שתף קטע נבחר

ארה"ב: בתי זומבים מורידים את ערך הנכסים

תופעה מטרידה בשוק הנדל"ן בארה"ב: משפחות שאינן עומדות בתשלומי המשכנתא נאלצות לעזוב את בתיהן, שנותרים נטושים ומדרדרים את ערך הנכסים בשכונות הסמוכות. תושב ניו-יורק: "כמו כתם מכוער באמצע השכונה"

בשנת 2003 קנה ריצ'רד סלייפר בית בפרברי באפלו בניו יורק, אך לא הצליח לעמוד בתשלומים בגלל תקופת אשפוז ממושכת שמנעה ממנו לעבוד. לאחר הודעת עיקול שהגיעה בשנת 2009 וניסיונות לא מוצלחים למחזור ההלוואה אחריה, עזב סלייפר עזב את הבית ומצא עבודה שהגיעה עם אפשרות לינה.

 

 

"לא ידעתי מתי יופיעו עם צו פינוי", הסביר סלייפר את החלטתו לעזוב את הכנס. "לאחר שעזבתי הבית היה נטוש לחלוטין, סימני ההזנחה החלו לבלוט ופולשים ערכו שם כמה מסיבות".

 

הנכס של סלייפר הצטרף לכ-15 אלף בתים נטושים המצויים באזור ביניים משפטי, המאיים לא רק על נכסים ספציפיים אלא גם על שכונות שלמות. הנכסים מכונים "בתי זומבים" - הם כבר לא נמצאים בשליטת הבעלים שלהם, אך עדיין לא עברו לשליטת הבנקים או הגוף המלווה.

 

התובע הכללי של מדינות ניו יורק, אריק שניידרמן, מספר כי משרדו מקבל פניות רבות בנוגע לבתים הנטושים, במיוחד מתחנות כיבוי אש המתריעות על רמת סיכון גבוהה. "יש קהילות על סף משבר עיקולים, עם 5 או 10 בתים נטושים", אומר שניידרמן. "זה פוגע בגביית המס ומפיל את הנטל על השכנים. התופעה מפחיתה את שווי הנכסים, מה שמכניס את השכונה כולה לבעיה".

 

בסופו של דבר, קבוצה לייעוץ משפטי עזרה לסלייפר לשנות את המשכנתא שלו והוא חזר לבית. "לסיפור שלי יש סוף טוב", הוא מסכם, אבל הוא יוצא מהכלל.

 

תופעה של ערי תעשייה לשעבר

על פי הערכות, אחד מכל חמישה בתים המועמדים לעיקול אינו מאוכלסים. הם מצטרפים לבתים ריקים העומדים למכירה ולבתים שנעזבו מחוסר שימוש, על רקע השינוי הדמוגרפי בערים. הבעיה חמורה במיוחד במדינות בהן עיקולים הם תהליך ארוך ומסורבל. תהליך עיקול ממוצע אורך בארה"ב כ-400 ימים. בניו יורק לעומת זאת, הממוצע עומד על יותר מ-800 ימים.

 

הבעיה חמורה כפליים בערים תעשייתיות לשעבר. מספר תושבי העיר אמסטרדם בניו יורק, שנחשבה בעבר ליצרנית מובילה בתחום ייצור השטיחים, עמדה על 34 אלף ב-1920 לעומת 18 אלף בלבד היום. מספר התושבים בבאפלו עומד על 260 אלף - פחות מחצי מכמות התושבים ב-1950. גם לפני משבר העיקולים הנוכחי תוכנן בבאפלו מבצע להריסת 5,000 נכסים שעומדים ריקים כבר יותר מ-5 שנים.

 

לדברי שניידרמן, הפתרון לבעיה הוא תוכניות סיוע שיעזרו לבעלי בתים להימנע מעיקול. הוא גם תמך ברעיון שמאפשר לקהילות ליצור קרן שמטרתה קנייה, שיפוץ ומכירה של בתים נטושים, והציע חקיקה שתדרוש מהגופים המלווים לתחזק את הנכס שננטש לאחר תחילת תהליך העיקול.

 

בניטו קולאיאקובו דיווח על ירידה ניכרת בשווי הערך שלו, לאחר שהבית לידו ננטש וסובל מבעיות תחזוקה של צבע מתקלף, חלונות שבורים ועשבים בחצר הקדמית ומסביב לבית. "זה היה ממש כמו כתם מכוער באמצע השכונה", אמר. "הבית היה זקוק לשיפוץ כללי". במקרה זה, הבנק מכר את הנכס לקבלן ובעלים חדשים ששיפצו אותו מן היסוד.

 

בעיר אמסטרדם תשלים בקרוב קרן המתמחה בקניית נכסים ריקים, שיפוצם ומכירתם, את השיפוצים של בית שעמד ריק בשכונה ותיקה אך מכובדת. לדברי רוברט פורטל, סוכן נדל"ן מקומי, הנכס שנבחר נמצא בשכונה יחסית טובה, כך שהשיפוץ ישפיע גם על הסביבה.

 

"שיקום הבית הבודד הזה ישפיע גם על הבתים הסמוכים וגם על הרחובות הקרובים לו", אמר. "במיקום שכזה, קיים הבדל אמיתי במונחים של טיוב השכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים