שתף קטע נבחר

ויניגרט בלינג בלינג

הם הכוכבים הבלתי מעורערים של כל ארוחה ישראלית, בין אם כפתיח בערב שבת או כארוחה שלמה בקערה. רותי קינן מגישה 4 מתכוני רטבים לסלט - ויניגרט קלאסי, יוגורט-נענע, רוקפור וגם ויניגרט מהודר במיוחד על בסיס בלסמי מנגו

אין כמו סלטים כדי לרענן את הארוחה כשהטמפרטורות נוסקות. ולכן, אין זה פלא שדווקא אצלנו התפתחה תרבות סלטים מפוארת, שמציבה את המנה הצנועה הזאת, שבדרך כלל לא מבקשת לעצמה יותר מדי כבוד, במרכז כל אירוח ולפעמים גם כמנה העיקרית הארוחה.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

בשבילי סלט אינו דורש מתכון במיוחד, שכן אני מתייחסת אליו במובן המושאל של המלה: גיבוב אקראי של מרכיבים. ולא בגלל שאני מזלזלת, חלילה, במנות האלה - להיפך, דווקא משום שאני רוחשת כבוד ויוקר לאופי המשוחרר, הבלתי מכופתר, השובב לפעמים, של הסלט.

 

אני אוהבת את הדרך שבה המנה הזאת מקבלת באהבה כמעט כל אלתור, ופותחת שפע של מקום ליצירתיות. בזכות הפתיחות הזאת, וגם בשל העובדה שחלק ניכר מאוד מבניה וצאצאיה של משפחת הסלטים אינם דורשים טיפול מסובך במרכיבים או בישול מתוחכם, הם גם המאכלים המומלצים למי שעושים את צעדיהם הראשונים במטבח.

 

הדרך שלי לארגן סלט היא להתבונן במגוון המרכיבים שעומדים לרשותי במקרר ובמזווה, ולנסות לדמיין איך הם עובדים ביחד. כלומר, סלט בעיניי הוא יותר מלאכת שידוך נבונה בין מרכיבים שלכאורה אין ביניהם שום קשר. זה לא אומר שאני לא מתכננת, ויעידו על כך מבחר החסות והעלים (שאין להם שום מטרה אחרת), וגם שפע הירקות והפירות שתמיד יימצא במקרר שלי. אלא שעל החיבור ביניהם אני לא תמיד מחליטה מראש.

 

מעבר לאחווה ששוררת בין מרכיביו, אחד הדברים החשובים ביותר בסלטים טריים הוא התיבול או הרוטב. לשם כך אני מחזיקה דרך קבע מלאי של שמנים טובים, חומצים משובחים ותבלינים - מעשבים טריים מיובשים ועד אבקות. כי כמו בכל מאכל, ואולי אפילו יותר - הסלט הוא סך כל מרכיביו וככל שאלה משובחים יותר, הדבר ניכר בתוצאה הסופית. שמן זית באיכות מעולה, חומץ עם טעם מיוחד, חרדל שהוסיפו לו תיבול או מתנו אותו בדבש - כל אלה יכולים לתרום את האקורד החשוב ביותר להרמוניה בין מרכיבי הסלט.

 

ובעניין זה, לאחרונה נתקלתי בגן-עדן לשוחרי סלטים בפרט ואוכל בכלל, שמבינים משהו בתיבול מיוחד. זהו סניף מקומי של רשת גרמנית - פום פאס (VOM FASS) שמתמחה בחומצים, שמנים, ליקרים ומשקאות אחרים שהמשותף לכולם הוא איכות על בלתי מתפשרת.

 

בחנות, שבמרכז שוסטר ברמת אביב, אפשר לטעום את המוצרים ולרכוש בבקבוקים שממלאים במקום. מבחר החומצים העצום כולל כאלה המיוצרים מפירות שונים, ומקפיצים כל סלט לרמות אחרות.

 

מבינים משהו בתיבול. פוםפאס (צילום: ירון ברנר)
מבינים משהו בתיבול. פוםפאס(צילום: ירון ברנר)

 

בסלט התאנים והמנגו שלפניכם עשיתי שימוש בחומץ בלסמי מנגו, שהקפיץ את טעמו למקומות אחרים. סלט חסה ועלי בייבי פשוט זולף בשמן אגוזי לוז, ששדרג אותו ללא הכר. מומלץ מאוד לנסות.

 

והנה מתכון לסלט סוף קיץ מרענן ועוד כמה מתכונים לרטבים מיוחדים.

 

1. סלט חסות, תאנים, מנגו ואפונה סינית

ההרכב הססגוני הזה מקבל דגש של טעם וארומה עם החומץ המיוחד (אף כי גם חומץ בלסמי רגיל עושה את העבודה). האפונה היא המרכיב המפתיע פה, והאגוזים מוסיפים פריכות ועניין.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

2 חסות סלנובה (אפשר אחת ירוקה ואחת מגוונת)

12 תאנים מוצקות

1 מנגו גדול

150 גרם אפונה סינית

2 כפות תערובת פיצוחים לסלט

 

לרוטב:

2 כפות חומץ בלסמי מנגו (או רגיל)

מיץ וקליפה מגוררת מ-1/2 לימון

1/4 כוס שמן זית עדין

1 כפית חרדל דיז'ון

1 כפית דבש

מלח, פלפל שחור

 

אופן ההכנה:
  1. שוטפים את החסות, מייבשים אותן, קורעים את העלים לפיסות בגודל לעיסה ומניחים בצלחת רחבה.
  2. פורסים את התאנים לפרוסות או חותכים אותן לרבעים. חותכים את המנגו לקוביות. מפזרים על פני החסות.
  3. שוטפים את האפונה, קוטמים את הגבעול ומסירים את הסיב מאחד הצדדים. חותכים את התרמילים לרצועות אלכסוניות ברוחב 1/2 ס"מ. מפזרים על פני הסלט.
  4. מפזרים גם את תערובת האגוזים, מכסים ושומרים במקרר עד להגשה.
  5. מכינים את הרוטב: מניחים את כל המרכיבים בכלי אטום ומנערים היטב. יוצקים על הסלט ממש לפני ההגשה, ומקפיצים עד שכל החומרים מתכסים.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

2. רוטב ויניגרט עם עשבי תיבול

רוטב ויניגרט בסיסי - התיבול הנכון לכל סלטי החסה ולרוב סלטי הירקות. הוא מהיר הכנה ומתמסר לאינספור גיוונים.

 

שימו לב: אפשר להשתמש בכל סוג של חומץ או שמן, אבל לזכור לשמור על היחסים ביניהם (1:3).

 

טיפ: רצוי לנער תחילה את החומץ עם התבלינים, כדי שימסו בו היטב ולאחר מכן להוסיף את השמן.

 

המרכיבים:

2 כפות חומץ

1 כפית חרדל

1/2 כפית מלח

קורט פלפל שחור

1 כף עשבי תיבול מעורבים יבשים או טריים קצוצים

6 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

מניחים את כל המרכיבים מלבד השמן במנער או בצנצנת בעלת מכסה הרמטי, ומנערים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את השמן ומנערים שוב עד שנוצר רוטב סמיך.

 

2. רוטב רוקפור

מתאים במיוחד לסלטים הכוללים גם פירות כמו אגסים, אפרסקים, תפוחים או תאנים או עלים פריכים כמו אנדיב.

 

המרכיבים: 

2 כפות מיץ לימון או חומץ בן יין לבן

1/3 כוס שמן זית

25 גרם גבינת רוקפור מגוררת

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

מכניסים את כל המרכיבים לצנצנת בעלת מכסה אטום. סוגרים היטב ומנערים.

 

4. רוטב יוגורט

קליל ומתאים במיוחד לשומרי משקל. מתחבר נפלא למלפפונים, קישואים טריים או ירקות מבושלים.

 

המרכיבים:

2 גביעי יוגורט

1 כפית שמיר קצוץ

1 כפית נענע קצוצה

2 שיני שום כתושות

1 כף שמן זית

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

מערבבים היטב את כל החומרים בקערה או בצנצנת, ומכסים ומשהים מעט במקרר לפני שיוצקים ומגישים.

 

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
סלט חסות, תאנים, מנגו ואפונה סינית
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים