שתף קטע נבחר

כך תגרמו לבני הזוג שלכם להיכנס לכושר

בן הזוג צריך להתחיל ללכת למכון הכושר אבל לא מצליח להזיז את עצמו מהבית? לפסיכולוגיה ההתנהגותית יש פתרון בשבילכם. כך תצליחו להעניק לו תמריצים לשמירה על הבריאות בלי להעליב ולגרום למשבר ביחסים

הסתכלו סביבכם, כמה מהחברים ומהחברות שלכם רוצים (באמת רוצים) ללכת למכון הכושר , לרוץ, לשחות או לעשות כל פעילות גופנית אחרת יותר ממה שהם מצליחים? אם בן הזוג שלכם רץ מרתון כמה פעמים בשנה וזה לא מספיק לו, תהיו בריאים ותמשיכו הלאה. הכתבה הזו כנראה לא בשבילכם. אבל רובנו לא כאלה.

 

אמנם לא ויתרנו על פעילות גופנית וברור לנו שיום אחד שוב נהיה בכושר והכל יהיה נפלא, אבל היו כנים לרגע - כמה אפשר לעבוד על עצמנו? מתי נחזור להתאמן? כשהילדים יגדלו, הלחץ בעבודה ירד ויהיה בארץ שלום, ביטחון ושגשוג כלכלי?

  

  

נכנסים לכושר:

  

במקרה של פעילות גופנית, מדובר לא רק באינטרס אישי שלכם. להיות בכושר משפיע לא רק על התחושה הכללית ועל המראה החיצוני, אלא גם על הבריאות. לכן חברות ביטוח רפואי וממשלות רוצות שנהיה בריאים: זה חוסך להן כסף. לפני כמה שנים פנתה אליי אחת מחברות הביטוח הגדולות בארצות הברית ושאלה אם לכלכלה התנהגותית בכלל ולשימוש בתמריצים בפרט יש דרך לעזור לאנשים להתאמן יותר. התשובה שלי הייתה שבטוח כן, אבל לא ברור איך.

  

השאלה הראשונה היא מה המכשול העיקרי שלנו בדרך למכון הכושר. מסתבר שגם כאן, ההתחלה קשה והיא השלב הקריטי. מכשולים רבים קיימים כמובן גם בהמשך אבל הצעד הראשון, או נכון יותר החודש הראשון, הוא הקשה ביותר. אם נצליח לגרום לכם להתאמן במשך חודש, האם תתמידו?

 

התחלנו בניסוי פשוט. לקחנו שתי קבוצות של סטודנטים, ומאלה שנכללו בקבוצת הביקורת ביקשנו ללכת למכון לפחות שמונה פעמים בחודש הקרוב. לנבדקים בקבוצה השנייה הבטחנו מאה דולר אם ילכו למכון לפחות שמונה פעמים בחודש הקרוב. התוצאה לא הייתה מפתיעה, מאחר שסטודנטים מוכנים לעשות הכל (כמעט) תמורת מאה דולר. הם אכן הלכו למכון הרבה יותר מקבוצת הביקורת, שלא קיבלה תמריצים.

  

עכשיו התחיל החלק המעניין בניסוי - מה קרה כשהפסקנו לשלם להם? גילינו, לשמחתנו ולשמחת חברת הביטוח, שמי שהלך למכון במשך חודש פיתח לעצמו הרגל. בחודשים הבאים הנבדקים בקבוצה הזו ביקרו במכון יותר מפי שניים מהנבדקים בקבוצה שלא קיבלה תמריץ כספי.

  

נניח שבן הזוג שלכם רוצה וצריך ללכת למכון כושר אבל לא מצליח להזיז את עצמו. אתם רוצים לעזור לו, וגם לכם חשוב שהוא יהיה בריא ומאושר. דרך אחת היא להגיד לו "איכסה, לך להתאמן כבר". לא בטוח שתשיגו את התוצאה הרצויה, אבל סביר שתריבו. במקום זאת, נסו את השיטה שתעודד אותו ללכת למכון כך שהוא יהיה מאושר מהתוצאה ולא ייעלב מכם. נסו מה שעשינו עם אותם סטודנטים: הציעו לו תמריץ.

 

תמריצים הם לא רק כסף, ובטוח יש משהו שיגרום לו להזיז את עכוזו מהספה: ארוחת ערב, מתנה, עיסוי מפנק או כל מחווה רומנטית אחרת. אתם מכירים אותו ויודעים הכי טוב מה יניע אותו, אז תבחרו והציעו לו חוזה: "אם תלך למכון פעמיים בשבוע במשך חודש, אז... (השלימו את המשפט)".

  

הניסוי עם הסטודנטים מראה שאם תבחרו תמריץ מתאים, הוא יעבוד. ויותר מזה, בסוף החודש בן הזוג אולי יתגבר על המכשול הגדול ביותר, ההתחלה, ויהפוך בריא ושמח יותר.

 

עם זאת, בכך לא תיפתר הבעיה. עוד משהו שלמדנו מהניסוי עם הסטודנטים הוא שצריך "לתחזק" את המנהג החדש. אחרי שהסטודנטים חזרו מחופשת הקיץ, האפקט של החודש שבו שילמנו להם נחלש, וההבדל בין הקבוצות הלך וקטן.

 

כדי לתחזק את ההרגל החדש, אתם יכולים להבטיח לבן הזוג תמריץ גדול אם יתמיד באימון במשך חצי שנה, או להציע תמריץ חדש אם באיזשהו שלב תשימו לב שהוא מתחיל לזייף. ומי יודע, אולי גם אתם תיהנו מהניסוי?

 

הכותב הוא מומחה לכלכלה התנהגותית מביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטת סן דייגו. ספרו "ציר ה-Why: המניעים הסמויים והכלכלה ההתנהגותית מאחורי היומיום שלנו" יצא לאור לאחרונה בהוצאת כנרת זמורה ביתן



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בטוח יש משהו שיגרום לו להזיז את עכוזו מהספה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים