שתף קטע נבחר

משפט פורץ דרך בסין: סוף ל'המרת' הומואים?

היחס להומואים במדינה הקומוניסטית השתפר, אבל הם עדיין נתונים ללחץ אדיר לעבור "טיפולי המרה" ומכות חשמל. תביעה תקדימית תחולל מהפכה?

בית משפט בסין דן לפני שבועיים בתיק מפתח שעיקרו סוגיית ה"המרה" של הומואים במדינה, כלומר הניסיון להעביר אותם "טיפול" שיגרום להם להפוך לסטרייטים. מחוץ לבית המשפט רכנה פעילה במדי אחות לעבר "מטופל", אוחזת במחט ענקית. "הומוסקסואליות אינה דבר שצריך לרפא!", צעקו מפגינים, "בית המשפט, מנע את טיפולי ההמרה!".

 

עוד חדשות בעולם :

 

הומוסקסואליות הוסרה מרשימת ההפרעות הנפשיות בסין בשנת 2001, אבל חוסר סובלנות כלפי להט"בים (לסביות, הומואים, טרנסקסואלים וביסקסואלים) הוא עדיין תופעה רווחת שם. פעילי זכויות אדם מדברים על הפרשה המשפטית חסרת התקדים כצעד משמעותי קדימה.

פעילים בעד זכויות הלהט"ב מפגינים מחוץ לבית המשפט בסין (צילום: AP) (צילום: AP)
פעילים בעד זכויות הלהט"ב מפגינים מחוץ לבית המשפט בסין(צילום: AP)
התובע, הומו שהסכים להזדהות רק כ"שיאו ז'ן", טוען כי מרפאה בצ'ונגפינג גרמה לו טראומה כשהעבירה אותו טיפולים בהלם חשמלי אחרי שסיפר כי יש לו מחשבות מיניות על גברים. הוא תבע גם את מנוע החיפוש המרכזי של סין באינטרנט, "באידו", משום שהציג מודעות המפרסמות את המרפאה.

 

מי שיוצאים מהארון בפני חברים ובני משפחה בסין מתמודדים עם לחץ משמעותי לעבור "טיפול" מיני או להינשא בכל זאת לבן או בת זוג מהמין השני. "זה התיק המשפטי הראשון נגד טיפולי המרה בסין", אמרה שיאו טי, בת 28, מנהלת המרכז למען להט"בים בבייג'ינג שתומך במהלך המשפטי.

 

"בסין רוב האנשים שעוברים 'טיפולי המרה' עושים זאת מפני שמופעל עליהם לחץ מצד משפחותיהם. כשהורים מבינים שהבן שלהם הומו או שהבת שלהם לסבית, הם מפצירים בהם ללכת לטיפול פסיכיאטרי או לעבור טיפול המרה", אמרה. לדבריה רוב האנשים שטוענים כי הם עברו "המרה" מוצלחת ב"טיפולים" האלה עושים זאת רק כדי להפסיק את הטיפולים, שגורמים להם למצוקה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

התופעה של "טיפולי המרה" להומואים ולסביות קיימת ברחבי העולם כבר יותר ממאה שנה, אבל גורמי רפואה מתנגדים לה. למרות זאת, התעשייה הרווחית הזו ממשיכה להתקיים במדינות שונות, מסינגפור, דרך בריטניה ועד לארה"ב, שם הדיווחים על טיפולי הלם חשמלי תרמו למאבק בעד הטלת איסור על "טיפולי המרה".

 

"הבן שלי הומו, אז מה?"

בית המשפט בבייג'ינג צפוי לפסוק בסוגיה בתוך חודש. ז'אנג רוי, בת 21, היא האחראית על תוכנית הייעוץ הפסיכולוגי במרכז ללהט"בים בבייג'ינג, ולדבריה מקדמי זכויות הלהט"בים במדינה הקומוניסטית מקווים שהמהלך יסייע לשנות את התפישות של הציבור הסיני לגבי הומואים ולסביות, שנחשבים בעיני רבים למי שסובלים ממחלות נפש. "אנחנו כאן כדי להבהיר לאנשים שטיפולי המרה אינם דבר מדעי. לא ניתן 'לרפא' הומוסקסואליות".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המוסקסואליות הוגדרה כפשע בסין עד לשנת 1997. אף שהיחס להומואים בערים שונות השתפר בשנים האחרונות, פעילים למען זכויותיהם הולכים על חבל דק במדינה. מחוץ לבית המשפט בבייג'ינג אפשרו שוטרים לכמה מפגינים למחות באופן חופשי, אבל לארגוני להט"בים בסין אסור להירשם כארגונים לא-ממשלתיים רשמיים, ופעילים שומרים בדרך כלל על פרופיל נמוך כשהם מקדמים אירועים מחשש לפשיטות של הרשויות.

 

במאי אשתקד נעצר פעיל זכויות אדם בן 19 במחוז הונאן, אחרי שארגן הפגנה של 100 איש שהמשטרה כינתה "בלתי חוקית". מוקדם יותר השנה באותו מחוז עלה פעיל אחר לכותרות כשהודיע כי הוא תובע פקידי ממשל על כך שדחו את בקשתו להקים ארגון ללא מטרות רווח שיקדם

את זכויות הלהט"בים. גם בהפגנה מחוץ לבית המשפט לפני שבועיים טענו משתתפים באוזני כתבי סוכנות הידיעות AP כי הם נעצרו על-ידי השלטונות בבייג'ינג בחודשים האחרונים בשל פעולותיהם.

 

בין אלה שהתייצבו מחוץ לבית המשפט בהאידיאן היה גבר בן 60 ששם משפחתו לינג. הוא הגיע לשם במיוחד וסיפר: "גם הבן שלי הומו. זו לא מחלה, ואין שום דרך לשנות את זה. אז אני מקבל אותו". עכשיו הוא מקווה שלאט לאט, גם החברה הסינית כולה תלמד לקבל אותו ואת דומיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא פשע כבר 17 שנה, אבל זה עדיין לא מספיק
צילום: AP
מומלצים