שתף קטע נבחר

ביטוח לאומי סירב לסייע - קשיש ניסה להתאבד

במשך יותר משנה ביקש קשיש סיוע כספי על רקע מצבו הקשה, אולם ועדה טענה שהוא לא עומד בקריטריונים. שופטת החליטה להחליף את הוועדה

טרטור בביטוח לאומי: במשך יותר משנה מתעקשת ועדה רפואית מטעם המוסד לא לאשר סיוע כספי לקשיש הסובל מדיכאון קשה, אובדן זיכרון וקושי לאכול או להתלבש בגפו. לאחר שני ערעורים וניסיון התאבדות שלו הורה בית הדין על החלפת הרכב הוועדה שתדון מחדש בעניינו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הקשיש הובא בפני הוועדה לשירותים מיוחדים בביטוח לאומי על מנת שתבדוק את זכאותו לגמלת שירותים מיוחדים. אף ששטח בפניה את מצבו הנפשי והרפואי הקשה, היא דחתה את בקשתו באפריל 2013. בהחלטתה היא ציינה שהוא אמנם זקוק לעזרה בביצוע רוב פעולות היומיום ברוב שעות היממה, אך עדיין אינו עומד בקריטריונים לקבלת הגמלה.

 

הקשיש ערער על ההחלטה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב ובעקבות זאת הסכימו הצדדים שהוועדה תבדוק שוב את רמת הסיוע שלה הוא זקוק, תוך פירוט ההחלטה ונימוק כל רכיב ורכיב. ההסכמה קיבלה תוקף של פסק דין.

 

כמה חודשים לאחר מכן קיבל הקשיש את ההחלטה החדשה וגילה שדבר לא השתנה, ולכן הגיש ערעור נוסף. הוא טען שהוועדה מתבצרת בעמדתה, שהיא לא קיימה את הוראות פסק הדין וכלל לא נתנה את דעתה למצבו, לניסיון ההתאבדות שביצע ולאסמכתאות שהגיש לעיונה.

 

ביטוח לאומי התעקש שהוועדה מילאה אחר כל הוראות פסק הדין והגיעה להחלטה בהתאם לשיקול דעתה הרפואי. בביטוח הלאומי התעקשו שאף שהמערער נעזר בזולת, בפועל הוא מסוגל לבצע את פעולות רבות בעצמו. באשר למצבו הנפשי, נטען שהוועדה מצאה שאינו מתכוון להוציא לפועל את מחשבותיו האובדניות.

 

הוועדה מקובעת

השופטת דגית ויסמן הבהירה לביטוח לאומי שהוועדה הייתה מחויבת לפעול לפי הוראותיו המדויקות של פסק הדין, ובכלל זה לערוך בדיקות חדשות ולנמק את החלטתה בבהירות, אך לא עשתה זאת. על פי השופטת, בעוד שבהחלטה המקורית נקבע שהמערער בקושי מסוגל לאכול בעצמו, הפעם החליטה הוועדה שהוא דווקא לאכול לבד, אם כי האכילה אינה אסתטית.

 

באשר למצבו הנפשי של המערער מצאה השופטת שהוועדה התעלמה ממסמך רפואי שדיווח על אובדן הכרה וזיכרון ועל הזנחה בבית, אף שחויבה לעשות כן. גם לא ברור כיצד הגיעה הוועדה למסקנה שהמערער סובל מדיכאון חריף המלווה במחשבות אובדניות, אך בכל זאת אינו זקוק להשגחה.

 

התנהלותה של הוועדה, סיכמה השופטת, מעוררת חשש ממשי שהוועדה מקובעת בעמדתה, ולכן קבעה שיש לדון שוב בעניין המערער ובאופן חריג ולהחליף את הרכב הוועדה. השופטת אסרה על ההרכב החדש לעיין בפרוטוקולים ובהחלטות של הוועדה הנוכחית.

 

עו"ד מאירה זוהר, העוסקת בביטוח סיעודי, מסבירה שקשישים "מטורטרים" לעיתים קרובות, ולא רק בביטוח לאומי אלא גם בחברות הביטוח. מאבק עיקש מול גורמים אילו מניב בדרך כלל תוצאות טובות, מאחר שקביעת הביטוח הלאומי מהווה תשתית לקבלת זכויות ביטוחיות במצב סיעודי.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערער: עו"ד משה שלום
  • ב"כ המשיבה: עו"ד שרון ירמיהו
  • עו"ד מאירה זוהר עוסקת בביטוח סיעודי

המגיבה לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים