שתף קטע נבחר

בגדד מחכה לאל-קאעידה - ומתה מפחד

אל-קאעידה מתקרב לבירת עיראק, והאווירה בעיר מזכירה את סוף ימי סדאם. הטלוויזיה מגויסת, השיעים אוגרים נשק והסונים יודעים שמרחץ דמים בדרך

"אללה, אנא עשה את צבאנו למנצח", נשמע קולו המיואש של מתפלל עושה את דרכו מבעד לקהל כדי להגיע למתחם המקושט בבגדד שבו שוכן קברו של אימאם שיעי נערץ. מתפללים אחרים במסגד הקריסטל והשיש קוראים מהקוראן ומתחננים בבכי.

 

עוד חדשות בעולם :

 

"אנחנו מתפללים לביטחונה של עיראק ושל בגדד", אומר מוחמד האשם אל-מליכי, שיעי שניצב מחוץ למקדש האימאם מוסה אל-קזים בצפון בגדד. "אני גר קרוב לכאן ואני אומר לך שלא ראיתי אנשים עצובים או מודאגים כל כך כבר הרבה מאוד זמן", אומר התושב הבגדדי, בן 51,

ובתו בת ה-10 זיינב מקשיבה לו במבט קודר.

 

בירת עיראק עדיין אינה מתמודדת עם איום מיידי של נפילה לידי הקיצונים הסונים מארגון "המדינה האיסלאמית של עיראק וסוריה", המקושרים לאל-קאעידה ומנהלים מסע כיבושים דרמטי בשבועיים האחרונים בערים גדולות בעיראק. אולם הצלחותיו האחרונות של הארגון, המבקש להקים מדינה איסלאמית ענקית מעיראק ועד לבנון, הופכות את העיר הזו, בת שבעה מיליון תושבים, למקום מלא חרדה הממתין לאסון שעומד להתרחש.

 

התנועה בבגדד, עיר צפופה בדרך כלל, ממש אינה רגילה כעת. חנויות רבות סגורות, ואלה שנפתחות עושות רק מעט עסקים. רחובות העיר מתרוקנים שעות ארוכות לפני השעה 22:00, שבה נכנס לתוקפו עוצר. טיסות פנימיות ובינלאומיות הנוחתות בבגדד בימים אלה ריקות למחצה, ואילו על טיסות יוצאות שיעדן הוא הערים הכורדיות אירביל וסולימנייה, הבטוחות יחסית, כמעט ואין מקום עד לסוף יולי.

אנשי ביטחון עיראקים ומתנדבים מוכנים לקרב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי ביטחון עיראקים ומתנדבים מוכנים לקרב(צילום: רויטרס)
 

מספר המחסומים של הצבא והמשטרה גדל והוא מקשה את התנועה. משאיות ועליהן אנשי מיליציה שיעים נראות ברחבי העיר, כולל באזורים הסוניים ובאזורים שבהם גרים הן סונים והן שיעים. אנשי המיליציות משמיעים קריאות בעלות אופי דתי. אווירת מלחמה שמזכירה את ימי סדאם חוסיין שולטת בטלוויזיה הממלכתית, והיא משדרת שירים בעלי אופי לאומני, קליפים המתעדים את פעילות הצבא וכוחות הביטחון ושידורים חוזרים של נאומי ראש הממשלה השיעי של עיראק, נורי אל-מליכי.

 

ראיונות עם עיראקים הנשבעים להילחם או מצהירים על נכונותם למות עבור עיראק הם דבר שבשגרה, לצד צילומים שבהם נראים מתנדבים עיראקים צעירים במרכזי גיוס או על משאיות מועברים לבסיסים של צבא עיראק.

 

הם באים להרוס את החיים

בגדד ידעה מעט מאוד הפוגות מאלימות בשלושת העשורים האחרונים: מלחמת עיראק-איראן שהתחוללה בשנים 1988-1980, מלחמת המפרץ הראשונה ב-1991, מלחמת המפרץ השנייה ב-2003 ושנות הטלטלה הביטחונית והשסע העדתי שקרעו את המדינה, והובילו בשיאם ב-2006 ו-2007 למרחץ דמים סוני-שיעי שבו נהרגו עשרות אלפים.

 

המאזן העדתי בבגדד השתנה בשנים האחרונות, וכעת היא שיעית בעיקרה. הבגדדים, סונים ושיעים כאחד, ידועים ביכולת ההתאוששות

המהירה שלהם, אבל כעת הם חוששים מפני האיום שמטיל עליהם הארגון הסוני הקיצוני המקושר לאל-קאעידה, ארגון המבקש להחיל את חוקי השריעה.

 

השיעים חוששים שהסונים מאל-קאעידה יטבחו בהם אם ישתלטו על העיר או אפילו על חלקים ממנה, והתושבים הסונים של בגדד חוששים מהאפשרות שאנשי מיליציה שיעים, בהסכמה שבשתיקה מצד הממשלה השיעית של עיראק, יפגעו בהם כנקמה על הטרור שמשליט ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובסוריה".

 

"הם באים להרוס את החיים ואת האנושות", אמר אל-מליכי, המתפלל במקדש האימאם אל-קזים, על החמושים הסונים מאל-קאעידה. אל-מליכי הוא עובד ממשלה שנפצע ב-2004 בפיגוע שהאחריות לו הוטלה על חמושים סונים בעיר הקדושה לשיעים נג'ף. הוא אחד מכמה מאות שיעים שהגיעו להתפלל ולבקש שלום וביטחון במקדש באחד הערבים בשבוע האחרון.

אנשי אל-קאעידה מחלקים ספרי קוראן בעיר הכבושה מוסול (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי אל-קאעידה מחלקים ספרי קוראן בעיר הכבושה מוסול(צילום: AP)
 

ברחבי הכיכר הוקרן על מסך ענק נוסח פסק ההלכה של האייתוללה עלי א-סיסתאני, איש הדת השיעי הבכיר ביותר בעיראק, שקרא ב-13 ביוני לעיראקים להצטרף לכוחות הביטחון כדי להילחם באנשי אל-קאעידה. המסר מזכיר להם שהמורדים איימו לצעוד למקומות הקדושים לשיעים בבגדד, בסמרה, בנג'ף ובכרבאלה.

 

מחוץ לשערי המסגד פנו אנשי דת שיעים לאנשי מיליציות בני העדה שהיו לבושים במדי קרב. הם לא היו חמושים, אבל נוכחותם ליד אחד המקדשים השיעיים החשובים ביותר בעיראק תרמה לתחושה של מלחמה ממשמשת ובאה. זו תזכורת לאובדן האחיזה המהיר של הממשלה בעקבות התבוסה המשפילה בצפון המדינה, שם העיר השנייה בגודלה, מוסול, נפלה לידי הארגון הקשור לאל-קאעידה אחרי שכוחות הביטחון נטשו את עמדותיהם והניחו את נשקם.

 

האסון כבר בדרך

מאז נפילת מוסול עשרות אלפי אנשי מיליציה שיעית, המכונה "חטיבות השלום", קיימו מצעדים בבגדד ובדרום השיעי בעיקרו, והציגו לראווה נשק - בעיקר מתוצרת איראנית אבל גם מתוצרת אמריקנית. ברובע סאדר סיטי השיעי בבגדד, שבו חיים כשני מיליון שיעים, נראו שוטרים וחיילים עומדים בצד בעוד מארגני מצעד שכזה ערכו חיפושים במכוניות.

 

במה שמדגיש את אופיו העדתי של הסכסוך, האנשים הצועדים כללו גם אנשי דת לבושים במדי צבא. הם אחזו רובי סער. מהצד, אנשי דת

מעוטרי זקנים כיבדו אותם בהצדעות. "חטיבות השלום" הוא השם החדש של "צבא אל-מהדי", מיליציה אכזרית נאמנה למטיף השיעי האנטי-אמריקני מוקתדא א-סדר, שהובילה את הפעולות נגד הסונים בעיראק לפני כעשור.

 

אבו זיינב, מפקד במיליציה שדיבר בשולי הצעדה, אמר: "אנחנו יכולים להשתלט על בגדד בתוך שעות אם נרצה. לצעדה הזו יש מטרה אחת: להפחיד את הסונים". הייתה זו עוד עדות לפוטנציאל העדתי המסוכן שיש למלחמת אזרחים העלולה לפלג את עיראק.

השוק בבגדד. התנועה ערה פחות מבדרך כלל (צילום: AP) (צילום: AP)
השוק בבגדד. התנועה ערה פחות מבדרך כלל(צילום: AP)
 

הסונים של בגדד כבר מבועתים. הם מדווחים כי בשבוע האחרון הופיעו בשכונותיהם אנשי ביטחון בלבוש אזרחי עם כלי נשק מבצבצים מתחת לחולצותיהם. לדברי תושבים סונים שסירבו להזדהות מחשש שייפגעו, במראות שהזכירו את ימי מדינת המשטרה של סדאם חוסיין, הסוכנים

שוטטו בבתי קפה ובמסעדות ומחוץ למסגדים סוניים.

 

"הפוליטיקאים שלנו הצליחו עד כה בדבר אחד: הם יצרו אווירה של חוסר אמון בין השיעים לסונים תושבי העיר", אומר יאסר פארוק, בן 45 מעזמייה, עוד אזור סוני של בגדד. פארוק אומר כי כבר יש לו תוכנית להימלט מהעיר עם משפחתו אם ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובסוריה" ישתלט עליה או אם אנשי המיליציות השיעים יפנו את נשקם נגד התושבים הסונים.

 

"יש כלי נשק בכל מקום בעיר", הוא אומר, "זה אומר לי שחוסר היציבות כאן, ושהאסון כבר נמצא בדרך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שוק בבגדד. "הם באים להרוס אותנו"
צילום: AP
מומלצים