שתף קטע נבחר

מבצע בעזה - אפשרות ריאלית

ישראל תשתדל להימנע ממבצע צבאי גדול, אולם אם חמאס יפתח בהסלמה, הזהירו במטכ"ל, לא תהיה ברירה אלא לפגוע בו ברצועה

"מבצע גדול בעזה הוא אפשרות ריאלית אפילו בזמן הקרוב", כך העריך בסוף השבוע גורם ביטחוני בכיר. ההערכה מתבססת על שלוש התפתחויות אחרונות: הירי היום-יומי של רקטות ומרגמות לעבר ישראל, מצוקת חמאס בגדה ובעזה והצורך בחידוש ההרתעה הישראלית.

 

את הירי מבצעים אמנם "ארגונים סוררים" - בראשם הג'יהאד האיסלאמי, ועדות ההתנגדות העממית וארגוני האיסלאם הסלפי המיליטנטי - שפועלים בעזה ויוצרים פרובוקציות כדי לגרור את ישראל וחמאס להתנגשות. חמאס לא יורה לעבר תושבי הנגב המערבי אך הוא כמעט אינו מתאמץ לעצור את הירי. תושבי הדרום וראשי הרשויות בעוטף עזה דרשו משר הביטחון לטפל בעניין. בשיחות פרטיות הם הסבירו כי המצב כעת דומה למצב ששרר ערב מבצע "עמוד ענן".

 

סיבה שנייה להערכה שיידרש בקרוב מבצע גדול ברצועה, אולי אפילו עם כניסה קרקעית, היא שחמאס מתקרב במהירות רבה למצב שבו הוא מאבד כמעט את כל נכסיו בגדה ונמצא במצוקה כלכלית בעזה, שבמסגרתה אין בידו לשלם משכורות ל-44 אלף עובדי ממשלו. בנוסף, המצרים אינם פותחים את מעבר רפיח כפי שהובטח והפיוס עם הרשות נראה כעת רחוק מתמיד.

 

 

כל אלה מעמידים את הנהגת חמאס במצב שבו אין לה כבר מה להפסיד, והיא עלולה לפתוח בירי רקטות מסיבי לשטח ישראל במטרה לשנות במקצת את המצב. הירי יאלץ את צה"ל להסיט חלק מכוחותיו לרצועה וכך יוקל הלחץ על חמאס ביהודה ושומרון. שנית, אחרי כל סבב כזה משיגים מתווכים מצריים הסכמי הפסקת אש שבכל אחד מהם יש גם יתרונות לחמאס ולאוכלוסייה בעזה. כאלה היו הסכמי ה"הסדרה" לאחר "עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן". בחמאס גם מקווים כנראה שהתיווך יביא לשיפור היחסים עם מצרים. בצה"ל מאמינים שחמאס די קרוב למצב פעולה שכזה, שיוביל למבצע צבאי גדול שבו ישתדל הצבא להרוס את תשתיות הלחימה והרקטות בעזה, בעוד כוחות צה"ל ממשיכים בלחץ ובפגיעה בתשתיות חמאס ביהודה ושומרון.

פעילות כוחות הביטחון באזור חברון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעילות כוחות הביטחון באזור חברון(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הסיבה השלישית לכך שכנראה לא יהיה מנוס ממבצע ברצועה הוא הצורך לחדש את ההרתעה, שלדעת בכירים במטכ"ל נחלשה בתקופה האחרונה. אלו השיקולים המנחים את צה"ל להתחיל להיערך למבצע, שאמור להיות קצר והרסני ביותר.

 

השיקול העיקרי נגד הוא החשש מפני התגובה בעולם הערבי ובעיקר במצרים ובירדן. גורמי מודיעין וביטחון בכירים בישראל, בארצות הברית ובאירופה חוששים שהרחוב המצרי והירדני יגיבו בהפגנות המוניות, ובמצב שנוצר אחרי הטלטלה בעולם הערבי קיימת סכנה שהלחץ יכריח את המשטרים האמורים - אולי בנוסף לסוריה - להפגין סולידריות כלפי אחיהם ברצועה, וזה יפגע בתיאום הביטחוני עם ירדן ומצרים ועלול לגלוש לכיוונים לא רצויים.

 

לכן תשתדל ישראל להימנע ממבצע צבאי גדול מאוד, אולם אם חמאס יפתח בהסלמה רבתי, הזהירו במטכ"ל, לא תהיה בררה אלא לפגוע בו אנושות ברצועה, אף על פי שאין לו קשר ישיר לחטיפת שלושת הנערים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
רון בן ישי
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
כוחות צה"ל באזור חברון
צילום: רויטרס
מומלצים