שתף קטע נבחר

צילום: AFP, דובר צה"ל

יוזמת הרגיעה: חמאס עוקף במופגן את מצרים

הארגון משיב כתף קרה לקהיר: כלי תקשורת המזוהה עם קטאר פרסם את היוזמה המפורטת של חמאס להפסקת אש, שקיבלה את ברכת טורקיה וקטאר אך מתעלמת מהמצרים. בישראל מגיבים: "קשקוש. קטאר מתווכת בעיני עצמה". מה כוללת היוזמה?

בפומבי ולעיני העולם הערבי כולו: חמאס דוחה היום (שבת) במופגן את האפשרות שמצרים תתווך בין ישראל לבין הארגונים הפלסטינים לקראת מהלך מדיני שיביא להפסקת אש ולסיומו של מבצע צוק איתן. כלי תקשורת המזוהה עם האמירות בקטאר חשף את היוזמה של חמאס להפסקת אש, המהווה שורת עקרונות שקיבלו את ברכתן של טורקיה וקטאר. בכך משתמשת חמאס בקטאר כצינור להעברת המסרים, ומחזירה כתף קרה למצרים, שמאז תחילת העימות ניסתה להכתיב לפלסטינים את תנאי הפסקת האש.

 

צפו: חיילי צה"ל מאחלים לכם שבת שלום

 

מבצע צוק איתן - כתבות נוספות:

 

על פי הפרסום, היוזמה מתבססת על "קונצנזוס של הפלגים הפלסטיניים", והיא הועברה למזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, שהעביר אותה לישראל. אלא שבישראל מכחישים שקיבלו את המסמך.

ארבו מרזוק. מנסה להרגיע את הרוחות בקהיר (צילום: AFP PHOTO /HO / GAZA STRIP MINISTRY OF THE INTERIOR / WAEL ABU OMAR) (צילום: AFP PHOTO /HO / GAZA STRIP MINISTRY OF THE INTERIOR / WAEL ABU OMAR)
ארבו מרזוק. מנסה להרגיע את הרוחות בקהיר(צילום: AFP PHOTO /HO / GAZA STRIP MINISTRY OF THE INTERIOR / WAEL ABU OMAR)

חשיפת היוזמה מגיעה בשיאם של משחקי הכוחות בין מצרים לחמאס. רק בצהרים הודיע שר החוץ המצרי סאמח שוכרי כי לארצו אין כוונה לשנות את התנאים שהציגה קהיר מלכתחילה. במקביל, ארה"ב, אבו מאזן וישראל דבקות ביוזמה המצרית.

 

מי שגם הפעם מנסה לצנן את המתיחות בין חמאס למצרים הוא בכיר הארגון בקהיר, מוסא אבו מרזוק, שאמר בשעה זו: "יש קשר עם המצרים. אין כרגע שיחות להפסקת אש, אלא החלפת דעות". הוא עדיין עומד על כך שמצרים היא הגורם שיש לו את היכולת הרבה ביותר למלא את תפקיד המתווך. מרזוק הוסיף שכרגע אין לחמאס ברירה אלא להמשיך במערכה: "אנחנו רוצים להשיג משהו עבור העם הפלסטיני בעזה. אנחנו לא רוצים לחזור לנקודת ההתחלה שהייתה לפני המבצע".

 

מהן דרישות חמאס? 

יוזמת חמאס שהוצגה אינה מחדשת תנאים מעבר לנוסחים שעליהם דובר בעשרת הימים האחרונים. היוזמה כוללת את הנקודות הבאות:

 

1. הפסקת אש מיידית וכוללת של שני הצדדים.

2. הפסקת התקיפות הצבאיות והביטחוניות משני הצדדים ומכל הסוגים (הכוונה לחיסולים וסיכולים ממוקדים).

3. ישראל תתחייב להסיר את המצור הכלכלי, היבשתי והימי מרצועת עזה באופן מלא. זה כולל את פתיחת כל המעברים והפעלת נמל עזה, מה שיאפשר הכנסה של סחורות, דלק ושאר הצרכים הפלסטיניים.

4. הרחבת אזור הדיג ל-12 מיילים.

5. יהיה חופש תנועה באזורי הגבול ברצועת עזה ולא יהיה אזור חיץ.

6. תיושם תכנית לשיקום רצועת עזה.

7. ישראל תשלים את המוטל עליה בעסקת שליט. זה כולל את שחרורם של האסירים הפלסטינים שנכללו בעסקה ונעצרו פעם נוספת; ביטול כל הצעדים הקולקטיביים נגד הפלסטינים בגדה המערבית שננקטו מאז חטיפת שלושת הנערים; שחרור כל העצורים מאותו תאריך, ובהם ראש המועצה המחוקקת, עזיז דוויק; פתיחת המוסדות שנסגרו והחזרת הרכוש הפרטי והציבורי שהוחרם

8. הפסקת מדיניות המעצרים המנהליים וביטול העונשים נגד אסירים פלסטינים בבתי הכלא הישראליים.

ג'ון קרי. בדרך לאזור (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ון קרי. בדרך לאזור(צילום: AP)

היוזמה גם קובעת כללים שלפיהם יתבצעו התנאים: תיקבע שעת שי"ן שבה ייכנסו ההבנות לתוקפן. ארצות הברית תהיה ערבה ליישום של הסכם בהתאם ללוח זמנים מוגדר, ולכך שהרגיעה תישאר על כנה ושלא יהיו מחדלים ביישום ההסכם. אם יהיו הערות מכל צד, יהיה ניתן לפנות לארצות הברית שתעניק חסות להבנות. הצד הישראלי והפלסטיני ינצרו את האש בתוך שש שעות מקבלת ההסכם.

 

על פי דיווח בעיתון "א-שורוק", קרי שוב דחה את ביקורו בקהיר, שבו היה אמור לדון ביוזמה ערבית אזורית לרגיעה. העיתון הוסיף כי קהיר העבירה מסרים בערוצים לא רשמיים לכמה בכירים בחמאס, ובהם הציעה לשחרר אסירים מהתנועה שכלואים בגדה וכאלה שנתפסו בשטח מצרים.

 

חאלד משעל, על פי אותו דיווח, הוזמן לקהיר כדי לדון ביוזמה המצרית, במסגרתה מוצעות גם הקלות שאינן כוללות את פתיחת מעבר רפיח. גורם דיפלומטי מצרי הסביר כי אם חמאס תביע נכונות לשתף פעולה, משלחות מישראל ומהרשות יגיעו למדינה.

 

אחרי שחמאס דחה ביום שלישי את היוזמה המצרית לכינון הפסקת אש, מתחה קהיר ביקורת קשה על הארגון - ולמעשה הטילה עליו את האחריות למותם של עשרות פלסטינים. שר החוץ שוכרי אמר אז כי "חמאס יכול היה לחסוך את חייהם של 40 בני אדם לפחות לו היה מסכים להפסקת האש שהוצעה לו לפני כמה ימים".

 

הוא האשים את ציר חמאס-קטאר-טורקיה בניסיון להכשיל את התפקיד המצרי. לדבריו, "הציר הזה שאף ליטול ממצרים את מעמדה כגורם משפיע שיכול להשפיע על עמדת ישראל, אשר מודעת היטב לתפקידה של מצרים ולחשיבותה באזור".

 

העיתון המצרי "אל-אהראם" דיווח מוקדם יותר כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי יגיע בשעות הקרובות לקהיר כדי לסייע במאמצי התיווך להפסקת אש בין ישראל לחמאס. גם מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמור להגיע היום לאזור כדי לנסות לסייע במאמצים להרגעת הלחימה.

 

גורם מדיני בכיר בירושלים אמר בתגובה לפרסום על אודות יוזמת חמאס: "זה קשקוש. הקטארים הם לא מתווך בעיני אף אחד חוץ מעצמם. ההצעה המצרית היא היחידה שעל השולחן כי רק המצרים יודעים להביא את החלק שלהם בעסקה".

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס היושב בקטאר
מומלצים