שתף קטע נבחר

צוק איתן: טיפים לשיפור המצב

בזמן שרבים מאתנו מצליחים להיכנס אל המרחב המוגן ולשוב לאחר מספר דקות לשגרה השוטפת, אחרים זקוקים לתמיכה וסיוע מהסובבים. לפניכם כמה טיפים כשיסייעו לכם בעזרת פעולות פשוטות ומעט תשומת לב לסייע למי שמתקשה .היכנסו, זה עושה טוב

אתרי האינטרנט, שידורי הטלוויזיה והרשתות החברתיות מוצפים בימים האחרונים בסיפורים על מבוגרים, ילדים ואפילו בעלי חיים המתקשים להתמודד עם המציאות הלא פשוטה. בזמן שרבים מאתנו מצליחים להיכנס אל המרחב המוגן ולשוב לאחר מספר דקות לשגרה השוטפת, אחרים זקוקים לתמיכה וסיוע מהסובבים. כולנו יכולים לעזור לאחר, זה לא בהכרח מצריך השקעה של זמן רב או חומר, הנה כמה עובדות שריכזה עמותת רוח טובה וחשוב שכל אחד ידע:

 

עברית קשה שפה

עולים חדשים חיים בסביבתכם? זכרו כי מה שברור לנו מהדיווחים והפרשנויות, הרשתות החברתיות וערוצי הטלוויזיה, לא תמיד נגיש לאלו אשר לא שולטים בשפה. אם חיים בקרבתכם אנשים הזקוקים לתרגום וסיוע נסו להסביר להם בצורה כלשהי. ניתן כמובן להיעזר באתר של פיקוד העורף שמכיל מידע בשפות שונות.

 

אל תשליכני לעת זקנה

בימים האחרונים נשמעו לא מעט עדויות של אנשים ששהו ברחוב בעת האזעקה והבחינו בקשישים שקפאו בהישמע הצליל העולה ויורד ולא ידעו מה לעשות. גם בעלי מוגבלויות עלולים להימצא במצוקה ולהתקשות להגיע במהרה למקום מבטחים. מה עושים? ככלל ממליץ פיקוד העורף לבעלי מוגבלויות להימנע בימים אלה משוטטות במקומות בהם אין מרחב מוגן בקרבת המקום. אם נתקלתם בקשיש המתקשה להגיע למרחב מוגן בעת אזעקה, ממליצים בפיקוד העורף לנסות לסייע לו להזדרז. אם אינכם מצליחים הישארו עימו במקום, שכבו על הרצפה וגוננו על ראשכם עם הידיים. מידע נוסף בנושא באתר פיקוד העורף.

 

טוב שכן קרוב

אם בין שכניכם נמנים אם חד הורית, קשיש הגר בגפו ועולים בודדים אפשר וכדאי להפגין חביבות ולגלות התעניינות בשלומם מפעם לפעם. סביר להניח שאותם שכנים ישמחו מאוד אם תציעו לקפוץ לסופר עבורם להשלמת מצרכים בסיסיים ואולי יקפצו בשמחה על ההצעה לשהות מעט בנוכחותם בימים הטרופים. חשוב לגלות אכפתיות גם לתושבי הרחוב ולהשאיר את דלת הכניסה לבניין פתוחה לטובת אלו שנקלעים לאזור בעת האזעקה.

 

חבריו הטובים של האדם

באגודת צער בעלי חיים בישראל מתקבלות פניות רבות למתן עזרה לבעלי החיים הנמצאים בדרום וכן שאלות בנוגע להתמודדות עם כלבים חרדים בעת האזעקות. הנה כמה עצות של האגודה:

 

  • מומלץ לסגור את החלונות והדלתות בבית כדי שבעלי החיים לא יברחו מהם בשעת מצוקה.

  • בימים אלה הימנעו מיציאה עם הכלב לטיולים ארוכים הרחק מהבית וכן מיציאה ללא רצועה, שכן האזעקות וקולות הפיצוץ עלולים להבהיל את בעלי החיים ולגרום להם לברוח.
  • כדאי להכין לבעל החיים פינה רכה ונעימה שבה ניתן להסתתר במרחב המוגן שבבית. אם במהלך האזעקה הכלב בורח או מביע חרדה- השתדלו להימנע מחיזוק חיובי של התנהגות זו באמצעות ליטופים וחיבה מוגזמים שהכלב יקשר עם ההתנהגות החרדתית.
  • חשוב מאוד לוודא שהכלב משובב כפי שמחייב החוק, כדי להקל עליכם למצוא אותו במקרה שימלט.

 


עוד מציינות העמותות למען בעלי החיים כי בימים אלה מתנדבים רבים לא מגיעים להתנדבות היומיומית בעמותות בעלי החיים ולכן יש צורך רב במתנדבים בסניפי העמותות, שיטיילו עם הכלבים ויאפשרו להם להתאוורר. להתנדבות עם בעלי חיים צרו קשר עם עמותת רוח טובה.

 

קטן, לא מבין

גם הילדים שלנו חשים בלבול וחוסר הבנה כלפי המצב ולא תמיד מבינים כיצד להתמודד עם הסיטואציות המוזרות והלחץ שמפגינים הוריהם. עמותת נט"ל לסיוע נפשי לנפגעי טרור ומלחמה מציעה את הטיפים הבאים:

  • שוחחו עם הילדים, ואפשרו להם לבטא את חששותיהם תוך גילוי אמפתיה.
  • הכינו עם הילדים תכנית פעולה להתארגנות ולהתמודדות בתוך בית-הספר במקרה של מצב חירום.
  • עיזרו לילדים לאתר מקום בטוח ודמות מרגיעה בבית-הספר (או בקייטנה במקרה של חופש גדול). למדו את הילד להיעזר במורים וחברים לכיתה. גם חפץ אישי מוכר מהבית יסייע להרגעה ותחושת בטחון.
  • חזקו את ילדכם באמצעות יכולת לדמיין תמונת הצלחה. בקשו ממנו לתאר את ההתמודדות שלו והתגברותו על מצב חירום.
  • העבירו לילד מסר אופטימי המבטא אמונה בכוחותיו ויכולתו להתמודד עם קשיים במידת הצורך. הורה האומר לילד: "אני סומך עליך ומאמין בך" עוזר לו לפתח חוסן נפשי.

 


 

נפגעי חרדה

לא רק הילדים עלולים לחוות חרדה וגם בני נוער, צעירים ומבוגרים עלולים לחוש פאניקה. הנה כמה טיפים למבוגרים:

  • השתדלו לשמור ביחד עם בני המשפחה על שיגרה הכוללת עד כמה שאפשר אכילה מסודרת, מועדי שינה ויקיצה קבועים והליכה לבית הספר או למקום העבודה.
  • נתינה לאחרים מקטינה את תחושת החרדה. סייעו לאחרים וכך תעניקו לעצמכם תחושה טובה שתעזור לכם להירגע.
  • אל תשמרו בבטן: ספרו למכרים ולחברים מה עובר עליכם.
  • פעילות ספורטיבית כמו ריקודים, יוגה או מסאז' מסייעת לשחרר מתח וחרדה.
  • שימרו על תקשורת פתוחה עם בני המשפחה. טלפון סלולרי זמין כל העת מעניק תחושת ביטחון.
  • צאו מידי פעם להתאווררות הרחק מאזור הסכנה.
  • אל תצפו יותר מדי בטלוויזיה. להתעדכן זה חשוב, אבל שימרו על מינון נכון.

במידת הצורך ניתן להיעזר בנט"ל - תמיכה וסיוע נפשי לנפגעי טרור ומלחמה בטלפון: 1800-363-363

 

 

אכפתיות וחברות

לעצור להולכי הרגל במעבר חציה, לסייע לקשישים לסחוב שקיות כבדות מהסופר ואפילו לחייך לעוברי אורח ברחוב הן פעולות חיוביות ומומלצות לשגרה של כולנו. בימים כאלו  זכרו יותר מתמיד להפגין אכפתיות כלפי האחר ושדרו תחושה חיוביות ורגועה שעשויה להשרות אווירה טובה בקרב הסובבים.

 

מעוניינים לסייע בדרכים נוספות? רוצים למצוא התנדבות בהתאמה אישית? לחצו כאן וצוות רוח טובה ימצא את הפעילות המתאימה עבורכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים שוורצנברג
צילום: חיים שוורצנברג
צילום: חיים שוורצנברג
צילום: חיים שוורצנברג
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים