שתף קטע נבחר

'שמעתי ילדים נקברים חיים'. היזידים מיואשים

עשרה ימים אחרי שאולצו לעזוב את ביתם מאחור, בני המיעוט היזידי בעיראק שוהים במחנות פליטים ומחכים לשינוי בעתידם: "נגמר לי מעיראק, רוצה לאירופה". בינתיים, קולות האזרחים שנקברו חיים מעבירים אותם על דעתם

לפליט סאמו איליאס עלי יש תשעה ילדים להאכיל אך הוא לא יכול להתרכז בעתידם בגלל הקולות הנשים והילדים הבוכים לעזרה, שנקברו חיים על ידי חמושי ארגון הטרור הקיצוני דאעש בצפון עיראק, שלעתים מעבירים אותו על דעתו.

 

עוד חדשות בעולם :

כיצד מנקים את הביג בן מבלי להתחרש?

אוקראינה מהדקת את החבל סביב דונייצק

אין שירותים: נשים הודיות עוזבות את בעליהן

 

עשרות אלפי יזידים ברחו מהעיירה עתיקת היומין סינג'אר ומכפרים נוספים כדי להימלט מההתקדמות הדרמטית של לוחמי דאעש המתייחסים למיעוט האתני כאל סוגדי שטן שחייבים לבחור בין אימוץ הגרסה הרדיקלית שלהם לאיסלאם או למות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כעת הפליטים שוהים במחנות במחוז האוטונומי למחצה בצפון עיראק, מוגנים יחסית מאימת "המדינה האיסלאמית". אולם הטראומה שצרבו בהם החמושים, הידועים לשמצה בעריפות הראשים ובמקרי הטבח ההמוניים שהם מבצעים, גרמה להם להתייאש כליל מעיראק ולרצות לנסוע הרחק ככל האפשר - למדינות כמו גרמניה, שם מנהגיהם שונים לחלוטין ממנהגי המערביים.

 

התקיפות האמריקניות מהאוויר על יעדי "המדינה האיסלאמית" וההבטחות של המפקדים הכורדים לכבוש מחדש את הכפרים היזידיים לא מרגיעים אותם כלל. וקל להבין מדוע. לפני עשרה ימים, עלי וחבריו לכפר, החלו לפתע להיות מוקפים על ידי לוחמי דאעש שהיו מצוידים ברובים אוטומטיים. היו להם זקנים ארוכים. חלק מהם חבשו מסכות וכתובות ערביות עיטרו את צדי ראשיהם.

 

פתאום החלו לחפור תעלות

חיילי הפשמרגה הכורדיים, הלוחמים שמחזיקים בחלקים מהצפון ונתפסים ככוח היחיד שיכול להתמודד עם לוחמי "המדינה האיסלאמית" לאחר שאלפי החיילים העיראקים שאומנו על ידי ארה"ב ברחו, והשאירו את דאעש עם כלי נשק כבדים וטנקים.

פליטים יזידים נמלטים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטים יזידים נמלטים(צילום: רויטרס)

מיואשים ורוצים לעזוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מיואשים ורוצים לעזוב(צילום: רויטרס)
פתאום החלו הגברים לחפור תעלות - שיהפכו בקרוב לקברים המוניים. "לא הבנו. אחר כך הם הכניסו אנשים לתוך הבורות הללו. האנשים האלו היו בחיים עדיין", סיפר בעל מכולת לשעבר, עלי, בן 46, שהפסיק לרגע את דבריו וייבב. "אחרי זמן מה שמענו קולות ירי. אני לא יכול לשכוח את הסצנה הזו. נשים, ילדים בוכים לעזרה. היינו חייבים לברוח כדי להציל את עצמנו, לא היה דבר שיכולנו לעשות עבורם".

 

חלק מהיזידים ברחו בעזרתם של החיילים הטורקיים והסורים ממוצא כורדי. אף שקשה לאמת את עדויות בני המיעוט האתני, ישנם דיווחים על תקריות דומות שאירעו בכמה אזורים בצפון המדינה. כחלק מהאירועים האחרונים העקובים מדם, טבחו החמושים בלפחות 80 גברים יזידים בכפר קוג'ו משום שסירבו להתאסלם. עשרות נשים וילדים נחטפו.

 

נראה כי דאעש מכוון את נשקו בעיקר לעבר בני הרוב השיעי בעיראק, שאותם הוא מחשיב לכופרים. במהלך אחת המתקפות האחרונות בצפון, סבלו מידיהם של הלוחמים הקיצונים בעיקר בני המיעוט היזידי והנוצרי.

הפגנת הזדהות של יזידים בגרמניה (צילום: גטי אימג') (צילום: גטי אימג')
הפגנת הזדהות של יזידים בגרמניה(צילום: גטי אימג')

רבים מהכפרים של היזידים נהרסו כשחיילי סדאם חוסיין ניסו להשמיד את הכורדים. חלק מהם נלקחו על ידי סוכני המודיעין של הדיקטטור לשעבר. כעת, הם מרגישים חסרי ישע שוב. חבריהם הכורדים נטשו אותם. לעיראק יש ראש ממשלה חדש שנראה מתון ונוטה שלא לטפל במחלוקות עם הכורדים על התקציב ועל הנפט יותר מקודמו.

 

רבים מהיזידים מרגישים כי איבדו אמון בעיראק ומנהיגיה. יש להם אפשרויות מעטות. חלק מתלוננים כי הכוחות הכורדיים לא יתנו להם לעבור לטורקיה. לכן לפי שעה, נראה כי כל מה שהם יכולים לעשות זה לחכות, ולנסות לשכוח מה שגרם להם לעזוב את בתיהם מאחור.

 

"הם השליכו את הנשים והילדים מתחת לאדמה. אני עדיין שומע את זעקותיהם. הם ניסו להשאיר את ראשיהם מחוץ לאדמה כדי לנשום", סיפר בצער דאוד חסן, מוסכניק בן 26. "עיראק נגמרה עבורי. היו לנו בתים, חנויות. הם שרפו את הכול. אין לנו כלום. אנחנו רוצים לחצות הגבול לטורקיה אבל הפשמרגה לא נותנים לנו. לא נישאר שם, אנחנו רוצים לאירופה".

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
   

טרם ברור אם כוחות הממשלה העיראקית או הפשמרגה יצליחו להחזיר להם את שטחיהם

 ולהחזיק בהם - מה שיכול לסייע ליזידים להאמין במדינתם שוב. ארגון "המדינה האיסלאמית" שאפתני יותר. לוחמיו כבר תפסו כמה אזורים בצפון ומשאבים כמו שדות נפט שעשויים לממן את הח'ליפות.

 

חלק מהיזידים, כמו חסן, סטודנט בן 22, מנידים את ראשם בחוסר אמון כשהם נזכרים איך הלוחמים הכורדים הזרים מטורקיה וסוריה העניקו להם חבל הצלה לנוכח האיום האיסלאמי. חסן סיפר כיצד ראה את לוחמי הארגון הקיצוני מתעללים באישה ורוצחים אותה בברוטליות. "זה הכול משום שהיא לא הייתה מוסלמית ולא רצתה להתאסלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אין מי שיעזור. פליטה יזידית
צילום: רויטרס
מומלצים