שתף קטע נבחר

דום נשימה בשינה: פתרון חדשני ב-5 דקות

ניתוח חדשני שבמהלכו כורתים את השקד הלשוני באמצעות רובוט יכול לעזור לשליש מהאנשים שנוחרים ומתעוררים בלי הרף בגלל דום נשימה בשינה. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסביר איך זה עובד

כבר עשרות שנים, מאז שהתבגר, הציקו לו בגלל הנחירות הרמות שהוא משמיע, שמחרישות לסביבתו את האוזניים. "ידעתי שיש לי בעיית נחירות, אבל מה כבר יכולתי לעשות? לא לישון‭"?‬ מתאר רוני מור ‭,(62)‬ אח במחלקת הנוירוכירורגיה במרכז הרפואי רמב"ם. זו בעיה שגרתית ולכאורה זניחה, אבל היא מטרידה ומציקה, בעיקר ליקיריך.

 

כשהתחתן, השתדל מור למנוע מאשתו את הסימפוניה הלילית שהפיק, אך כל מה שעשה - נכשל. "אין עצה שקיבלתי ולא יישמתי‭,"‬ הוא מספר. "וחלק היו די מופרכות. כך, למשל, המליצו לי לישון רק על הבטן, או רק על צד שמאל, ללכת לישון לא עייף מדי, ועוד שלל עצות שלא עמדו במבחן המציאות‭."‬

 

 

עוד על דום נשימה בשינה:

 

במהלך השנים בעיית הנחירות החמירה. "מה אשתי המסכנה אשמה? לא מגיעה לה שנת לילה רצופה, בלי להתעורר כמה פעמים בכל לילה מהנחירות שלי? כמה היא יכולה לדחוף אותי קלות ולנסות להירדם שוב? אז עברתי מיטה, אחר כך עברתי חדר, ולא תאמינו, שמעו אותי בקומה התחתונה גם כשהגליתי את עצמי לקומה השנייה‭,"‬ הוא מתאר בבדיחות.

 

האבחנה: דום נשימה בשינה

רופא המשפחה שלו שלח אותו למעבדת שינה ושם אבחנו הרופאים שהוא לא רק נוחר, אלא לוקה בדום נשימה בשינה. "יצאתי משם מצויד ‭,CPAP-ב‬ מעין מסיכה שמרכיבים על הפנים. קיוויתי לטוב, אבל זה מגושם וקשה לישון בלילה כשלכל הפנים שלך מוזרם אוויר קר. אז עברתי לדבר הבא, סד שיניים, אבל גם הוא לא ממש פתר את הבעיה‭."‬

 

מצוקתו הפרטית ומצוקתו הזוגית הלכו והחריפו. "הנחירות כבר היו מעירות גם אותי מהשינה עשרות פעמים בכל לילה. ולכן בימים הייתי ישנוני, חסר אנרגיה, ממש מעוך‭,"‬ הוא מתאר.

 

המהפך התרחש בספטמבר האחרון. "שמעתי על ניתוח חדש והחלטתי להתאבד עליו. אני, שנמצא כל כך הרבה שנים במערכת הבריאות, לא עניין אותי כלום. לא רציתי לשמוע על תופעות לוואי, סיכונים או סיבוכים. החלטתי שככה אני לא יכול להמשיך‭."‬

 

הניתוח שעבר מבוצע באמצעות רובוט דה וינצ'י, שבו נעשה שימוש בענפי רפואה שונים, אשר עם הזמן הולכים ומתרחבים. "לבעיית דום נשימה בשינה, שמלווה בדרך כלל בנחירות, מצאו עד השנתיים האחרונות פתרונות טכניים שהיו יעילים חלקית‭,"‬ מסביר פרופ' זיו גיל, מנהל מחלקת אף-אוזן-גרון במרכז הרפואי רמב"ם ומרצה בפקולטה לרפואה של הטכניון.

 

לדברי פרופ' גיל, שמנתח גם באמצעות הרובוט, "בנוסף ליעילותם החלקית, לא קל למטופלים להסתגל לשימוש המסורבל באותם סדי לילה למיניהם, ולכן הם מוותרים עליהם ונכנסים למערבולת של שינה שמהלכה הרצוף מופסק בעשרות יקיצות, דבר שגורר עייפות כרונית במשך היום‭."‬ הניתוח החדש, המבוצע כאמור באמצעות הרובוט, משמש תחליף מוכח לאותם עזרים טכניים והוא מתאים לכשליש מכלל הסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה.

 

"הכל התחיל מזה שרצינו לאתר תת-אוכלוסייה, שהסיבה לתסמונת אצלה היא הגדלת השקד הלשוני, הממוקם בבסיס הלשון‭,"‬ הוא מתאר. כל אחד מהנבדקים הורד בתורו לחדר ניתוח ושם טושטש עד שנרדם. "ואז, בזמן אמת, בעוד הטשטוש מדמה שינה, החדרנו אנדוסקופ - סיב אופטי שבראשו מצלמה - דרך האף, ובאמצעותו איתרנו את מיקום השקד ואת מידת גודלו בזמן שינה‭."‬

הוגלה לישון בחדר אחר. רוני מור (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
הוגלה לישון בחדר אחר. רוני מור(צילום: גיל נחושתן)
 

חמש דקות וזהו

הפעולה נמשכה כחמש דקות, ואחרי שהנבדק התאושש הוא נשלח לביתו. "אותם מטופלים שהשקד הלשוני שלהם נמצא מוגדל בזמן שינה הוזמנו לניתוח הרובוט",‬ הוא מספר.

 

במהלך השינה השקד הלשוני המוגדל, שנמצא כאמור בבסיס הלשון, חוסם את מעבר החמצן. מטרת הניתוח היא לכרות את אותו שקד. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ואורך כשעה. החולה שכוב על גבו, והרופא נמצא בתוך קונסולה המשמשת עמדת פיקוד ובקרה כשלושה מטרים ממיטת הניתוח, ומשם הוא מפעיל את זרועות הרובוט.

 

"הפה הפתוח של המנותח הוא נתיב החדרת כלי הניתוח. דרכו מחדירה אחת הזרועות את האנדוסקופ התלת-ממדי. יש שתי זרועות נוספות, בגודל ארבעה מ"מ כל אחת. אחת מחדירה את הסכין החשמלית, שבאמצעותה כורת הרובוט את השקד הלשוני המוגדל; השנייה את הפינצטה החשמלית, המלקטת את השקד ושולפת אותו החוצה. מנתח נוסף ניצב סמוך לשולחן הניתוחים לשם השגחה מקרוב‭,"‬ מסביר פרופ' גיל.

 

הניתוח מסתיים ללא תפרים והמנותח נשאר ליממת אשפוז לשם השגחה, ואז משתחרר לביתו. "על פי דיווחים בינלאומיים, שיעורי ההצלחה מרשימים למדי‭,"‬ הוא אומר. "הם עומדים על ‭80-כ‬ אחוז. אך עיקר הבעיה של הניתוח הזה היא הכאב קשה שמופיע שבועיים אחרי ביצועו וחולף כשבועיים אחר כך‭."‬ חוץ מברמב"ם, הניתוח באמצעות הרובוט מבוצע גם במרכזים הרפואיים בילינסון ושיבא.

 

נחירות, תשישות ודיכאון

בתסמונת דום נשימה בשינה לוקים כשישה אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת, מרביתם גברים. הסימפטומים כוללים נחירות רמות, יובש בפה, יקיצות תכופות, תשישות ועייפות במהלך היום ונטייה לישנוניות. ככל שהתסמונת מתמשכת, מתגבר הסיכון בקרב הלוקים בה לחלות ביתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת, הפרעות בריכוז ואף דיכאון.

 

"אבחנת התסמונת ודרגות חומרתה מתבצעות על ידי רופא אף-אוזן-גרון על סמך עיבוד תוצאות מעבדת השינה‭,"‬ מסביר פרופ' גיל. "שם מוצמדים לנבדק מכשירים שונים למדידת תנועת שרירי הנשימה, קצב הלב, תנועת גלגולי העיניים וריווי החמצן בדם - בזמן השינה‭."‬

 

ומה מצבו של מור? אחרי תקופת החלמה שלוותה בכאבי גרון, רווח לו סוף סוף. "הניתוח פתר לי את הבעיה ‭90-ב‬ אחוז לפחות‭,"‬ הוא מדווח. "הלילות שלי כבר שקטים והשינה נמשכת בלי הפרעות. רק אם אני עייף במיוחד או שוכב בתנוחה מסוימת מתחדשות הנחירות, אבל בכמות ובעוצמה פחותות בהרבה‭,"‬ הוא אומר.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שינה שמהלכה הרצוף מופסק בעשרות יקיצות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים