שתף קטע נבחר

ניצחון לחרדים: חומת ההפרדה בביה"ס נשארת

נמחקה הבקשה לסגירת כיתות בית הספר בבית שמש שהועברו לשימוש מוסד חרדי. לפי השופט, אין בסמכות בית משפט השלום לדון בכך. התוצאה: תישאר גדר ההפרדה בין החילונים לחרדים. משרד החינוך יפנה למחוזי

חומת ההפרדה בבית שמש נשארת בינתיים על כנה: בית משפט השלום בירושלים מחק היום (ה') את בקשת משרד החינוך להוציא צו סגירה לכיתות בית הספר "שפות ותרבויות" בבית שמש שהועברו לשימוש המוסד החרדי "משכנות דעת". השופט קבע כי אין בסמכות בית המשפט לדון בבקשת משרד החינוך והיא צריכה לעבור לדיון בבית המשפט לעניינים מקומיים. בעקבות זאת, גם החומה שנבנתה במקום תישאר במקומה. משרד החינוך הודיע שיעתור לבית המשפט המחוזי.

 

הפרשה שמסעירה את בית שמש:

תלמידים על החומה: "מזכיר כלא"

בית המריבה: למי אכפת מילדות חרדיות?

 

 

"באתי למסקנה כי אכן אין לבית משפט זה סמכות עניינית לדון בבקשה זו", כתב סגן נשיא בית משפט השלום בירושלים, השופט גד ארנברג, והסביר: "הבעלות במבנה בית הספר וזכות השימוש בו נתונות לעיריית בית שמש. לפיכך, אין למבקשת (המדינה, משרד החינוך) טענות שמקורן בבעלותה במבנה בית הספר לשפות או בשימוש הנעשה בו".

 

החומה שבמחלוקת, לא תוסר עד לדיון בבית משפט מתאים (צילום: נחשון פיליפסון) (צילום: נחשון פיליפסון)
החומה שבמחלוקת, לא תוסר עד לדיון בבית משפט מתאים(צילום: נחשון פיליפסון)

 (צילום: נחשון פיליפסון) (צילום: נחשון פיליפסון)
(צילום: נחשון פיליפסון)

 

"הטרוניות של המבקשת כלפי המשיבים הן בתחום המשפט המנהלי ו/או הציבורי. היינו, טענות בקשר לאופן ההקצאה... טענות בקשר לאי קיום שיתוף המבקשת, טענות בקשר לאי קיום הנחיות משרד החינוך - כל הטענות הללו הן טענות במישור המנהלי/ציבורי ולא במישור האזרחי". השופט סיכם: "התוצאה היא שאין לבית משפט זה סמכות לדון בבקשה כפי שהוגשה, לפיכך הבקשה נמחקת מחוסר סמכות עניינית".

 

בעקבות החלטת השופט ארנברג, הודיע משרד החינוך כי בכוונתו לעתור לערכאה המתאימה - בית המשפט המחוזי בירושלים. בהודעה הודגש כי צו הסגירה לבית הספר עומד בעינו. "משרד החינוך רואה בהתנהגות הבריונית והבלתי לגיטימית של הרשות המקומית מהלך שיש לעצור אותו באופן מידי", נמסר הערב מדוברות המשרד.

 

בעיריית בית שמש בירכו על המהלך, שלטענתם מהווה "ניצחון למאה הילדות שמשרד החינוך הוציא לרחוב".

ראש העיר משה אבוטבול קרא למשרד החינוך "להתעשת ולשתף פעולה עם העירייה, למען כלל האוכלוסיות המתגוררות בעיר". מוקדם יותר היום טען בדיון אבוטבול כי מדובר "במחיצה, לא בחומה". לדבריו, "זה לא חומה ולא בטיח. זו בסך הכול מחיצה שנועדה למנוע זריקת חפצים אחד על השני. ככה לא בונים חומה".

 

ראש העיר ביקש להדגיש כי "לא מדובר בילדים שגדלו בשכונה אחת. מביאים תלמידים משכונה אחרת, ומסיעים אותם לתוך שכונה חרדית. האם אפשר להמשיך במצב שיש בתי ספר בבית שמש שיש בהם כל-כך הרבה כיתות לימוד למעט תלמידים, ובתי ספר שיש בהם מעט כיתות והרבה תלמידים? דו"ח של משרד החינוך מצא שחסרות 400 כיתות לימוד למגזר החרדי. גם אם בית המשפט יחליט נגדנו - הילדות האלה לא ייעלמו".

 

בא כוח עיריית בית שמש, עו"ד אורי קידר, אמר כי אין למשרד החינוך סמכות להחליט מי ישתמש במבנה של הרשות המקומית, אלא היא עצמה קובעת כיצד לחלק משאבים אלה. הוא דחה את כל החלופות שהציעה נציגת הפרקליטות. עו"ד אבי בלום, אף הוא מבאי כוח עיריית בית שמש, ציין כי אף שהבקשה עצמה נמחקה מחוסר סמכות, בית המשפט אימץ את עמדת המשיבים ולפיה לעירייה, כמחזיקה בבעלות למבני הציבור, יש סמכות עליונה משל המדינה לקבוע איזה מוסד הם ישמשו, במקרה של אי הסכמה בין הצדדים. "יש פה אמירה מהותית עקרונית שעשויה להשליך על יחסי הכוחות בין משרד החינוך לרשויות המקומיות בכל הארץ", אמר.

 

התלמידים ימשיכו ללמוד בצמוד לכיתות החרדיות, בהפרדה מלאה (צילום: נחשון פיליפסון) (צילום: נחשון פיליפסון)
התלמידים ימשיכו ללמוד בצמוד לכיתות החרדיות, בהפרדה מלאה(צילום: נחשון פיליפסון)

 

מנגד באת הכוח של משרד החינוך, עו"ד חדווה ברמן מפרקליטות מחוז ירושלים, הסבירה שמדובר בצעד קיצוני שביצעה העירייה מבלי שניסתה לפתור זאת מבעוד מועד. "העירייה לא בחנה את החלופות לפני המהלך החד-צדדי והכוחני הזה. משרד החינוך אפילו לא ידע שיש בעיה של מקום, והילדות האלה הרי לא נולדו ב-26 באוגוסט. אם העירייה הייתה פונה אלינו, היינו מטפלים בזה. היה כאן מחטף. לא ייתכן שמתעלמים מהוראות משרד החינוך. העירייה עשתה דין לעצמה", אמרה.

 

הסערה סביב בית הספר החלה ביום ראשון, יממה לפני פתיחת שנת הלימודים. עיריית בית שמש טענה למצוקת מקום בבית הספר החרדי,

וראש העירייה אבוטבול החליט להקצות כיתות לתלמידות במבנה של בית הספר "שפות ותרבויות". לשם כך נבנתה ביום ראשון החומה בבית הספר, שאמורה להפריד בין התלמידים החילונים לילדות החרדיות. הדבר גרר מחאה של הורי התלמידים החילונים, שטענו כי העירייה הפקיעה כיתות מוזיקה ומחשבים לטובת המהלך. ההורים התעמתו עם הקבלן שבנה את החומה והשביתו את פתיחת שנת הלימודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נחשון פיליפסון
החומה שהוצבה בבית הספר בבית שמש
צילום: נחשון פיליפסון
מומלצים