ואחריות.

 

במשרד להגנת הסביבה לא ממהרים למצוא את האחראים למחדל ולהעמידם לדין. במהלך השבוע הסתפק המשרד בשיגור הנחיות ליישובי הסביבה להימנע מפעילויות בחצרות בתי הספר, והנחה אנשים הסובלים מבעיות נשימה להימנע מפעילות מאומצת.

 

השריפה באזור חיפה היום (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
השריפה באזור חיפה היום(צילום: אחיה ראב"ד)

 

לשאלת ynet היום נמסר מהמשרד כי הוא "שוקל מספר צעדי אכיפה", אך נמע מלפרט כלפי מי. באיגוד ערים לאיכות הסביבה אומרים כי בתחילת האירוע נרשמה עלייה משמעותית ברמת הבנזן בתחנת הניטור הסמוכה לאזור, בצומת הצ'ק פוסט. רמת החומר המזהם הייתה פי 45 מהערכים שבשגרה, אך לא הייתה חריגה מהתקן. בימים האחרונים הריכוזים ירדו ושבו לשגרה.

 

"רמת החלקיקים נשימים עדינים (PM10), האופייניים למצב של שריפה, הגיעה עד 92 מק"ג/מ"ק בממוצע חצי שעתי בתחנת הניטור בנשר", נמסר מאיגוד הערים, "אך הריכוז היממתי נותר נמוך - בין 10-15 מק"ג/מ"ק, (ערכי היעד עומדים על 50). גם כאן הערכים חזרו לשגרה".

 

לא רק שריפה: תקלה בלפיד של בתי זיקוק

בנוסף לכך שכבר שבוע נושמים תושבי האזור את שרידי המזהמים שנפלטים מהשריפה, אמש הואר מפרץ חיפה מהלפיד של בתי הזיקוק, אליו הופנתה כמות גדולה של גזים לבעירה, בשל תקלה במתקן האתילן במפעל. באיגוד הערים אומרים כי מדובר ברמה של 40 טון לשעה, בעוד קיבולת הלפיד היא פי עשרה.

 

הלפיד הבוער אמש בבתי הזיקוק (צילום: קרן גלעד) (צילום: קרן גלעד)
הלפיד הבוער אמש בבתי הזיקוק(צילום: קרן גלעד)

 

"כבר שבוע מתעוררים לריח של מדורה, ואתמול ראינו את כל האש והעשן בבתי הזיקוק. איך אפשר לחיות ככה בלי שאף אחד דואג לנו", תהתה ליאת ובר, תושבת שכונת נווה שאנן בחיפה. "זה פשוט הזוי שאף אחד לא מטפל בזה כמו שצריך. זה נמשך כבר יותר משבוע ולאף אחד לא נראה שאכפת".

 

בעקבות רצף האירועים, הביעה ליאורה אמיתי, מנכ"ל הקואליציה לבריאות הציבור, ארגון הגג של ארגוני הסביבה בצפון, זעם על האדישות - לדבריה - של הגורמים האמונים על איכות הסביבה ובריאות הציבור. "אני ממליצה לתושבים של 'עוטף בתי הזיקוק' לעזוב את בתיהם ולא לחיות שם יותר. זה לא אזור ראוי למגורי אדם. האלטרנטיבה היא לצאת למאבק, כי אף אחד לא באמת שומר על הבריאות שלהם. בריאותם נמצאת בסכנה, בעיקר זו של ילדים קטנים ותינוקות".

 

לדבריה, כאשר צילמה אמש את בעירת הלפיד, הרגישה באופן פיזי את הכימיקלים שנפלטו לאוויר. "הרגשתי צריבות והרגשתי ריח חריף של חומרים כימיים. אז מספרים שאין חריגות? אף אחד לא מתייחס לזה ברצינות. הציבור משלם מיליונים על מתקני ניטור אבל אף אחד לא באמת משתמש בהם או בודק אותם", טענה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף
שריפת הפסולת בחיפה, השבוע
צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף
מומלצים