שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס, מיכל חורשי

לא מספיק קרובים לעזה? תזכו למיגון חלקי

הם שוכנים במרחק של 40-7 ק"מ מהרצועה, סופגים ירי בלתי פוסק כמעט כמו בעוטף עזה, אך למרות זאת טוענים: במוסדות חינוך ובבתים רבים אין מיגון. כעת יישובי "העוטף של עוטף עזה" מבקשים סיוע. גורמים במשרד רה"מ: מתקיימת עבודת מטה כדי לתת מענה ליישובים בטווח גדול יותר מהרצועה

המועצות האיזוריות בדרום הארץ, הנמצאות במרחק של 40-7 ק"מ מרצועת עזה ואינן נחשבות חלק מעוטף עזה, מבקשות סיוע ממשרד ראש הממשלה. יישובי עוטף עזה, דוגמת מועצת אשכול ושער הנגב, זכו ובצדק - לאחר מאבקים - במיגון מוסדות חינוך ויישובים. אלא שהמציאות הבטחונית עבור מועצות רבות אחרות היא כמעט זהה לזו של יישובי העוטף, וראשי הרשויות יואב, שפיר, לכיש, מרחבים, שדות נגב, בני שמעון ובאר טוביה מבקשים סיוע מהממשלה.

 

לכתבות נוספות בנושא מבצע צוק איתן

 

"אנחנו העוטף של העוטף", אומרת ראש מועצת בני שמעון סיגל מורן, "הימים האלה דוגמא מצויינת להבדל בין יישובי ה-40-7 ק"מ לבין יישובי עוטף עזה. אנחנו מאוד שמחים שהעוטף מקבל את המיגון שדרוש להם, ואנו לא מלינים על כך. אבל בין העוטף לבין הערים הגדולות נמצאות המועצות האיזוריות. היכולת שלנו לתת את אורך הרוח לממשלה ולצבא קשורה ליכולת שלנו לתת לתושבים אוויר לנשימה. הגיעה הזמן, חמש וחצי שנים אחרי עופרת יצוקה, שהממשלה תתכנן את המיגון למוסדות החינוך".

 

כך, לדוגמא, בבני שמעון רק ל-50% מבתי הספר יש ממ"דים ואילו בגיל הרך רק ל-40% מהמוסדות יש ממ"דים. על רקע הנתונים הללו, מועצת בני שמעון יכלה לבצע באופן חלקי בלבד את המלצות פיקוד העורף, ולהפעיל היום (שני) את מערכות החינוך והקייטנות כסדרן במקומות עם מיגון.

 

בנוסף לכך, ברבים מהבתים הוותיקים באזור אין ממ"דים כלל. "אנחנו לא חושבים שהממשלה צריכה למגן את כל הרשויות, אבל מבקשים להקים קרן הלוואות בתנאים מקלים, שיאפשרו לתושבים לקנות ממ"דים בכספם. לרוב האוכלוסיה אין מרחבים מוגנים", אומרת מורן.

 

הבדל של 500 מטר

אם לא די בכך, בשטחי מועצת בני שמעון ישנם שני יישובים - כרמים ונבטים - המרוחקים מרחק כמה מאות מטרים מקו ה-40 ק"מ, ונמצאים מחוץ לטווח זה. לדברי מורן, המשמעות היא ש"לאחר שייגמר המבצע התושבים שבטווח 40-7 ק"מ יהיו זכאים לפיצוי על אובדן ימי עבודה ועוד, תחת ההגדרה של מצב מיוחד בעורף, בעוד ששני היישובים האלה לא יהיו זכאים. אי אפשר לפצל מועצה".

 

"פיקוד העורף קובע מי צריך להיות בחירום או בשגרה. ולראש הרשות הסמכות להחמיר את ההנחיות. מבחינה בטחונית אומרים לנו לסגור את מוסדות החינוך, אך מבחינת ההוראות היבשות אנחנו אמורים להתנהל כרגיל", אומרת מנהלת הקהילה בכרמים, דניאלה לבנסארט.

 

"אנשים לא יכולים ללכת לעבודה כי סוגרים את מערכות החינוך, ואילו מקומות העבודה אומרים שלא יפצו אותם כי הם לא ברשימת היישובים שפיקוד העורף הורה לסגור. אם אתה לא גר ביישוב שנמצא ברשימה של פיקוד העורף לא מפצים אותך, ומפסידים המון כסף. אנחנו בין הכיסאות, בגלל מרחק של 500 מטרים".

 

בכרמים יש ענף תיירות מפותח, הכולל בין היתר 40 צימרים ומרכז פיינטבול. "אנחנו נותרים ללא פיצוי. פנינו למשרד ראש הממשלה בנושא", אומרת לבנסארט.

 

"אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות באהבה, ועושים כמיטב יכולתנו", נכתב במכתב שכתבו ראשי הרשויות למנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, "אבל בכדי שנצליח במשימה אנו זקוקים שתעזרו לנו לעזור לכם לתת, לממשלת ישראל ולצה"ל את אורך הרוח הנדרש".

 

גורמים במשרד ראש הממשלה ציינו כי הם עומדים בקשר רציף עם ראשי הרשויות בדרום כל העת, וזאת על מנת לענות לצרכים העולים כתוצאה ממבצע צוק איתן. לטענת אותם גורמים, לאחר שאתמול אושרה בממשלה תוכנית רב משרדית לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף רצועת עזה, הנמצאים בקרבה של 7 ק"מ לגבול, מקיים בימים אלו משרד ראש הממשלה עבודת מטה מול ראשי הרשויות וכלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, כל אחד בתחום סמכותו, על מנת לספק מענה ליישובים בטווחים גדולים יותר מהרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה שמואלי
אזעקה במועצת מרחבים
צילום: משה שמואלי
מומלצים