שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: המרכולים בת"א לא ייסגרו בשבת

השופט החליט הבוקר לדחות לנובמבר את הדיון בנושא סגירה בשבת של מרכולים בת"א, לאחר ששר הפנים גדעון סער יכריע בנושא. בכך הוא אישר להקפיא את המצב הקיים כרגע, לפיו סופרמרקטים בעיר ימשיכו לפעול בשבת

שופט בית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב, אביאם ברקאי, החליט הבוקר (ה') לדחות את הדיון בנושא סגירה בשבת של מרכולים בתל אביב עד ל-6 בנובמבר. בכך הוא אישר להקפיא את המצב הקיים כרגע, לפיו סופרמרקטים בעיר ימשיכו לפעול בשבת. כיוון שלשר הפנים, גדעון סער, יש 60 יום לאשר או לדחות את הבקשה לפתיחת מרכולים בתל אביב לפי חוק עזר חדש שאישרה העירייה ביום ראשון - בפועל בית המשפט יידרש להחלטה רק אחרי החלטת השר.

 

פתיחת המרכולים בשבת - כותרות אחרונות:

ת"א אישרה פתיחה חלקית של מרכולים בשבת

עיריית ת"א משנה כיוון: פתרון חדש לחוק המרכולים

סער נגד עיריית ת"א: ביטל פתיחת מרכולים בשבת

 

הדיון התקיים הבוקר, לאחר ש-21 בעלי מרכולים, מכולות ופיצוציות (בתי עסק לממכר מזון ארוז), קיבלו מעיריית תל אביב זימונים לבית המשפט בעקבות הוצאת צווי איסור פתיחת עסק בשבת. העירייה הגישה בקשה לבית המשפט למתן צווי סגירה ל-21 בתי העסק, לאחר שניתנו להם אזהרות בשל פעילות בשבת.

 

בעלי המכולות, שהגישו בעבר את העתירה נגד פתיחת בתי עסק בתל אביב בשבת, קיוו שבית המשפט המקומי יחליט היום לאשר צווי איסור פתיחה לנוכח פסיקת העליון לפיה על העירייה לאכוף סגירה בשבת לפי חוק או לשנות את החוק. נראה שעקב ההחלטה, העירייה עשויה גם שלא לחלק כרגע דו"חות לבתי עסק שיפעלו בשבת.

 

בתום הדיון פרצה מהומה במקום. בעלי עסקים שמעוניינים להמשיך לעבוד בשבת, יום בו הם מרוויחים לטענתם את עיקר פרנסתם, התעמתו עם קובי ברמר, בעל מכולת בשינקין, שמוביל את מאבק המכולות לסגירת בתי עסק בשבת.

 

קובי ברמר, מוביל מאבק המכולות, בדיון בביהמ"ש היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
קובי ברמר, מוביל מאבק המכולות, בדיון בביהמ"ש היום(צילום: מוטי קמחי)

 

ממטה מאבק העסקים הקטנים והמכולות בת״א נמסר בתגובה: "הבוקר הוכח שעיריית תל אביב-יפו ביצעה ביממה האחרונה תרגיל יחצ"ני והיא רק מעוניינת להרוויח זמן כדי להמשיך לרמוס את החלטות בית המשפט העליון. בכל הקשור לאכיפת חוקי העבודה והמנוחה, בחרה עיריית תל אביב לפעול רק למען רווחיהם של הטייקונים והתאגידים הגדולים.

 

"לאור אוזלת ידה של העירייה, החל מיום שישי הקרוב (מחר) בעלי העסקים הקטנים והמכולות יחליפו את פקחי העירייה ברחובות כדי לאכוף את חוקי העבודה והמנוחה וכדי להבטיח שהחלטות בתי המשפט אכן מיושמות בעיר העברית הראשונה".

 

ממטה המאבק "תל אביב לא שומרת שבת" נמסר: "אנחנו מברכים על החלטת בית המשפט ושמחים שסופי השבוע בעיר יישארו כפי שהם, לפחות עד נובמבר. כעת אנחנו חוזרים להפעיל לחץ על שר הפנים גדעון סער לאשר את החוק המתוקן שהציעה העירייה, ומתכננים הפגנת מסיבה לשמירה על החופש התל-אביבי".

 

סגן ראש עיריית תל אביב, אסף זמיר, מסר בתגובה: "בית-המשפט למעשה גילגל את ההכרעה לחצרו של גדעון סער כשקבע את הדיון הבא לנובמבר. אני מאחל ששר הפנים יאשר את חוק העזר העירוני החדש והעיר תישאר פתוחה".

 

מאחל שסער יאשר את החוק. אסף זמיר, סגן ראש העיר ת"א בתום הדיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מאחל שסער יאשר את החוק. אסף זמיר, סגן ראש העיר ת"א בתום הדיון(צילום: מוטי קמחי)

 

חוק עזר חדש: רוב בתי העסק יישארו פתוחים

בעלי המכולות טוענים שפתיחת בתי עסק ביום זה, משמעה תחרות לא הוגנת והענקת יתרון לחזק. יש בכך פגיעה בחופש העיסוק וביום המנוחה של בעלי המכולות, מפני שאין ברשותם כוח אדם שיכול לעבוד בשבת כמו שיש לרשתות הגדולות. כמו כן, אין ברשות המכולות כיס עמוק כדי לממן את הדו"חות שמגישה העירייה מפעם לפעם לבתי עסק שפתוחים בשבת, בניגוד לחוק העזר העירוני. טענת המכולות, שהעירייה לא כופה את החוק על הרשתות, התקבלה בבית המשפט העליון וכעת בעירייה מנסים לתקן את הפלונטר אליו נכנסה העיר, שבתי עסק הפתוחים בשבת - זה אחד ממאפייניה.

   

בסוף יוני דחה שר הפנים סער ניסוח של חוק עזר עירוני שהכשיר הלכה למעשה את פתיחת רשתות המרכולים בתל אביב בשבת. עם זאת, סער איפשר פתיחה של בתי עסק בשבת בתחנות דלק (חנויות נוחות) ובמתחמים כמו נמל יפו, נמל תל אביב ומתחם התחנה - סך הכל כ-89 סניפים מתוך 300 בתי עסק בעיר שפתוחים בשבת.

  

עקב כך, העירייה החלה לחלק דו"חות לבתי העסק הפועלים בשבת. יחד עם זאת, שבוע אחרי כן, בעקבות פרוץ מבצע צוק איתן העירייה הקפיאה את חלוקת הדו"חות. המכולות פנו שוב לביהמ"ש וזה איים על עיריית תל אביב בביזיון בית המשפט אם לא תאכוף את החוק.

 

יישארו פתוחים בשבת. בינתיים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יישארו פתוחים בשבת. בינתיים(צילום: ירון ברנר)

 

במקביל, בעירייה החלו לנסח מחדש את חוק העזר, כך שיתאים יותר לרוח החלטת העליון, אך יאפשר פתיחת בתי עסק בשבת. מועצת עיריית תל אביב-יפו אישרה ביום ראשון השבוע את הנוסח החדש. לפי החוק, העיר תחולק לשמונה אזורים ותיקבע מכסה לבתי העסק שמורשים לפעול בכל אזור באמצעות היתרים לשנתיים, בהתאם לביקושים ולציביון השכונה. לפי חוק זה יפעלו בעיר 165 בתי עסק וכן כ-89 חנויות נוחות וחנויות במתחמים שכבר אושרה פעילותן. גם נוסח חוק זה אמור להיות מאושר על-ידי שר הפנים.

 

לפי הנוסח החדש, במרכז העיר ובאזורי הביקוש האחרים למרכולים (צמתים מרכזיים, מרכזים מסחריים, רחובות פעילים שמתגוררים בהם צעירים) - התושבים לא יחושו בהבדל. רק באזורים בהם גרים תושבים שומרי מסורת או באזורים שקטים יותר - סנייפים ייסגרו בשבת (בין היתר, נווה שאנן, יפו, צפון העיר). גם כיום יש סניפים שפועלים במתכונת זו: כך למשל סניף סופר יודה ברחוב ריינס בת"א סגור בשבתות בשל סמיכותו לבית-כנסת. אם יוגשו יותר בקשות מהיתרים: תיערך הגרלה בין המבקשים, או תורנות: רוטציה בין בתי העסק.

  

עוד לפי ההצעה, רבע מההיתרים בכל אזור בעיר, יוקצו למרכולים ששטחם לא עולה על 200 מ"ר, עם מגוון מוצרים רחב מפיצוציה. בנוסף, שטח בתי העסק שיוכלו לפעול בשבת לא יעלה על 500 מ"ר (לעומת 800 מ"ר בהצעה הקודמת). כך שטיב טעם ברמת החי"ל ששטחו כ-2,000 מ"ר לא ייפתח בשבת בכל מקרה ו-AM:PM במגדל שלום ייפתח במתכונת מצומצמת. כך או כך, אין מה לדאוג לשתי רשתות אלה: לפי ההצעה הזאת הן יזכו לנתח נכבד מההיתרים שיוקצו לכל אזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: עמית קוטלר
סופר AM:PM בת"א
צילום: עמית קוטלר
מומלצים