שתף קטע נבחר

תמלוגי כי"ל: עימות בין ששינסקי לשר שלום

השר לפיתוח הנגב והגליל כתב ליו"ר ועדת ששינסקי כי הוא חושש שהטלת מס רווחי יתר על החברות המשתמשות במשאבי טבע בנגב - תוביל לפיטורים נרחבים. ששינסקי השיב: המס יוטל רק לאחר שהחברות יחזירו את השקעתן

עימות בין השר סילבן שלום לפרופסור איתן ששינסקי, על רקע סוגיית התמלוגים מחברת כי"ל: שר האנרגיה והמים, סילבן שלום (המכהן גם כשר לפיתוח הנגב והגליל) מסתייג מכוונת המדינה להטיל מס רווחי יתר של 42% על רווחים ממשאבי טבע. כך עולה מתכתובת שהוחלפה בימים האחרונים בין השר שלום לבין יו"ר הוועדה לבחינת מדיניות המיסוי על משאבי טבע, איתן ששינסקי.

 

 

שלום ציין במכתב ששלח לששינסקי כי הוא מוטרד מהאפשרות שהטלת מס רווחי יתר על חברות המפיקות משאבי טבע בנגב תוביל לפיטורי עובדים. ששינסקי השיב לשלום כי חששותיו אינם מוצדקים, שכן יוטל רק לאחר שהחברות יחזירו את השקעתן ויפיקו תשואה נאותה.

 

שלום וששינסקי נפגשו בימים האחרונים על מנת שששינסקי יציג בפני השר את המלצות הוועדה שבראשה עמד. שתי ההמלצות העיקריות של הוועדה הן לקבוע שיעור אחיד של תמלוגים, בגובה של 5%, על הפקת משאבי טבע ולגבות מס של 42% על רווחי יתר. רווחים אלו הם רווחים שהושגו לאחר שהחברה כיסתה את כל הוצאותיה והשקעתה והרוויחה סכום השווה ל-11% מגובה ההשקעה. 

 

ראשי וועדים בכי"ל פעילים בליכוד 

ההמלצות צפויות להשפיע בעיקר על חברת כימיקלים לישראל, שמפעילה את מפעלי ים המלח. כיום, משלמת החברה תמלוגים בשיעור של 5-10% ואינה משלמת מס רווחי יתר. היא גם החברה העיקרית שצפויה לשלם מס רווחי יתר בשל הרווחיות הגבוהה יחסית של מפעלי ים המלח. כימיקלים לישראל מעסיקה אלפי עובדים בדרום הארץ, המאוגדים בוועדים חזקים שכמה מראשיהם נחשבים גם לפעילים מרכזיים בתנועת הליכוד. 

 

"קיבלתי לאחרונה מספר פניות מראשי רשויות בנגב לגבי הנזק שעתיד להתרחש בהיבט התעסוקתי, במידה והמדינה לא תעודד את היזמות ואת החברות הפועלות בתחום המשאבים הטבעיים בנגב", כתב שלום לששינסקי בעקבות פגישתם.

 

"לטענתם, מדובר על פיטורי מאות עובדים ישירים ועקיפים ובעתיד המספרים מדברים על אלפי עובדים אשר יפלטו ממעגל התעסוקה בעקבות המלצות הוועדה שבראשה אתה עומד. פגיעה שכזו בשוק התעסוקה עלולה לקחת אותנו מספר צעדים לאחור בקידום ופיתוח הנגב, דווקא בתקופה שבה אנו מקדמים מהלכים משמעותיים על מנת להעביר אוכלוסיות נוספות לאזור". שלום ביקש במכתבו מששינסקי להשיב האם ההשלכות של המלצות הוועדה על שוק התעסוקה הובאו בחשבון.

 

"הכנסות המדינה יגדלו ב-500 מיליון שקל"

בתשובתו לשר, הביע ששינסקי פליאה על כך ששלום לא העלה את הנושא בפגישתם, והסביר כי "המס שעליו ממליצה הוועדה הינו מס רווחי יתר אשר ייגבה רק לאחר שתובטח תשואה הולמת על השקעות שביצעו יזמים בענף. משכך, ככל שהמשאב לא יניב רווחי יתר הרי שהמס לא יחול". לפי ששינסקי, מטרת מס מסוג זה הינה להבטיח כי המס לא יפגע בהשקעות עתידיות ובוודאי שלא יביא להפסקת פעילות בענף ולפיטורי אלפי עובדים.

 

"משאבי הטבע הינם בבעלות הציבור", הדגיש ששינסקי בפני השר שלום. "כנאמנת הציבור על הנכסים, על הממשלה להבטיח חלק ראוי לציבור ברווחים הנובעים מנכסים אלו. אימוץ המלצות הוועדה צפוי להביא לגידול של 500 מיליון שקל בהכנסות המדינה ויבטיח כי הציבור יזכה לחלק ראוי ברווחים".

 

בצעד נדיר, מתח ששינסקי ביקורת על מנכ"לית משרד האנרגיה והמים, אורנה הוזמן בכור, בטענה כי הופיעה ל-1 מתוך 20 דיונים של הוועדה. "צר לי כי מנכ"לית המשרד שבראשו אתה עומד", כתב ששינסקי לשלום. "אשר מונתה על ידי שר האוצר להיות חברה בוועדה, בחרה שלא להגיע לדיונים ולא לקחה חלק פעיל בעבודה המקצועית הרבה והמורכבת".

 

מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל נמסר בתגובה: "חבל שפרופסור ששינסקי בוחר פעם נוספת לא להתייחס לאפשרות פיטורי אלפי עובדים המתגוררים בנגב. חבל ששאלות ענייניות על פיטורים אפשריים של עובדים נענות על ידי ששינסקי בצורה משתלחת ולא באופן ענייני. כשאין תשובות ענייניות עוברים לתשובה משתלחת.

 

"המשרד לפיתוח הנגב והגליל ימשיך לפעול ככל יכולתו כדי להבטיח את תעסוקתם של תושבי הנגב. מוטב שששינסקי ייתן דעתו לסוגיה חשובה זאת ולא ייבחר להתעלם ממנה באמצעות מכבסת מילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
השר סילבן שלום
צילום: אבישג שאר-ישוב
צילום: חיים צח
פרופסור איתן ששינסקי
צילום: חיים צח
מומלצים