שתף קטע נבחר

עבודה בחופש הגדול: מה מחכה לבני הנוער?

רוצים להרוויח כמה שקלים בחופשת הקיץ? מה שכר המינימום שמגיע לכם, כמה שעות ברצף מותר להעסיק אתכם ומתי המעסיק צריך לספק לכם הסעה הביתה? מומחית לדיני עבודה ונער שנלחם כעת על זכויותיו סיפקו באולפן ynet טיפים שיעזרו לכם לדאוג לזכויותיכם ולהימנע מניצול בעבודה. המדריך המלא

מאות אלפי בני נוער יצאו לחופש הגדול והחלו בחיפוש אחר עבודה לתקופת הקיץ. כיצד הם יכולים לדאוג לזכויותיהם וממה צריך להיזהר? עו"ד יעל דולב, מומחית לדיני עבודה, ודרור לוי - נער תושב פתח-תקווה שנלחם כעת על זכויותיו ועל תשלומים שלא שולמו לו - התארחו באולפן ynet ונתנו טיפים שיעזרו לבני הנוער העובדים למנוע ניצול בעבודה. צפו:

 

 

לוי לא קיבל בעבודתו הקודמת זכויות בסיסיות כמו שעות נוספות, חופשות והחזרי נסיעות. בסיוע ההסתדרות הוא תבע את מעסיקיו - רשת פיצריות ידועה, ונפסק לו פיצוי של כ-2,000 שקל. כיום הוא בהליכי הוצאה לפועל לאחר שהכסף לא שולם לו. 

 

 

מאבק בולט אותו שמלווה הסתדרות הנוער העובד והלומד בימים אלו, הוא של בני הנוער שהתאגדו במקדונלד'ס, בדרישה לחתום עימם על הסכם קיבוצי. עובדי הרשת ערכו מספר הפגנות לאחרונה, לאחר שהמו"מ מול ההנהלה התפוצץ.

 

אתמול הודיע מנכ"ל הרשת עמרי פדן כי הוא מוכן לקבל חלק מהדרישות שעלו במהלכו, בהם תוספת ותק של שקל לשעה לאחר כשמונה חודשי עבודה וביטול השתתפות העובדים בארוחות - אך מבלי לחתום על הסכם מול ההסתדרות. בהסתדרות הנוער העובד והלומד רואים בכך הישג, אבל מדגישים כי לא כל התנאים שדרשו ייושמו ודורשים לשוב למו"מ במטרה לחתום על הסכם. "לצערנו, ללא עיגון הדברים בהסכם קיבוצי יעלמו הישגים אלו במהרה", נמסר. 

 

הזכויות המגיעות לצעירים

הענפים המרכזים בהם יש הפרות של זכויות בני הנוער העובדים על פי נתוני יחידת האכיפה במשרד הכלכלה, הם אולמות אירועים, מסעדות ושירותי אוכל. רוב העבירות הן סביב אי תשלום שכר מינימום, העסקה של יותר מ-8 שעות ביום ו-40 שעות שבועיות, העסקה ללא אישור רפואי וללא הפסקות, והעסקה ביום המנוחה השבועי.

 

במשרד מוסיפים כי מעסיקים העוברים על הוראות חוק עבודת נוער, שנועד להגן על צעירים מפני ניצול בעבודה, חשופים לקנסות בגובה של 5,110-35,740 שקל לכל הפרה לכל עובד וכן עלולים לעמוד בפני כתב אישום פלילי. אז מה קובע החוק?

 

שכר מינימום: שכרו של עובד שהוא נער נע בין 70% ל- 83% משכר מינימום של אדם מבוגר, בהתאם לגיל. החוק מתיר להעסיק בני נוער עובדים עד 173 שעות בחודש, ולשלם להם כמפורט בטבלה הבאה:

שכר המינימום לבני נוער עובדים  ()
שכר המינימום לבני נוער עובדים

 

גיל העסקה: מותר להעסיק בני נוער רק מגיל 14 ומעלה, כאשר עד גיל 15 מותר רק בחופשות רשמיות ובעבודות שלא יזיקו לבריאותם והתפתחותם. בשנת הלימודים מותר להעסיק בני נוער מגיל 15 ומעלה, בתנאי שלא חל עליהם חוק לימוד חובה.

 

שעות העסקה: מותר להעסיק צעירים עד 8 שעות ביום ועד 40 שעות שבועיות. בני 16 ומעלה מותר להעסיק עד 9 שעות ביום. אסור להעסיק בני נוער בשעות נוספות, בימי המנוחה השבועית ובשעות הלילה. במשרד הכלכלה מציינים כי השנה ללא ייאכף איסור העסקה מעל לשעה 22:00 עבור גילאי 16 עד 18 והם יוכלו לעבוד עד השעה 24:00 - בתנאי שהמעסיק ידאג להחזיר אותם הביתה בתום העבודה. בני פחות מ-16 אסור להעסיק בין 20:00 ל-8:00.

 

הפסקות: לאחר 6 שעות עבודה חובה לתת הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. מותר למעסיק לנכות שכר בעבור ההפסקה.

 

רישום שעות העבודה: המעביד צריך לערוך רישום מדויק של שעות העבודה. מומלץ גם לצעירים לערוך רישום של השעות אצלם.

 

נסיעות לעבודה: על המעסיק לשלם הוצאות הנסיעה מהמגורים אל מקום העבודה ובחזרה (עד 26.40 שקל ליום עבודה).

 

תשלום כחוק: אסור להעסיק צעירים ללא תשלום ב"תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון". כל תקופת ההעסקה מחייבת תשלום שכר עבור כל שעת עבודה החל מהשעה הראשונה. כמו כן יש חובה לשלם עבור ימי הכנה, השתלמויות וישיבות עבודה. 

 

איסור להטיל קנסות: אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים ולנכות משכרם על נזקים.

 

חוק הודעה לעובד: חובה למסור בתוך שבוע לכל נער ונערה הבאים לעבוד למשך 30 ימים לפחות, טופס שמטרתו להבהיר לעובד את מסגרת העבודה ואת הזכויות והחובות שלו.על הטופס לכלול את זהות המעביד, תאריך תחילת העבודה ומשך תקופת העבודה, עיקרי התפקיד, פרטי הממונה הישיר, גובה שכר לשעה, אורך יום העבודה ועוד פרטים שמבהירים את שמצופה מהעובדה. אי מסירת הודעה לעובד מזכה אותו בפיצוי כספי.

 

במשרד הכלכלה מציינים כי הקיץ הצעירים לא יחויבו להוציא פנקס עבודה והמעסיקים יוכלו להסתפק בצילום תעודת זהות שלהם או של הוריהם ובאישור רפואי במקום העבודה.

 

עבודות מסוכנות ועבודת ילדים

עו"ד גלי שטיינברג, מומחית לדיני עבודה, מסבירה כי החוק מתיר לבני נוער לעסוק בעבודות קלות ואוסר על עבודות שעלולות לסכן את ההתפתחות הגופנית, הנפשית או החינוכית, כמו סבלות בתנאים מסוימים, עבודות תת קרקעיות, חפירות, ריתוך וחשמל, עבודות במכונות תעשייתיות ועוד. עם זאת, היתר של שר הכלכלה מאפשר לעבוד באופן זמני לשלושה חודשים גם בעבודות אחרות, אם הן לא מסכנות את הבריאות, אינן כרוכות במאמץ גופני קשה ואם ניתן אישור רפואי מרופא המשפחה לכך - בהן טיפול בילדים, שליחויות, משק בית, מלצרות, מניקור, צילום ואריזה.

 

שטיינברג מוסיפה כי בהיתר מיוחד, מותר להעסיק גם ילדים מתחת לגיל 15 בעבודה שיש בה חשיפה ציבורית כמו דוגמנות או השתתפות בפרסומות, ובתנאי שאין עידוד לאלימות, רמיזות מיניות או גזעניות וכדומה. לשם כך יש לספק תנאים הולמים, הפסקות שתייה וארוחות שוטפות, ונוכחות הורה או בן משפחה בגיר אחר עד גיל 8. שעות העבודה נקבעות בהתאם לגיל הילד, למשל: ילד בגילאים שנה עד שש לא יעבוד יותר מארבע שעות ליום ולא יותר מעשר שעות בחודש, בין השעות 8.00 עד 18.00 ולא על חשבון זמן הלימודים.

 

טיפים להגנה על זכויותיכם

כיצד בני הנוער יכולים לוודא בעצמם שהם מקבלים את מה שמגיע להם? בהסתדרות הנוער העובד והלומד ממליצים להקפיד על רישום מפורט של הימים ושעות העבודה - כולל הפסקות, ולסרב לעבוד בהתלמדות ולהשתתף בישיבות ללא תשלום. 

 

בנוסף, דרשו הודעה מפורטת לעובד כפי שמגיע כחוק - אך גם רשמו בעצמכם את שם המעסיק, שם החברה ומספר החברה, שמרו את תלושי השכר, צלמו את חוזה העבודה ואת הצ'קים לפני ההפקדה, ורשמו את מספר הטלפון והכתובת של משרדי החברה.  

 

בהסתדרות הנוער העובד והלומד מוסיפים כי בני הנוער העבודים זכאים לזכויות בסיסיות כמו כל עובד אחר, בהם ימי חופשה בתשלום - כל מי שעובד פחות מ-75 ימים במקום עבודה כלשהו זכאי לתוספת של 4% לשכר עבור החופשה, וכן דמי הבראה ופיצויי פיטורין במידה שעבדתם במקום יותר משנה.

 

כמו כן וודאו שאתם מקבלים תלוש שכר מפורט כחוק, עם פירוט מדויק של שעות העבודה, שכר לשעה, שכר מינימום וכל שאר התוספות - אחרת ניתן לתבוע עד 5,000 שקל על כל תלוש שלא נמסר. עוד מחדדים בהסתדרות, כי מתחת לגיל 18 אסור להוריד מהשכר מס ביטוח לאומי ואם מרוויחים פחות מ-6,300 שקל בחודש אין להוריד תשלום למס הכנסה.

 

ניצלו אתכם בעבודה? כתובות לפנייה:

בני נוער שנוצלו בעבודה או שלא קיבלו את הזכויות המגיעות להם, יכולים לקבל סיוע בכתובות הבאות:

 

מינהל ההסדרה והאכיפה במשרד הכלכלה - ניתן להתלונן בטלפון: 03-7347839/49/50, פקס: 03-6828690, מייל: report.achifa@economy.gov.il.

 

הסתדרות הנוער העובד והלומד - מוקד טלפוני: 1121*, פקס: 03-5125157, מייל: nitzul@noal.org.il. למידע נוסף בעברית, ערבית ורוסית - באתר הסתדרות הנוער העובד והלומד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מלצר מלצרות
צילום: shutterstock
צילום: אסנת רום
יעל דולב
צילום: אסנת רום
מומלצים