שתף קטע נבחר

ת"א: בת 48 קרסה ובקאנטרי לא מצאו את מכשיר ההחייאה

מתאמנת בקאנטרי ברמת אביב קרסה לאחר שלקתה בלבה. מאמני הכושר החלו לבצע בה החייאה אך לא מצאו את הדפיברילטור - והיא פונתה לבית החולים במצב אנוש. איכילוב: "הטרגדיה הייתה יכולה להימנע". הקאנטרי בתגובה: "המנויה איבדה את הכרתה לאחר שעות הסגירה"

הדפיברילטור לא נמצא - והאישה במצב אנוש: תושבת תל אביב שלקתה בלבה בקאנטרי קלאב נוה אביבים שברמת אביב, התמוטטה. מאמני הכושר לא מצאו את הדפיברילטור שהיה עשוי להציל את חייה, וכעת נשקפת סכנה לחייה.

  

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הטרגדיה התרחשה ביום שבת האחרון סמוך לשעת הסגירה של מועדון הכושר בשבע בערב. מנויה בת 48 התמוטטה ומאמני הכושר הגיעו אליה ומצאו אותה כשהיא מחוסרת הכרה. הם החלו לבצע בה החייאה בסיסית ובמקביל הזעיקו את צוות מגן דוד אדום.

 

אלא שהפעולה החשובה ביותר לא נעשתה: הדפיברילטור, אותו מכשיר המעביר "שוק חשמלי" ללב, ושעשוי להציל את חייה, לא נמצא. צוות מגן דוד אדום שהגיע למקום אחרי דקות ארוכות, חיבר אותה לדפיברילטור שלהם, ומצא קו שטוח במוניטור ("אסיסטולה") המעיד על היעדר פעילות חשמלית. מצב זה מתרחש בשלב מאוחר, כשכבר קטנים הסיכויים להצלת החיים.

 

חוק הדפיברלטורים - תמונת מצב:

 

היא הועברה במצב אנוש ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים איכילוב בתל אביב, שם היא מאושפזת כעת כשהיא מונשמת, תחת טיפול ייחודי בקירור להפחתת הנזק למוח, תרופות החייאה ובהם אדרנלין וניטור קפדני אולם נשקפת סכנה לחייה.

 

"מדובר בטרגדיה נוראית שהיתה יכולה להימנע", אומר ל-ynet פרופ' אריה רוט, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב בבית החולים איכילוב ומיוזמי "חוק הדפיברילטור", "מצב של קו ישר במוניטור, מעיד על שלב מאוחר של הנזק ללב.

 

"סביר להניח שלפני כן הלב היה במצב של פרפור חדרים, ומכת חשמל הייתה יכולה להציל את חייה. אילו היו מביאים את הדפיברילטור מיד בהתחלה ומחברים אותה, סביר שניתן היה למנוע את הקטסטרופה".

 

מעדויות שנאספו על ידי אנשים ששהו במקום, עולה כי האישה לא חוברה למכשיר ההחייאה שכן חלק מהעובדים ששהו במקום לא ידעו היכן המכשיר וכיצד יש להתמש בו.

 

המכשיר שיכול היה להציל את חייה של המנויה (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
המכשיר שיכול היה להציל את חייה של המנויה(צילום: צביקה טישלר)

 

למרות החוק - לא תמיד המכשיר נמצא

על אף חוק הדפיברילטורים, המחייב הצבת מכשיר בכל מקום ציבורי בו עוברים מעל 500 איש, במקומות רבים אין כלל בנמצא דפיברילטור. פעמים רבות, גם כאשר הוא נמצא, צוותי העובדים אינם מוכשרים או יודעים כיצד לתפעל אותו, או שאין כלל גישה אליו.

 

פרופ' רוט: "אני באופן אישי קורא לכל מנוי במכון כושר או מועדון ספורט, לבטל את המנוי במקום שאין בו דפיברילטור או שאין אליו גישה. אין שום תירוץ שלא לחבר כל אדם שאיבד את ההכרה, למכשיר, שמזהה לבד אם צריך לתת מכת חשמל, ונותן אותה באופן אוטומטי. המכשיר הזה מציל חיים".

 

מקאנטרי "נוה אביבים" נמסר בתגובה: "קאנטרי נווה אביבים מביע את דאגתו ושולח איחולי החלמה מהירה למנויה הוותיקה. מהבדיקה הראשונית שנעשתה עולה שהמנויה איבדה את הכרתה ברחבת הדשא לאחר שעת סגירת המועדון, שני עובדי הקאנטרי חשו לעזרתה כאשר במגביל הוזעק אמבולנס.

 

"מדריך חדר הכושר שעבר קורס עזרה ראשונה החל לבצע החייאה כולל עיסויים בבית החזה ובדיקת הלשון בכדי לוודא שלא נבלעה, תוך כדי ביצוע ההחייאות האינטנסיביות הגיע האמבולנס והטיפול הועבר לידי צוות הפרמדיקים שהמשיכו במאמצי ההחייאה ולאחר שייצבו את מצבה פינו אותה לבית החולים".

  

מכשיר המציל חיים ב-90% מהמקרים

דפיברילטור הוא מכשיר המעביר זרם חשמלי רב עוצמה ללב, באמצעות שתי אלקטרודות המוצמדות לגוף באמצעות מדבקות או כפות מתכת. מטרת השוק החשמלי היא להפסיק את הפעילות החשמלית המופרעת בלב, במטרה שקוצב הלב יחזור לפעולה.

 

הדפיברילטור משמש לטיפול במהלך החייאה, במצבים של הפרעות קצב לב מהירות מסוג "פרפור חדרים", טכיקרדיה חדרית והפרעות נוספות המתאפיינות בפעילות חשמלית סוערת בלב, שאינה מאפשרת התכווצות תקינה של שריר הלב.

 

בשנת 2007 אישרה הכנסת את חוק הדפיברילטור, הקובע כי המכשיר יפרס בכל מקום ציבורי מעל 500 איש, ובכלל זה שדות תעופה, תחנות תחבורה ציבורית, רכבות, איצטדיוני ספורט, בתי מלון בהם מעל 100 חדרים, בריכות שחיה, חדרי כושר ומקומות עבודה מעל 500 עובדים.

 

הרקע להפעלת החוק היא העובדה שמחלות לב וכלי דם הם אחד מגורמי המוות העיקריים בישראל ובעולם המערבי. על פי האיגוד הקרדיולוגי הישראלי, מתים מידי שנה כ-8,000 איש מדום לב. החייאה באמצעות שוק חשמלי מיידי, עוד לפני דום הלב, היא הדרך היחידה להצילם.

 

השוק חייב להינתן בתוך שבע דקות מתחילת אירוע דום הלב, בו עדיין קיימת פעילות של "פרפור חדרים". הפעלת הדפיברילטור בתוך דקה מרגע ההתמוטטות, עשויה על פי הנתונים, להציל חיים ב- 90% מהמקרים.

 

במדינות העולם כבר קיימים דפיברילטורים שנים ארוכות, החל ממקומות הומי אדם, דרך אוטובוסים, מטוסים ובתי ספר. הפעלת המכשיר מותנית בהשתתפות בקורס החייאה בסיסי (של כ-4 שעות) ותדרוך קצר על תפעול הדפיברילטור.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתן היה להציל את חיי האישה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים