שתף קטע נבחר

טבעוני לילדים: פנקייק, בלינצ'ס וגם שקשוקה

אורי שביט מגישה: אוכל שילדים אוהבים בארוחת בוקר טבעונית למהדרין - פנקייק שקדים פרי יצירתה, בלינצ'ס שוקולד וגם שקשוקה תרד עם פולנטה

"אבל מה אוכלים בבוקר?", השאלה הזאת בהחלט יכולה לתפוס את אחד המקומות הראשונים ברשימת השאלות שאני שומעת הכי הרבה פעמים. ככה זה כשארוחת הבוקר הישראלית הממוצעת נשענת על כמויות לא מבוטלות של גבינות וביצים. תזיזו לאנשים את הגבינה שלהם, ופתאום הם בטוחים ששום דבר אחר לא נשאר.

 

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

מודה, גם אני הייתי צריכה לעבור עם עצמי כברת דרך של ניסויים וגילויים עד שנפתחה בפניי הדלת לתענוגות בוקר נפלאים, מבוססים על שלל מזונות צבעוניים וטעימים מן הצומח, שמתאימים לארוחה לכל המשפחה ושקורצת לילדים.

 

למען הסר ספק - ארוחת בוקר טבעונית ממש לא חייבת להכיל סלטי נבטוטים וחביתות קמח חומוס (למרות שבחיי, כשמכינים אותה היטב זה ממש טעים!). בלקסיקון הטבעוני נמצאים גם מאכלי בוקר מושקעים, מפנקים ואפילו מושחתים.

 

למשימה הפעם גייסתי את גיא ארבל, השף הראשי של מסעדות "בנדיקט", שקשה לחשוד בו בבריאותנות יתר. לאחרונה אימצו ב"בנדיקט" ארוחות בוקר טבעוניות ומוצלחות לתפריט, הזדמנות לאתגר את השף ברעיונות נוספים לפינוקי בוקר שגם אוכלי-כל יתקשו לעמוד בפניהם. אל המתכונים של גיא צירפתי את המתכון המנצח שלי לפנקייק טבעוני, אוורירי ומושלם ולא פחות חשוב - קליל להכנה. עם מגוון כזה, בחיי שאני מחכה שהשבת הבאה כבר תגיע.

 

 (צילום: נמרוד סונדרס) (צילום: נמרוד סונדרס)
(צילום: נמרוד סונדרס)

 

שקשוקה של תרד ופטריות על מצע פולנטה

שקשוקה ממש לא חייבת להיות עם ביצים. תנו לי מחבת מהבילה מלאת רטבים וטעמים, שאי אפשר להתאפק מלטבול בה קרעי חלה טרייה, ומבחינתי מדובר בשקשוקה מושלמת.

 

המרכיבים ל-2 מנות:

 

לשקשוקה:

250 גרם תרד שטוף

120 גרם (1/2 סלסלה) פטריות שמפיניון חצויות

120 גרם (1/2 סלסלה) פטריות פורטובלו פרוסות

1 בצל סגול גדול, חתוך לרצועות

20 עגבניות שרי חצויות

2 שיני שום פרוסות

שמן זית

מלח, פלפל שחור גרוס

 

לפולנטה:

5 קלחי תירס טרי

5 גרם (1 כפית) מלח

קורט פלפל שאטה טחון

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הפולנטה: קוטמים את בסיסי קלחי התירס בעזרת סכין חדה, מעמידים כל קלח על בסיסו ובתנועת חיתוך מקצהו העליון של הקלח לבסיס מסירים את גרעיני התירס. מניחים את הגרעינים בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים 3 דקות נוספות ומסירים מהאש. שומרים בצד מעט ממי הבישול ומסננים.
  2. במעבד מזון או בלנדר מוט טוחנים את התירס המבושל עם מלח ופלפל שאטה. טועמים ומתקנים תיבול. אם התערובת סמיכה מדי, מדללים מעט בעזרת מי הבישול של התירס.
  3. מכינים את השקשוקה: מחממים מעט שמן זית במחבת, ומאדים את הבצל מעל להבה בינונית במשך 4 דקות עד שהוא מתרכך קלות. מוסיפים שום פרוס ומטגנים 2 דקות נוספות. מוסיפים את התרד והפטריות ומתבלים במלח ובמעט פלפל שחור. מוסיפים עגבניות שרי ומבשלים 4-5 דקות נוספות. מסירים מהאש.
  4. מחלקים לצלחות הגשה, מניחים על כל מנה מהפולנטה ומגישים.

 

מוזלי עם יוגורט קשיו ובננות

עד היום הכנתי מקשיו בעיקר ממרח אגוזי נימוח ונפלא. כאן הממרח הזה עולה כיתה, והופך למצע מושלם לגרנולה ביתית פריכה. שימו לב שכמות הגרנולה גדולה ממספר המנות במתכון - מומלץ לשמור וליהנות ממנה כל השבוע.

 

המרכיבים ל-2-3 מנות:

 

ליוגורט:

200 גרם אגוזי קשיו, מושרים במים כחצי שעה

30 מ"ל (2 כפות) מייפל

30 מ"ל (2 כפות) מיץ לימון

1 בננה

200 מ"ל (3/4 כוס) מים

 

לגרנולה:

500 גרם קוואקר גס

100 גרם פיסטוק קלוף

100 גרם אגוזי פקאן

100 גרם שקדים קלופים חצויים

100 גרם חמוציות

10 גרם (1 כף) קינמון

100 מ"ל (1/2 כוס) סילאן

30 גרם (3 כפות) סוכר חום

50 מ"ל (1/4 כוס) שמן קנולה

 

להגשה:

סלט פירות טריים

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את היוגורט: מסננים את הקשיו וטוחנים במעבד מזון. מוסיפים חצי מכמות המים בזילוף איטי, תוך כדי טחינה.
  2. מוסיפים את הבננה ואחרי שנטחנה את המייפל ומיץ הלימון. מוסיפים בהדרגה את שארית המים עד לקבלת המרקם הרצוי. ניתן לשמור במקרר עד 3 ימים.
  3. מכינים את הגרנולה: מערבבים בקערה קוואקר, פקאן, פיסטוק וקינמון. בקערה נפרדת טורפים היטב את הסילאן, הסוכר, השמן ו-1/4 כוס מים עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים על תערובת הסילאן ומערבבים היטב עד לציפוי אחיד. משטחים את התערובת בשכבה דקה על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות במשך 5 דקות.
  4. מוסיפים לתבנית את השקדים החצויים, מערבבים, משטחים שוב ואופים 5 דקות נוספות. מערבבים שוב ואופים 5 דקות אחרונות. מוציאים מהתנור ומניחים להצטנן בטמפרטורת החדר. מוסיפים לגרנולה האפויה את החמוציות, מערבבים ושומרים בכלי אטום עד חודש.
  5. הגשה: יוצקים את היוגורט לקעריות, ומוסיפים מעל גרנולה ופירות טריים.

 

 (צילום: נמרוד סונדרס) (צילום: נמרוד סונדרס)
(צילום: נמרוד סונדרס)

 

קרפ במילוי גנאש שוקולד

כשדיברתי עם גיא לראשונה על תפריט טבעוני ב"בנדיקט", היה לי ברור שחייבת להיות בו לפחות מנה אחת שתיתן קונטרה טבעונית מוחצת למגדלי הפנקייק המפורסמים של המסעדה. ביס אחד מהשחיתות הזאת - והיה לי ברור שמדובר כאן בניצחון.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

 

לקרפ:

250 גרם (3/4 1 כוסות) קמח

10 גרם (שקית או 1 כף גדושה) אבקת אפיה

130 גרם (1 כוס) אבקת סוכר

400 מ"ל (1 פחית) קרם קוקוס

400 מ"ל (3/4 1 כוסות) חלב סויה ממותק

20 מ"ל (1 כף) שמן תירס

5 מ"ל (1 כפית) תמצית וניל

 

לגנאש:

400 גרם שוקולד מריר איכותי פרווה

300 גרם (1/4 1 כוסות) חלב סויה ממותק

 

להגשה:

ריבת אוכמניות

אבקת סוכר

סלט פירות

מעט שמן קנולה

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הקרפ: מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה ואבקת הסוכר. בקערה נפרדת מערבבים את יתר מרכיבי הקרפ. יוצקים את הנוזלים לאט לקערת המרכיבים היבשים תוך כדי ערבוב מתמיד במטרפה, עד לקבלת בלילה נוזלית וחלקה. מאחסנים במקרר למשך חצי שעה, עד שהבלילה מסמיכה מעט.
  2. מכינים את הגנאש: יוצקים חלב סויה לסיר ומחממים עד סף רתיחה. מסירים מהאש ומוסיפים את השוקולד. ממתינים כחצי דקה וטורפים היטב במטרפה, עד לקבלת גנאש חלק. מניחים להצטנן מעט. מחממים מחבת לקרפ או מחבת טפלון מעל להבה בינונית-נמוכה ומשמנים במעט שמן קנולה.
  3. יוצקים מעט מהבלילה, רק עד לכיסוי המחבת בשכבה דקה, וממתינים כדקה להיווצרות בועות על פני הקרפ. הופכים ומטגנים כדקה נוספת. מקפידים שלא יישרף ויתייבש. מוציאים לצלחת וממשיכים כך עם יתרת הבלילה. שומרים חם.
  4. מרכיבים את המנה: מורחים מהגנאש על מחצית משטח הקרפ, ומקפלים את החצי הריק מעל שכבת השוקולד. מקפלים שוב לשניים לקבלת צורת רבע עיגול וממשיכים כך עם יתר הקרפים.
  5. הגשה: מניחים על כל צלחת 2 קרפים מקופלים. מקשטים עם מעט ריבת אוכמניות ואבקת סוכר, ומגישים לצד סלט פירות טריים.

 

 (צילום: נמרוד סונדרס) (צילום: נמרוד סונדרס)
(צילום: נמרוד סונדרס)

 

פנקייק טבעוני מושלם

כשאמא שלי לימדה אותי להכין פנקייק, זה היה "לפי העין", ככה וככה מכל דבר עד שמגיעים לבלילה המושלמת. כשהחלטתי לפצח את סוד הפנקייק הטבעוני, ניסיתי לעשות אותו הדבר - ללכת עם הלב ועם האינטואיציה של אמא, רק עם חומרים אחרים. התוצאה, הפעם עם כמויות מדוייקות, לפניכם.

 

המרכיבים לכ-15 חביתיות:

2 כוסות קמח לבן

1 כוס קמח מלא

4-5 כפות סוכר לבן או דמררה/קנים

1 שקית אבקת אפייה

קורט מלח

3 כפות שמן חמניות

1 כפית תמצית וניל איכותית

כ-2.5 כוסות חלב צמחי (אני השתמשתי באורז-שקדים)

 

הגשה:

פירות חתוכים - לפי הטעם

קצפת קוקוס (ראו מתכון)

סירופ מייפל אמיתי

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה גדולה את הקמח, הסוכר, אבקת האפיה והמלח. מוסיפים שמן ותמצית וניל. יוצקים בהדרגה את החלב הצמחי ומערבבים, עד לרמת הסמיכות הרצויה. מערבבים היטב, רצוי בעזרת מטרפה, עד לקבלת בלילה חלקה, סמיכה למדי אך נוזלית. ממתינים כ-5 דקות כדי שאבקת האפייה תתחיל לפעול.
  2. מחממים מחבת קטנה וטובה (נון-סטיק) - אפשר לשמן אותה מעט בעזרת נייר סופג, אבל לא חייבים. יוצקים מהבלילה למחבת החמה ומפזרים אותה על פני המחבת. ממתינים כ-1-2 דקות עד שמופיעות בועות והשוליים משחימים, הופכים וממתינים דקה נוספת. מוציאים לצלחת הגשה וממשיכים כך עם יתרת הבלילה.
  3. מגישים עם פירות חתוכים, קצפת קוקוס (ר' מתכון) וסירופ מייפל אמיתי.

 

קצפת קוקוס

מאחסנים במקרר פחית של קרם קוקוס (לפחות 17 אחוז שומן) למשך יממה. מוציאים בלי לנער את הפחית ופותחים אותה. מחלצים בעזרת כף רק את השכבה העליונה הסמיכה של הקרם (בתחתית יישארו נוזלים שקופים, בהם לא משתמשים). אם רוצים מוסיפים מעט אבקת סוכר ומקציפים את הקרם 2-3 דקות, עד לקבלת קצפת יציבה.

 

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

 

מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט

 

לכל כתבות שני צמחוני

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נמרוד סונדרס
ככה פותחים את היום. מוזלי עם יוגורט קשיו ובננות
צילום: נמרוד סונדרס
מומלצים