שתף קטע נבחר

הקרונות של הצוענים מגיעים לעשירון העליון

הקרונות הצבעוניים המסורתיים של הצוענים מתעדכנים: בעוד שבעבר הם שימשו בתור בתים ניידים עבור המשפחות הנודדות, כיום גילו אותם עשירי העולם - והם משמשים בתור בתי קיט מעוצבים בחצרות של בעלי בתים אמידים

בעוד בישראל עסוקים במצוקת הדיור, בחו"ל המצב שונה לגמרי. העיתון האמריקאי "הוול סטריט ג'ורנל" מדווח כי עשירי העולם מצאו לעצמם בתי קיט חדשים: הקרונות המצועצעים של הצוענים, שמשמשים בימים שגרתיים כבתים ניידים עבורם, הפכו לבתי אירוח לבעלי בתים אמידים.

 

 

על פי הדיווח, שגם פורסם באתר MSN האמריקאי, אחד המקרים שמעידים על שינוי המגמה הוא של אוליגרך רוסי שערך מסיבת יום הולדת עבור בתו בת ה-25 באחד האייים ביוון, והחליט שקרון צועני שהיה במקום יהווה תוספת נחמדה לאירוע. אותו אוליגרך יצר קשר עם קיז הוקסטרה, גרמני המתמחה בשיפוץ ושחזור קרונות ובניית העתקים מודרניים.

 

הוקסטרה הציע לו שתי אפשרויות: קרון חדש או קרון משוחזר בן 65 שנה, עם אח עשויה שיש ועיטורים מורכבים. בסופו של דבר הוא מכר את שני הקרונות עבור 75 אלף דולר. "הם שלחו שתי משאיות מיוון לאסוף אותם", סיפר הוקסטרה לוול סטריט ג'ורנל, "בסוף הם צבעו אותם בזהב מבחוץ".

 

 (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
(צילום: שאטרסטוק)

 

הוקסטרה, המתגורר בדרום צרפת, החל לעסוק בשיפוץ ושחזור קרונות לפני 20 שנה. הוא מוכר לפחות 6 קרונות בשנה, ולרוב יש לו רשימת המתנה רצינית. תחת ההנחיות וההדרכה שלו, אנשי מקצוע מצ'כיה בונים את הקרונות, מגלפים עיטורים ומוסיפים תבניות פרחוניות וצבעוניות. זמן הבנייה של קרון חדש הוא 6 שבועות, עם עבודה של 8 אנשים במשרה מלאה.

 

רבים מהלקוחות של הוקסטרה הם בעלי בתים עשירים מאירופה, במיוחד מצרפת, ספרד ושבדיה. לרוב הוא מוכר אותם ריקים. "הלקוחות אוהבים לקנות את הריהוט לקרונות בעצמם", הוא אומר, אבל לעתים גם מעצב אותם בעצמו, ואף משלב ריהוט מתאים וחפצי נוי משווקי פשפשים ברחבי צרפת. מחירי הקרונות נעים בין 30 אלף דולר לקרון פשוט ועד כ-60 אלף דולר לקרון המעוטר ביותר.

 

קרוונים מעוטרים גם בארה"ב

הקרונות הצועניים החלו את דרכם בקרב המשפחות הצועניות הנודדות בשנות ה-50 של המאה ה-19. למעשה, המשפחות הצועניות עשו שימוש בקרונות בריטיים והתאימו אותם לצרכיהם. הקרונות המפוארים ביותר נראו כמו סלונים ויקטוריאניים מאותה התקופה, ואיבדו את הפופולריות שלהם בתחילת המאה ה-20. אלו ששרדו הפכו לפריטים לאספנים שיכולים להימכר עבור 100 אלף דולר ויותר.

 

השווי של קרון תלוי בעיקר במורכבות של עיטורי העץ שלו ובאיכות עיצוב הפנים. "מדובר ביצירת אמנות על גלגלים", אומר טים ג'ספר, מעצב שהחברה הבריטית הידועה שלו בונה קרונות לגינה או קרונות צועניים מודרניים.

 

הקרון הראשון של ג'ספר, שנבנה ב-2010, הוצג בתערוכות והעיצוב שלו שאב השראה מהאופרה "לה בוהם", שלדבריו השתקפה בפאנלים עשויי הנחושת בעבודת יד מחוץ לקרון, ובווילונות המשי שבפנים. הקרון כלל גם ריהוט עשוי עץ אלון וטלוויזיה שטוחה. ג'ספר בנה עוד 3 קרונות מאז, אחד מהם נשלח לאחוזתו של נסיך גרמני ואחר לטירה בצרפת. הקרון הראשון, שנמכר עבור כמעט 130 אלף דולר, נמצא בטירה באנגליה.

 

 (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
(צילום: שאטרסטוק)

 

הקרונות התחילו למצוא דריסת רגל בארה"ב בשנת 2013, אז חיפש הוקסטרה שותף ומצא את וולי ו-ויקטוריה רות' מהעיר בנד שבמדינת אורגון. רות' בנה את הקרון הראשון שלו ב-2005 בעיצוב באדום שני עם עיטורי זהב. הוא מכר אותו עבור 150 אלף דולר לבעלת חווה עשירה מקולורדו, שהשתמשה בו בתור קישוט בנכס שלה.

 

כעת, מסיים רות' קרון קטן בשווי של 20 אלף דולר, עבור אישה שתשתמש בו כבית קיט על גדות אגם. הוא כולל דרקון מגולף בעבודת יד ועוף חול מכל צד של הדלת. הלקוחה, כריסטינה גליטסו, מורה מאזור לוס אנג'לס, אומרת כי חלמה על קרון כזה מאז שראתה את הסרט "לאסי שובי הביתה" בתור ילדה. "זה כמו חלום שהתגשם", הוא אומרת על בית הקיט החדש שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים